Omul de afaceri Niculae Dușu, cu afaceri în producția materialelor de construcții, servicii portuare, turism și imobiliare, pregătește construcția unui hotel de 4 stele în zona Foișorul de Foc din centrul Bucureștiului, pe care intenționează să îl afilieze unui lanț internațional, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Soții Niculae și Gabriela Dușu au comasat, în urmă cu 14 ani, un teren de circa 1.700 de metri pătrați lângă Liceul George Coșbuc din București cu gândul să intre pe piața hotelieră bucureșteană. În acest sens, familia Dușu a realizat și un Plan Urbanistic Zonal, aprobat în 2015, iar acum au reinițiat procesul de avizare.
„Autorizarea proiectului este acum întârziată de obținerea prelungirii cu un an a certificatului de urbanism, din aprilie 2021, și a avizelor de la Ministerul Culturii. Am fost obligat să fac un Plan Urbanistic Zonal, pentru că o parte din teren este amplasat într-o zonă protejată, iar acum aștept de peste 7 luni după documentele de prelungire a certificatului de urbanism“, a declarat, pentru Profit.ro, Niculae Dușu.
Planul omului de afaceri este să construiască un hotel de minimum 4 stele, cu două subsoluri dedicate parcării, patru etaje și un al cincilea retras ce va avea în componență 134 de camere, un restaurant pentru 90 de persoane, o sală de conferință pentru 72 de persoane, sală de fitness și spații comerciale. Investiția în acest hotel este estimată la peste 11 milioane de euro, iar proiectarea este asigurată de compania americană Epstein.
„Proiectarea a fost realizată cu un consultant și asistență din Londra. Va fi implicat un lanț hotelier, cu prezență deja în România. Oferte avem din partea mai multor lanțuri. Hotelul îl construiesc eu, dar vrem să facem un contract de management“, a explicat Dușu.
Extras din PUZ-ul realizat în 2015
Verii Niculae și Ion Dușu mai dețin hotelul Condor de 4 stele, cu 139 de camere, din Mamaia și lanțul 2D Hotels, cu 3 hoteluri de 3 și 4 stele și 321 de spații de cazare, grupate în Neptun, plus un hotel într-o altă stațiune de pe litoral. Ion Dușu mai deține și hotelul Intim din centrul istoric al municipiului Constanța, aflat în proces de reabilitare.
„Nu este atractivă hotelăria, nici măcar pe litoral, deși se investește masiv. Eu am hoteluri pe litoral și nu pot spune că sunt fericit, mai ales în aceste momente. Totuși, în industria hotelieră este importantă locația. Funcționează multe hoteluri în București, dar este nevoie de servicii de calitate și locația primează“, a mai spus Niculae Dușu.
Familia Dușu a fost, în 2016, în cursa pentru achiziția complexului hotelier Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp, care a ajuns, în cele din urmă, în portofoliul lui Mohammad Murad.
Cea mai importantă companie din grupul verilor Dușu este producătorul de materiale de construcții Celco, care gestionează o fabrică de BCA, una de adezivi și una de var. Afacerile societății s-au majorat anul trecut cu circa 9%, până la nivelul de 168,2 milioane lei, în timp ce profitul acesteia a crescut cu 7,6%, până la 48,4 milioane lei, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor Publice. Niculae Dușu mizează pe o ușoară creștere a afacerilor în acest an, comparativ cu rezultatele din 2020, pe fondul cererii ridicate pentru locuințe și creșterea cotei BCA pe piața de zidărie.
Niculae și Ion Dușu sunt acționarii majoritari ai operatorului portuar Socep, companie cu venituri de 66,4 milioane lei în 2020, și dețin pachete de acțiuni la SIF Transilvania.
În România funcționează peste 9.100 de hoteluri, vile, pensiuni, moteluri, hosteluri, cabane și bungalouri, cu 6,2% mai multe față de vara anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. Cele mai multe hoteluri sunt încadrate la categoria 3 stele (53,3% din total hoteluri), 4 stele (25%) și 2 stele (17,3%). România are 36 de hoteluri de 5 stele.
Primele șapte județe, ierarhizate după numărul total de structuri de primire turistică existente au fost: Brașov (901 structuri de cazare), Constanța (853), Tulcea (587), Suceava (524), Harghita (401), Maramureș (392), Cluj (377), Mureș (350) și Sibiu (342).