EXCLUSIV Gigantul american Oracle intenționează să renunțe la cel puțin o treime din birourile sale din România, cu peste 4.300 de angajați

EXCLUSIV Gigantul american Oracle intenționează să renunțe la cel puțin o treime din birourile sale din România, cu peste 4.300 de angajați

Sediile Oracle din București

scris 19 dec 2022

Gigantul american Oracle analizează varianta reducerii cu cel puțin o treime a suprafeței de birouri ocupate de cei peste 4.300 de angajați ai săi din România, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul se înscrie în tendința generală de restrângere a activității corporațiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă devine o normă, în special în rândul companiilor din domeniul IT. Profit.ro a prezentat, recent, și decizia BCR de a renunța la peste un sfert din birourile sale centrale din București.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe lângă precedentul stabilit de BCR, o asemenea mișcare transmite un semnal puternic negativ pe piața de birouri.

EXCLUSIV FOTO Globalworth - prezentat ca discutând cu Banca Transilvania vânzarea sediului Orange. Ar fi prima vânzare din portofoliul local de birouri al Globalworth, la 10 ani de la înființare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Globalworth - prezentat ca discutând cu Banca Transilvania vânzarea sediului Orange. Ar fi prima vânzare din portofoliul local de birouri al Globalworth, la 10 ani de la înființare

Angajații Oracle România, care este și unul dintre cei mai mari chiriași pe piața de birouri, lucrează în Oregon Park, unde corporația are închiriat cel mai mare spațiu: 20.000 de metri pătrați închiriați din 2015 și încă 5.000 de metri pătrați adăugați în 2018, în Floreasca Park, unde are o clădire întreagă de circa 20.000 de metri pătrați încă din 2012, și în Sky Tower, unde ocupă nouă etaje și o suprafață de 10.400 de metri pătrați, contract reînnoit în 2016 și care urmează să expire în 2024.

Toate cele trei sedii sunt învecinate în jurul pasajului Pipera din nordul Bucureștiului.


Sursele spun că Oracle intenționează să renunțe la cel puțin 20.000-30.000 de metri pătrați din birourile ocupate astăzi în București, cu scenarii dramatice care indică posibilitatea de a rămâne cu doar 16.000 de metri pătrați, echivalentul unei reduceri de 70% a spațiului închiriat.

EXCLUSIV Immofinanz vinde Băneasa Airport Tower, sediul Profi. Strategie de lichidare a unor proprietăți evaluate la 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz vinde Băneasa Airport Tower, sediul Profi. Strategie de lichidare a unor proprietăți evaluate la 1 miliard de euro

Mai multe surse din piața imobiliară spun că americanii ar vrea să renunțe cu totul la birourile din Sky Tower și să își consolideze activitatea într-un singur parc: fie Oregon Park, fie Floreasca Park. O decizie definitivă nu ar fi fost încă luată.

Oracle a început încă din această vară să concedieze angajați în Statele Unite, în cadrul unui plan de restructurare la nivel global pentru reducerea cheltuielilor. Presa străină a relatat că gigantul american, pentru care lucrează circa 143.000 de angajați, se gândește să elimine mii de locuri de muncă la nivel global cu scopul unor reduceri de costuri de până la 1 miliard de dolari.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Oracle nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Reprezentanții fondului sud-african Lion`s Head, proprietarii Oregon Park, nu au dorit să comenteze pe acest subiect.

ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România

Floreasca Park este deținut de conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, iar Sky Tower este în proprietatea grupului austriac Raiffeisen Property Holding International.

Fondată în urmă cu 45 de ani, Oracle este a doua mare companie de software din lume în funcție de venituri și capitalizare, după Microsoft, având birouri în 145 de țări și peste 170.000 de angajați.

În România, Oracle este prezentă cu trei subsidiare, cu aproximativ 4.300 de angajați în total. În vară, cum a anunțat Profit.ro, a deschis a treia firmă în România, pentru prelucrarea datelor și administrarea paginilor web.

Anul trecut, cele două companii au consemnat un business de 1,17 miliarde de lei, în scădere cu 7,3% față de anul precedent.

După primul an de pandemie, în care s-a instituit programul de muncă de acasă, a apărut un grup de mari corporații care și-au scos la subînchiriat o parte din spații. Profit.ro a prezentat deja cazurile Vodafone, Thales, Orange, Genpact, Molson Coors, Deloitte, Finastra, Visteon, IBM, Renault și, mai nou, BCR, care au scos la subînchiriat sedii cu o suprafață totală de circa 60.000 de metri pătrați, echivalentul a 2% din piața de birouri moderne a Bucureștiului.

Ca urmare a acestei reacții, proprietarii de spații simt două amenințări importante: pe de o parte valoarea imobilelor lor scade dacă firme cu reputație decid că plece la finalul contractului, iar pe de altă parte se tem că firmele care subînchiriază se vor aștepta ca, după expirarea contractului, să primească direct de la proprietar o chirie comparabilă, spun sursele Profit.ro. Deocamdată, însă, cererea pentru ofertele de subînchiriere s-a dovedit aproape inexistentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
oracle
sky tower
oregon park
floreasca park