EXCLUSIV Grupul Biggeorge, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, și-a schimbat preferințele de achiziții pentru România, după discuții eșuate

EXCLUSIV Grupul Biggeorge, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, și-a schimbat preferințele de achiziții pentru România, după discuții eșuate

Tibor Nagygyörgy, fondatorul Biggeorge

scris 16 mar 2023

Grupul Biggeorge, controlat de omul de afaceri Tibor Nagygyörgy, aflat în topul celor mai bogați unguri, și-a restrâns ținta pentru primele achiziții imobiliare din România doar la spații de depozitare, după ce anul trecut favoriza clădirile de birouri. Investitorul vede o reașezare a prețurilor și se așteaptă la oportunități de investiții.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„Biggeorge rămâne în contact permanent cu jucătorii din piață și cu agențiile imobiliare din România și explorăm oportunități de investiții adecvate. Ținta noastră actuală de investiții sunt activele logistice moderne care se bucură de contracte de închiriere pe termen lung cu jucători instituționali și care sunt amplasate în puncte importante din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Evaluăm oportunitățile de investiții de la caz la caz și, deși nu există o preferință generală din partea noastră, în prezent, investitorii noștri, precum și partenerii noștri financiari preferă proprietățile logistice în detrimentrul clădirilor de birouri“, a declarat, pentru Profit.ro, Bence Balázs, director de achiziții în cadrul Biggeorge Property.

Anul trecut, Tibor Nagygyörgy spunea că este interesat, în primul rând, de achiziția de clădiri de birouri cu contracte de închiriere pe termen lung, de peste 5 ani, cu un nivel de chirie sustenabil, în zone privilegiate din București.

Investitorul a transmis acum pentru Profit.ro că a avut discuții avansate cu privire la achiziția de clădiri de birouri premium, precum și a unui portofoliu de spații logistice în București anul trecut, însă acestea nu s-au concretizat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Tranzacție - Omar Akili iese din afacerile cu grupul imobiliar Forte Partners și rămâne cu turnul de birouri Millo CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - Omar Akili iese din afacerile cu grupul imobiliar Forte Partners și rămâne cu turnul de birouri Millo

„A existat o schimbare notabilă pe piețele imobiliare și financiare la nivel global. Inflație de două cifre, războiul ruso-ucrainean, creșterea prețurilor la energie, precum și creșterea costurilor de finanțare sunt printre principalii factori care au afectat fundamental lumea și piețele în ultimele 12 luni. Percepem o tendință de reașezare a prețurilor proprietăților comerciale care este în desfășurare în toată Europa Centrală și de Est și care va avea ca rezultat oportunități de investiții interesante în detrimentul lichidității pieței imobiliare“, menționează Bence Balázs.

Grupul Biggeorge, cu afaceri concentrate în jurul pieței imobiliare, și-a lansat în 2020 o nouă divizie, denumită LogStar, prin care intenționează să dezvolte spații logistice în Ungaria și alte țări din Europa Centrală și de Est. Portofoliul imobiliar al grupului este format din 20 de proiecte rezidențiale, de birouri, logistice și hoteluri, cu o suprafață cumulată de circa 300.000 de metri pătrați și o valoare de peste 400 de milioane de euro.

Biggeorge Holding, cuprinde firme de dezvoltare imobiliară, administrare imobiliară, asigurări și creditare. Principala companie din grup este Biggeorge Property, care are în construcție circa 1.000 de apartamente în Ungaria și a vândut până acum peste 3.300 de unități locative.

Compania a raporat pentru 2021 o cifră de afaceri de 11,8 milioane de euro și un profit de 7,2 milioane euro. Din grup face parte și rețeaua de agenții imobiliare Otthon Centrum din Ungaria, cu peste 180 de francize și 1.700 de angajați.

EXCLUSIV FOTO Hagag preia proiectul inițiat de antrenorul Cosmin Olăroiu în locul fostei fabrici Izolatorul, transformată de Guvernul Petre Roman, și intră pe un nou segment de piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hagag preia proiectul inițiat de antrenorul Cosmin Olăroiu în locul fostei fabrici Izolatorul, transformată de Guvernul Petre Roman, și intră pe un nou segment de piață

Tibor Nagygyörgy, în vârstă de 50 de ani, are o avere estimată la circa 117 de milioane de euro și ocupă locul 32 în ediția de anul trecut a publicației ungare A 100 Leggazdagabb (100 cei mai bogați unguri).

El a pus bazele grupului Biggeorge în 1991, când activitatea sa se rezuma la oferirea de soluții de închiriere de locuințe pentru diplomați și afaceriști străini. Ulterior, în 1996, a început să cumpere apartamente ieftine care aveau nevoie de renovare și pe care le vindea. Pasul următor au fost achizițiile de imobile cu valori tot mai mari, care erau dezvoltate, închiriate și vândute unor investitori financiari.

Biggeorge face parte dintr-o listă tot mai lungă de investitori cu capital ungar intrați pe piața imobiliară românească în ultimii ani.  Este vorba despre fondul ungar de investiții Adventum, care a cumpărat complexul de birouri Hermes Business Campus din Pipera și complexul de birouri @expo din zona Romexpo de la dezvoltatorul belgian Atenor, în două tranzacți de peste 270 de milioane de euro; despre Indotek, compania lui Dániel Jellinek, aflat și el în topul celor mai bogați unguri, care deține mall-ul Promenada Târgu Mureș și două clădiri de birouri, recent cumpărate, în București; despre Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri; de asemenea, în vara lui 2019, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul GTC. Totodată, Kesz Group, una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria, a intrat pe piața rezidențială din România anul trecut. Lor li se adaugă și Cordia, parte a grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, care a revenit puternic pe piața imobiliară din România, după o perioadă de pauză.

Expansiunea acestora în România apare pe fondul unui surplus de capital în Ungaria și al unei piețe maghiare reduse ca mărime.

Pe parcursul anului 2022, volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale a totalizat aproximativ 1,25 miliarde de euro, cu 40% mai mult față de 2021, din care aproape 600 milioane de euro reprezintă volumul tranzacționat numai în trimestrul 4, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară JLL România. Un puternic factor de influență au fost achizițiile grupului Pavăl Holding, care au reprezentat aproape 37% din totalul anual.

În lipsa unor tranzacții cu portofolii și sub influența tendințelor globale și regionale care, deși cu întârziere, se manifestă și în România, pentru 2023 brokerii JLL se așteaptă la un volum ce nu va depăși media ultimilor ani, de aproximativ 8-900 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
biggeorge
tibor nagygyörgy