EXCLUSIV Gigantul american Adobe își mută angajații din România în clădire ce urmează a fi cumpărată de proprietarii Dedeman. Tranzacție de top

EXCLUSIV Gigantul american Adobe își mută angajații din România în clădire ce urmează a fi cumpărată de proprietarii Dedeman. Tranzacție de top

Viitorul sediu Adobe din complexul U Center SURSA FOTO: Bog'Art

scris 26 mai 2023

Gigantul american Adobe, unul dintre cei mai mari producători de software din lume, își va muta cei peste 1.000 de angajați ai subsidiarei din România în clădirea de birouri U Center 2 din cartierul bucureștean Tineretului, după 16 ani petrecuți în cartierul Militari, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Operațiunea intră în topul celor mai mari tranzacții de închiriere semnate în acest an.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a prezentat deja cazul gigantului american Oracle, care renunță la cel puțin jumătate din suprafața de birouri ocupată de cei peste 4.300 de angajați ai săi din România, și decizia BCR de a renunța la peste un sfert din birourile sale centrale din București.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Fosta mare sportivă Elisabeta Lipă intră pe piața imobiliară cu investiții alături de familia Crăciunescu, cu afaceri puternice în construcții în Germania CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fosta mare sportivă Elisabeta Lipă intră pe piața imobiliară cu investiții alături de familia Crăciunescu, cu afaceri puternice în construcții în Germania
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Profit.ro a anunțat la începutul acestui an și că Adobe analizează varianta amânării extinderii birourilor subsidiarei din România până la apariția unor noi oportunități pe piața imobiliară locală.

Printre ofertele analizate în vederea mutării s-au numărat clădiri încă nefinalizate, precum Campus 6.4, ultima din complexul Campus 6 pe care Skanska o construiește în zona Politehnică, clădiri din cadrul AFI Tech Park din zona 13 Septembrie a Bucureștiului și clădirile finalizate din cadrul Sema Parc.

În cele din urmă, Adobe a optat pentru clădirea a doua din complexul de birouri U Center, dezvoltat de Forte Partners, compania fraților libanezi Johny și Jihad Jabra. Sursele Profit.ro spun că gigantul american va urma să ocupe circa 16.000 de metri pătrați din U Center 2, adică aproape jumătate din clădire, devenind cel mai mare chiriaș al imobilului ce urmează a fi livrat pe piață în toamna acestui an.

EXCLUSIV Jucătorul profesionist de poker Mikalai Vaskaboinikau a cumpărat One Herăstrău Office CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Jucătorul profesionist de poker Mikalai Vaskaboinikau a cumpărat One Herăstrău Office

Adobe funcționează acum în clădirea Anchor Plaza din zona Lujerului, pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați închiriată de la Anchor Grup încă din 2007, când a fost finalizat imobilul. Cu alte cuvinte ocupă circa 40% din clădire, iar acesta este cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare al Adobe din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

Mutarea în U Center reprezintă o creștere de 60% a centrului Adobe din România și vine într-un context în care tendința generală este de restrângere a activității corporațiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă devine o normă, în special în rândul companiilor din domeniul IT.

EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle renunță la cel puțin jumătate din birourile sale din România. Pleacă din Sky Tower și se consolidează în Oregon Park. Tranzacția va intra direct pe locul 1 în topul celor mai mari suprafețe închiriate în acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle renunță la cel puțin jumătate din birourile sale din România. Pleacă din Sky Tower și se consolidează în Oregon Park. Tranzacția va intra direct pe locul 1 în topul celor mai mari suprafețe închiriate în acest an

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre viitoarea mutare, reprezentanții Adobe România nu au dorit să comenteze, iar cei ai Forte Partners nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Mutarea sediului Adobe va deveni una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere semnate în acest an, după consolidarea birourilor Oracle în Oregon Park (20.000 de metri pătrați) și peste tranzacția de mutare a sediului eMag în Globalworth Square (10.000 de metri pătrați).

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat, la finalul anului trecut, prima clădire din U Center de la Forte Partners și și-au exprimat interesul de a cumpăra și al doilea imobil din complexul de birouri, potrivit surselor Profit.ro. Valoarea întregului complex este estimată de sursele Profit.ro la peste 170 de milioane de euro.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Primarul Nicușor Dan cere revocarea a aproape 400 de autorizații de construire și desființare emise de Primăria Sectorului 2 în ultimele 7 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Primarul Nicușor Dan cere revocarea a aproape 400 de autorizații de construire și desființare emise de Primăria Sectorului 2 în ultimele 7 luni

Proiectul de birouri U Center se construiește pe un teren de circa 18.000 de metri pătrați, în locul fostului spital Scarlat Longhin. Forte Partners, grup controlat de frații libanezi Johny și Jihad Jabra, a finalizat dezvoltarea primei clădiri, cu o suprafață de 32.800 de metri pătrați, unde are ca principali chiriași companiile Endava (12.500 metri pătrați), Booking (8.000 metri pătrați) și emitentul de tichete de masă UP România (2.400 de metri pătrați), fiind închiriată în totalitate, iar anul acesta este programată livrarea etapei a doua, cu o suprafață similară, unde principalul chiriaș va deveni Adobe.

În toamna anului trecut, Adobe România a atins pragul de 1.000 de angajați și continuă să recruteze personal.

Adobe România a consemnat în 2021 o cifră de afaceri de 278,74 milioane de lei, în urcare cu 17,7% față de anul precedent, iar profitul net a avansat cu 1,2%, la 17,5 milioane de lei.

Adobe a intrat în România în 2006, în urma achiziției companiei locale Interakt Online, înființată de Bogdan Rîpa și Alexandru Costin.

EXCLUSIV FOTO Fosta mare sportivă Elisabeta Lipă intră pe piața imobiliară cu investiții alături de familia Crăciunescu, cu afaceri puternice în construcții în Germania CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fosta mare sportivă Elisabeta Lipă intră pe piața imobiliară cu investiții alături de familia Crăciunescu, cu afaceri puternice în construcții în Germania

Compania locală este cel mai mare centru de Research & Development (R&D) al Adobe din zona EMEA, iar echipele locale sunt specializate în soluții de Cloud Computing, Big Data și design grafic.

Produsele dezvoltate de echipele din București sunt soluții de top pe piețele pe care le acoperă și fac parte din diviziile Digital Experience și Digital Media ale Adobe.

După primul an de pandemie, în care s-a instituit programul de muncă de acasă, a apărut un grup de mari corporații care și-au scos la subînchiriat o parte din spații. Profit.ro a prezentat deja cazurile Vodafone, Thales, Orange, Genpact, Molson Coors, Deloitte, Finastra, Visteon, IBM, Renault și, mai nou, BCR, care au scos la subînchiriat sedii cu o suprafață totală de circa 60.000 de metri pătrați, echivalentul a 2% din piața de birouri moderne a Bucureștiului.

Ca urmare a acestei reacții, proprietarii de spații simt două amenințări importante: pe de o parte valoarea imobilelor lor scade dacă firme cu reputație decid că plece la finalul contractului, iar pe de altă parte se tem că firmele care subînchiriază se vor aștepta ca, după expirarea contractului, să primească direct de la proprietar o chirie comparabilă, spun sursele Profit.ro. Deocamdată, însă, cererea pentru ofertele de subînchiriere s-a dovedit aproape inexistentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
adobe
anchor plaza
u center
forte partners
dedeman