Gigantul american Adobe, unul dintre cei mai mari producător de software din lume, analizează varianta amânării extinderii birourilor subsidiarei din România până la apariția unor noi oportunități pe piața imobiliară locală, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cu alte cuvinte, cei peste 1.000 de angajați ai Adobe România vor rămâne, în continuare, în spațiul închiriat de la Anchor Grup, în clădirea Anchor Plaza din zona Lujerului a Bucureștiului, unde sunt principalul ocupant încă din 2007, când a fost finalizat imobilul.
Producătorul american ocupă circa 10.000 de metri pătrați în Anchor Plaza, echivalentul a circa 40% din clădire, și reprezintă cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare al Adobe din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).
În toamna anului trecut, Adobe România a atins pragul de 1.000 de angajați și continuă să recruteze personal. Extinderea echipei și vechimea spațiului de birouri în care activeză acum au determinat corporația să ofere un mandat brokerilor imobiliari de a căuta variante mai bune de birouri cu o suprafață cel puțin dublă față de ce ocupă în prezent.
Printre ofertele analizate până acum se numără clădiri încă nefinalizate, precum Campus 6.4, ultima din complexul Campus 6 pe care Skanska urmează să o construiască în zona Politehnică, sau clădiri din cadrul AFI Tech Park din zona 13 Septembrie a Bucureștiului. Printre variante a apărut și clădirile finalizate din cadrul Sema Parc.
Totuși, sursele Profit.ro spun că există posibilitatea ca echipa Adobe să mai rămână o perioadă în clădirea Anchor Plaza, printr-o nouă prelungire a contractului de închirere, până vor fi gata noi imobile de birouri care să le satisfacă cerințele. Decizia de a rămâne pe loc nu este încă finală, mai spun sursele Profit.ro, însă se înscrie în tedința generală a marilor corporații de a fi mai precaute cu extinderea în această perioadă.
Profit.ro a prezentat deja cazul gigantului american Oracle, care analizează varianta reducerii cu cel puțin o treime a suprafeței de birouri ocupate de cei peste 4.300 de angajați ai săi din România. Totodată, Profit.ro a prezentat și decizia BCR de a renunța la peste un sfert din birourile sale centrale din București.
Reprezentanții Adobe România au răspuns întrebărilor Profit.ro prin faptul că nu pot prezenta declarații pe acest subiect.
Adobe România a consemnat în 2021 o cifră de afaceri de 278,74 milioane de lei, în urcare cu 17,7% față de anul precedent, iar profitul net a avansat cu 1,2%, la 17,5 milioane de lei.
Adobe a intrat în România în 2006, în urma achiziției companiei locale Interakt Online, înființată de Bogdan Rîpa și Alexandru Costin.
Compania locală este cel mai mare centru de Research & Development (R&D) al Adobe din zona EMEA, iar echipele locale sunt specializate în soluții de Cloud Computing, Big Data și design grafic.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în EuropaProdusele dezvoltate de echipele din București sunt soluții de top pe piețele pe care le acoperă și fac parte din diviziile Digital Experience și Digital Media ale Adobe.
După primul an de pandemie, în care s-a instituit programul de muncă de acasă, a apărut un grup de mari corporații care și-au scos la subînchiriat o parte din spații. Profit.ro a prezentat deja cazurile Vodafone, Thales, Orange, Genpact, Molson Coors, Deloitte, Finastra, Visteon, IBM, Renault și, mai nou, BCR, care au scos la subînchiriat sedii cu o suprafață totală de circa 60.000 de metri pătrați, echivalentul a 2% din piața de birouri moderne a Bucureștiului.
Ca urmare a acestei reacții, proprietarii de spații simt două amenințări importante: pe de o parte valoarea imobilelor lor scade dacă firme cu reputație decid că plece la finalul contractului, iar pe de altă parte se tem că firmele care subînchiriază se vor aștepta ca, după expirarea contractului, să primească direct de la proprietar o chirie comparabilă, spun sursele Profit.ro.
Deocamdată, însă, cererea pentru ofertele de subînchiriere s-a dovedit aproape inexistentă.