Omul de afaceri Dan Nicolae Popoviciu, director general al Metav și nepot al lui Gabriel „Puiu“ Popoviciu (63 de ani), vrea să cumpere un teren de 3 hectare din cartierul orădean Tineretului, pe care se pregătește dezvoltarea unui parc de retail și a unui ansamblu rezidențial, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Proprietatea este amplasată chiar lângă viitorul supermarket Lidl din cartier și în apropierea fabricii de cauciucuri Nokian. Terenul ar putea fi utilizat, parțial, și pentru o dezvoltare rezidențială
Prin firma Arkadia Real Estate Consulting Group, care administrează și Metav, Dan Nicolae Popoviciu a semnat o promisiune de vânzare-cumpărare cu Melix Real Estate Holding care prevede achiziția unor terenuri cu o suprafață totală de circa 3 hectare, amplasate la intrarea în Oradea dinspre Cluj.
Popoviciu are ca termen pentru perfectarea actului de vânzare-cumpărare luna noiembrie 2023, potrivit documentelor consultante de Profit.ro.
Melix Real Estate Holding, care deține terenul din 2007, este o societate deținută de două firme înregistrate în Luxemburg și administrate de doi cetățeni bulgari, cu afaceri imobiliare în Cluj-Napoca, Craiova și București.
Terenul arabil de circa 3 hectare din cartierul orădean Tineretului a fost scos recent la vânzare la un preț de 2,85 milioane de euro, plus TVA. În anunțul de vânzare se specifică faptul că proprietarul terenul își va asuma o tranzacție sub condiția obținerii autorizației de construire pentru proiectul cumpărătorului.
Se mai menționează că 10.000 de metri pătrați din proprietate pot fi utilizați pentru o dezvoltare rezidențială și 20.000 de metri pătrați pentru un parc de retail, care să completeze viitorul supermarket Lidl ce a fost autorizat în vecinătate. În plus, există opțiunea achiziției a 2.500 de metri pătrați de teren adițional de la Lidl pe care se mai poate construi o clădire comercială cu o suprafață de 1.430 de metri pătrați.
Mai exact s-ar putea construi un parc de retail cu o suprafață închiriabilă de 6.430 de metri pătrați, din care până la 2.000 de metri pătrați disponibili pentru retailul alimentar, și până la 250 de locuri de parcare.
Peste drum de proprietate funcționează showroom-urile Țiriac Auto, iar în apropiere este Metro Oradea și viitoarea fabrică de cauciucuri Nokian, o investiție de circa 400 de milioane de euro, a cărei construcție a fost demarată.
Sursele Profit.ro din piața imobiliară spun că Dan Nicolae Popoviciu, unicul asociat Arkadia Real Estate Consulting Group, este nepotul și mâna dreaptă a lui Gabriel
Popoviciu. El este directorul general și administrator al Metav, firmă prin care Gabriel Popoviciu dezvoltă o serie de proiecte rezidențiale cu sute de apartamente și vile în București și Voluntari.
Gabriel Popoviciu a mai făcut afaceri imobiliare în Oradea. El a cumpărat, în 2010, la licitație, mallul Oradea Shopping City cu un preț de 30,5 de milioane de euro și l-a vândut 8 ani mai târziu cu 8 milioane de euro familiei Mudura din Oradea.
Metav a primit, la începutul acestui an, autorizație de construire pentru ansamblul rezidențial Above, o dezvoltare cu peste 600 de apartamente evaluată la 120 de milioane de euro și derulată în cartierul de afaceri Pipera din București. Proiectul este amplasat în apropierea complexului Belvedere Residences. Popoviciu a dezvoltat în 2018 și 2019 două faze din ansamblul Belvedere, adică 640 de apartamente pe care le-a vândut integral.
În toamna anului trecut, Metav a anunțat că investește 40 de milioane de euro în construcția proiectului Bellemonde, cu 93 de vile și 17 apartamente, amplasat lângă Școala Americană din nordul Bucureștiului.
În urmă cu un an, investitorul a vândut parcul industrial Metav din Băneasa dezvoltatorului belgian Alinso.
Gabriel Popoviciu este cunoscut pe piața imobiliară, în primul rând, pentru dezvoltarea Zonei Comerciale Băneasa, care cuprinde mallul Băneasa Shopping City din București.
Proiectul Băneasa, dezvoltat de Gabriel Popoviciu și asociatul său Radu Dimofte, a atras o investiție inițială de 165 milioane de euro în zona comercială, 46 milioane de euro în cea rezidențială și 45 milioane de euro în cea de birouri, potrivit companiei dezvoltatoare Băneasa Developments. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari investiții realizate până acum pe piața imobiliară din România.
Dosarul Ferma Băneasa
Pe lângă banii încasați anual din chirii, proiectul Băneasa i-a adus lui Gabriel Popoviciu și o condamnare la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224,6 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.
În vara acestui an, Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat pedeapsa aplicată lui Popoviciu în urmă cu 7 ani și rejudecarea de la zero a procesului.
Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafață de 170.000 metri pătrați, din care 44% reprezintă locuințe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City și galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business & Technology Park. Zona comercială acoperă 45 de hectare de teren, iar firma Băneasa Developments furnizează servicii de administrare și pentru IKEA, Carrefour, Mobexpert, Metro și BricoDepot. Complexul rezidențial Băneasa include 12 blocuri cu 227 de apartamente, cu o suprafață de circa 74.000 metri pătrați. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și-a cumpărat un apartamente prin credit aici, pe care l-a donat ulterior fiului său. Zona de birouri Băneasa Business & Technology Park este formată din două clădiri de birouri de câte patru etaje, care au o suprafață închiriabilă de 28.614 metri pătrați.
Magazinul IKEA a fost dezvoltat tot de Gabriel Popoviciu în sistem de franciză și vândut în 2010 pentru circa 30 de milioane de euro direct retailerului suedez de mobilă. Terenul pe care este construită IKEA și ansamblul rezidențial sunt singurele vândute de firmele lui Popoviciu, restul se află în proprietatea lor sau, cum este cazul Ambasadei SUA, terenul este concesionat pentru 99 de ani.
Prin Băneasa Investments, Popoviciu mai controlează complexul comercial Big Berceni, Pavilionul H și spațiul închiriat Hard Rock Cafe, ambele din Parcul Herăstrău, o serie de spații comerciale de pe Bulevardul Regina Elisabeta și hotelul Păltiniș din Sinaia. Practic firma administrează o suprafață de peste 177 de hectare de spații comerciale, din care 98% este în Băneasa.