Grupul spaniol Hercesa pregătește demolarea fostei baze de aprovizionare a distribuitorului de produse veterinare Farmavet, cumpărată de la omul de afaceri Sorin Paul Stănescu, implicat în mai multe afaceri din domeniul veterinar, printre care Institutul Pasteur, aflat în faliment, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Vrea să înceapă peste câteva luni o primă etapă a extinderii complexului de locuințe Vivenda Residencias.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorii spanioli au cumpărat proprietatea în vara acestui an la un preț de 1,85 de milioane de euro. Aceasta este amplasată în zona Morarilor din Sectorul 2, chiar lângă fosta fabrică de pâine Titan, în locul căreia Hercesa a dezvoltat până acum 1.000 de apartamente.
Dezvoltatorul imobiliar pregătește acum demolarea celor 14 construcții, cu o suprafață desfășurată de circa 6.100 de metri pătrați, care ocupă un teren de aproape 7.000 de metri pătrați. Majoritatea imobilelor sunt foste depozite și magazii goale ale distribuitorului de produse veterinare.
Farmavet a obținut încă din 2008 un Plan Urbanistic Zonal care viza construcția unui imobil de locuințe cu 12 etaje pe platforma industrială din zona Morarilor. Pe baza indicatorilor urbanistici obținuți atunci, aici s-ar putea construi peste 200 de apartamente.
Într-o primă fază, dezvoltatorul spaniol vrea să construiască 100 de apartamente și intenționează să demareze lucrările în prima parte a anului viitor, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții Hercesa. Cel mai probabil vor fi două faze de construcție.
Sorin Paul Stănescu și familia sa au cedat, în 2019, controlul grupului Farmavet unui fond de investiții al Băncii de Export-Import a Chinei și au rămas acționari minoritari.
Din grupul Farmavet fac parte companiile Pasteur Filiala Filipești, care gestionează producția prin trei fabrici: una în București, care realizează produse biologice, și altele două la Filipeștii de Pădure (Prahova), unde se fac produse medicamentoase; Farmavet asigură distribuția produselor din grup; iar FNC Nutriție Pietroiu gestionează o fabrică de nutrețuri în localitatea Borcea din Călărași.
Cele 3 companii ale grupului Farmavet au generat anul trecut o cifră de afaceri de 90,4 milioane euro cu peste 800 de angajați.
Familia Stănescu mai deține și Agrozootehnica Pietroiu, unul dintre cei mai mari producători de cereale din România, care exploatează peste 6.000 de hectare de teren arabil în județul Călărași și care a obținut o cifră de afaceri de 10,8 milioane de euro în 2023.
În urmă cu doi ani, Sorin Paul Stănescu a cumpărat la licitație hotelul monument istoric El Greco din centrul Bucureștiului, ce aparținuse City Insurance, la un preț de 2,5 milioane de euro.
Medicul veterinar Sorin Paul Stănescu a fost director al societății naționale Institutul Pasteur, intrată în faliment în 2020. Sorin Paul Stănescu este indicat public drept nașul de cununie al lui Ștefan Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD Liviu Dragnea.
Proiectele Hercesa
Spaniolii de la Hercesa au intrat în România în 2004 prin achiziția clădirii actualului hotel Cișmigiu din centrul Bucureștiului și au continuat cu dezvoltarea ansamblului Vivenda Residencias, care a ajuns la 1.000 de apartamente livrate.
Investitorul a început și ultima fază de dezvoltare a Vivenda de pe terenul fostei fabrici de pâine Titan, care va cuprinde un prim bloc cu 400 de apartamente.
În paralel cu acest proiect, Hercesa dezvoltă primele două clădiri cu 129, respectiv 125 de apartamente din ansamblul Stellaris Residencias, pe care îl face în parteneriat cu fondul cipriot de investiții Bluehouse lângă stadionul Steaua. Acest nou proiect va cuprinde un total de 4.500 de apartamente.
În prezent, Hercesa România are în construcție și în pregătire 1.000 de apartamente în proiectele Stellaris Residencias și Vivenda Residencias.
Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale din București a scăzut în primele nouă luni din 2024 cu 4,2% față de perioada similară din 2023. Scăderea față de primele nouă luni din 2021 este însă de 45%.
Județul Ilfov a depășit în premieră, în 2023, Bucureștiul din punct de vedere al suprafeței utile autorizate spre construire în clădiri rezidențiale, situație care s-a menținut și în 2024.
În primele șase luni din acest an s-au finalizat cu 23% mai puține locuințe în București și Ilfov comparativ cu primul semestru din 2023. Compania de consultanță SVN Romania estimează că 2024 va aduce cel mai mic număr de locuințe livrate în regiune din ultimii cinci ani.