Fondurile de investiții care își concentrează activitatea pe piața imobiliară vor beneficia de scutiri de impozite dacă se vor declara drept societăți pentru investiții imobiliare, echivalentul REIT-urilor de pe piețele globale. Statul poate înființa și el astfel de firme cu scopul atragerii de finanțări private, potrivit unui proiect analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Real Estate Investment Trusts (REIT-urile) funcționale la nivel mondial au o valoare totală apropiată de 3.000 de miliarde de euro. Acest tip de fonduri de investiții sunt reglementate în majoritatea statelor din Europa și din lume și beneficiază de diverse facilități fiscale, se precizează în expunerea de motive prezentată de inițiatorii legii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scopul acestor societăți este de a facilita accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Aceste fonduri reunesc capitalul mai multor investitori pentru a achiziționa, dezvolta, deține și exploata active imobiliare generatoare de venituri, adică locuințe, birouri, spații comerciale, hale industriale sau hoteluri.
În proiect se precizează faptul că, pentru a beneficia de scutiri de impozite, o societate pentru investiții imobiliare trebuie să îndeplinească mai multe condiții simultan:
- să aibă sediul social în România;
- să fie tranzacționată la Bursa de Valori București;
- cel puțin 75% din totalul activelor sale să fie active imobiliare deținute în proprietate sau în titluri de participare ale societăților cu profil imobiliar în Uniunea Europeană;
- cel puțin 75% din veniturile sale să provină din vânzarea sau exploatarea proprietăților imobiliare sau din dividende de la societăți cu profil imobiliar;
- să distribuie cu titlu de dividende cel puțin 90% din profit;
- să nu fie microîntreprindere.
Dacă răspunde acestor cerințe, societatea va beneficia de scutirea impozitului pe veniturile din vânzarea activelor imobiliare, pe veniturile din cedarea folosinței activelor imobiliare, pe veniturile din mentenanța și/sau managementul activelor imobiliare, pe veniturile din dividende de la societăți cu profil imobiliar, pe veniturile din vânzarea titlurilor de participare la societățile de profil imobiliar și pe dobânzile aferente împrumuturilor acordate societăților cu profil imobiliar.
Cu alte cuvinte, impozitul pe venit va fi aplicat doar acționarilor acestor societăți sub forma impozitului pe dividendele încasate.
„O astfel de lege este extrem de utilă pentru că încurajează deținerea instituționalizată de active imobiliare în formă colectivă și asta permite fondurilor de pensii și investitorilor retail să investească în aceste REIT-uri pentru că au active stabile (fiind limitată capacitatea de finanțare) și generatoare de cash-flow (pentru că trebuie să distribuie tot profitul ca dividende)“, a declarat, pentru Profit.ro, Andrei Diaconescu, co-fondator și co-CEO One United Properties, cea mai mare companie imobiliară listată la Bursa de Valori București.
Societățile pentru investiții imobiliare vor putea investi, în limita a 25% din totalul activelor, și în depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni sau instrumente financiare derivate.
Un lucru interesant este că pe lângă investițiile imobiliare clasice pe care aceste societăți sunt obligate să le realizeze, ele pot investi și în lucrări de infrastructură rutieră, feroviară și/sau maritimă din România, precum drumuri, căi ferate, porturi, aeroporturi sau aerodromuri sau în active imobiliare utilizate în domeniul agricol sau al silviculturii în vederea producției de produse agricole sau exploatării domeniului silvic.
Acest aspect este strâns legat de faptul că prin această lege se permite și statului român să înființeze astfel de firme. Motivația inițiatorilor este că astfel se permite statului român să atragă surse de finanțare suplimentare de la investitori privați, pe lângă fondurile atrase de la diverse entități financiare europene, Uniunea Europeană și/sau bugetul de stat.
În societățile pentru investiții imobiliare înființate de stat, entitatea publică trebuie să dețină cel puțin 25% din capitalul social al firmei, dar nu mai mult de 75% din acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu începe extinderea Arena Mall Bacău. Lansează și construcția hotelului Mercure și a primelor apartamente. Concurență dinspre un teren cumpărat de la DedemanÎncă de anul trecut, Bursa de Valori București și entități din piața de capital au promovat, pe lângă autoritățile de stat, un proiect care să creeze un regim fiscal stimulent pentru listarea fondurilor de investiții închise care au activ suport proprietăți imobiliare.
Pe bursa românească au fost deja pași făcuți de companii care concentrează active imobiliare. New Europe Property Investments (NEPI), cu capital din Africa de Sud, a deschis drumul în această direcție la începutul deceniului trecut, însă între timp s-a delistat.
În noul val de listări a venit compania Meta Trust (MET), promovată în ringul bursier de omul de afaceri Eugen Voicu, ce își leagă numele de fondurile Certinvest, în timp ce o serie de apartamente cu o valoare de aproximativ 10 milioane lei au fost listate de BRK Financial Group (BRK) sub umbrela societății Star Residence Invest (REIT).
Antoanela Comșa, membră în consiliul director al Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI), consideră folositoare această inițiativă, mai ales pe fondul începerii construcției unor proiecte rezidențiale cu scopul închirierii, precum cel realizat de AFI Europe lângă metrou Pipera, dar și pentru că băncile finanțează destul de greu, iar fondul de locuințe învechite este mare. În plus, ea sesizează că oferta de locuire este tot mai mică, iar prețurile sunt în creștere.
„Fiind controlate mai strict, [REIT-urile, n.red.] pot să dea o siguranță celor ce investesc. Mai mult, obligativitatea distribuirii a 90% din profit este un lucru bun, dat fiind că nu toate companiile listate la bursă distribuie anual. Discuțiile în acest sens sunt purtate cu autoritățile de ceva timp. Mă bucură faptul că a apărut totuși inițiativa. A fost și o întâlnire anul acesta în acest sens cu autoritățile, este mult de lucru pentru a clarifica toate aspectele“, menționează Comșa.