EXCLUSIV GALERIE FOTO Cum va arăta viitorul hotel Grivița, în locul sediului companiei de stat Romproiect din centrul Bucureștiului

EXCLUSIV GALERIE FOTO Cum va arăta viitorul hotel Grivița, în locul sediului companiei de stat Romproiect din centrul Bucureștiului Galerie foto

SURSA FOTO: Răzvan Bârsan + Partners

scris 2 aug 2022

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, a angajat biroul de arhitectură Răzvan Bârsan + Partners pentru realizarea proiectului de renovare a vechiului sediu Romproiect, pe care investitorul urmează să îl achiziționeze, plan anunțat în premieră de Profit.ro.

IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN GALERIA FOTO

Arhitecții de la Răzvan Bârsan + Partners au realizat majoritatea proiectelor Hagag în România. 

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Gealan planifică instalarea unei centrale fotovoltaice, cu bani din PNRR, care să îi acopere circa 14% din consumul fabricii din Militari. „Dezvoltatorii ezită să mai înceapă noi blocuri cu locuințe!“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gealan planifică instalarea unei centrale fotovoltaice, cu bani din PNRR, care să îi acopere circa 14% din consumul fabricii din Militari. „Dezvoltatorii ezită să mai înceapă noi blocuri cu locuințe!“
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Haga a semnat un acord cu grupul canadian SNC-Lavalin, care vizează achiziția unui complex de birouri din centrul Bucureștiului, la un preț de 8,25 de milioane de euro, și transformarea acestuia în hotel, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proprietatea este formată din patru imobile, dintre care două clădiri de birouri cu 8 și 9 etaje, care ocupă un teren de 1.744 de metri pătrați. Aceasta a intrat în patrimoniul firmei de stat Romproiect în 1994 printr-o hotărâre a Guvernului Văcăroiu, având la acea dată o valoare de inventar de 184,2 milioane lei (echivalentul a circa 132.000 de dolari). Profit.ro a semnalat, în premieră, că proprietarul clădirii deține o scrisoare de intenție pentru vânzarea complexului.

Tranzacție - One United Properties cumpără sediul First Bank de la Dorin Mateiu CITEȘTE ȘI Tranzacție - One United Properties cumpără sediul First Bank de la Dorin Mateiu

Acum, Hagag a semnat un acord pentru preluarea acestei proprietăți. Investitorul israelian s-a angajat să plătească un avans de 500.000 de euro plus TVA, iar restul de 7,75 milioane euro plus TVA vor fi achitați la momentul finalizării achiziției. Banii vor fi utilizați, parțial, pentru rambursarea unui împrumut existent asupra proprietății și a elimina grevarea existentă în favoarea băncii.

În această etapă, Hagag intenționează să efectueze renovări minore, continuând să închirieze proprietatea. Veniturile din închirierea imobilului, după finalizarea renovării și cu un grad maxim de ocupare, sunt estimate de companie la aproximativ 850.000 de euro pe an.

Clădirile au o suprafață netă închiriabilă de 5.800 de metri pătrați, iar la data semnării acordului în proprietate erau aproximativ 35 de chiriași, reprezentând un grad de ocupare de aproximativ 70% din suprafață.

Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Borcea – Nețoiu, familia lui Paul Stănescu, președintele CJ Mehedinți și \ CITEȘTE ȘI Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Borcea – Nețoiu, familia lui Paul Stănescu, președintele CJ Mehedinți și "baronul agriculturii" din Olt au rulat sute de mii de euro. Unul dintre cele mai scumpe terenuri vândute în ultimii ani în România

Canadienii au obținut încă din 2019 o autorizație de construire, a cărei valabilitate a fost prelungită până în luna octombrie 2022, pentru lucrări de consolidare, extindere subsol și amenajare parcări subterane, reabilitare termică și modernizare, dar și pentru schimbarea funcțiunii din birouri în hotel a imobilului de pe Calea Griviței 6-10. În 2020, proprietarul a obținut și o autorizație de desființare parțială a unor corpuri de clădire.

Hagag a anunțat acum că imobilele sunt pentru uz hotelier, însă o renovare de amploare a proprietății va fi luată în calcul abia după câțiva ani de la finalizarea unei renovări minime, evaluate la circa 1 milion de euro.

Dezvoltatorul mai lucrează la două proiecte hoteliere în România. A cumpărat hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, și a anunțat că va investi în renovarea lui 60 de milioane de euro, pentru a atinge un standard de minim 5 stele. Totodată este interesat și de achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia de la moștenitorii lui Dan Adamescu.



 

În plină extindere

Dezvoltatorul Hagag are un portofoliu local care depășește 200 de milioane de euro, potrivit propriilor anunțuri. A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial dezvoltat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.

Hagag mai deține Palatul Știrbei, pentru renovarea căruia a alocat un buget de 20 de milioane de euro; un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 18 apartamente de lux; o clădire istorică cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezi, nr. 21. Clădirea Institutului de Proiectare pentru Construcții Tipizate (I.P.C.T.) va cuprinde, după reabilitare, un mix de spații comerciale și de birouri. De asemenea, a mai cumpărat și sediul Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova.

EXCLUSIV Gealan planifică instalarea unei centrale fotovoltaice, cu bani din PNRR, care să îi acopere circa 14% din consumul fabricii din Militari. „Dezvoltatorii ezită să mai înceapă noi blocuri cu locuințe!“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gealan planifică instalarea unei centrale fotovoltaice, cu bani din PNRR, care să îi acopere circa 14% din consumul fabricii din Militari. „Dezvoltatorii ezită să mai înceapă noi blocuri cu locuințe!“

Profit.ro a mai scris că Hagag a intrat într-o tranzacție cu grupul de investiții al miliardarului Teddy Sagi pentru achiziția clădirilor de birouri pe care acesta le are în România. Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro. Totodată, a semnat un acord și cu o companie a grupului austriac A-Heat, care deține complexul de wellness Therme din Balotești, pentru achiziția unui teren din Pădurea Băneasa pe care este autorizată construcția a sute de apartamente.

Hagag se regăsește și pe lista cumpărătorilor interesați de achiziția clădirii Casei de Modă Venus din centrul Bucureștiului.

Cine este vânzătorul

SNC-Lavalin deține complexul de clădiri de pe Calea Griviței prin firma RP Estates Development, fostă Romproiect. Canadienii au cumpărat Romproiect încă din anul 2008 pentru a-și asigura o poziție mai puternică pe piața din România și Europa de Est.

La scurt timp după achiziție, candienii au vândut celălat sediu al Romproiect, din Intrarea Secolului, nr. 20, din zona Piața Muncii a Bucureștiului, către antreprenoarea Gabriela Tomoiu, care a construit în loc ansamblul rezidențial Global City Residence cu 140 de apartamente.

Romproiect a fost înființat în 1981 sub denumirea „Centrul de Studii și Proiectare al Departamentului pentru Construcții în Străinătate” și a fost implicată în proiecte precum centrele comerciale Euromall din Pitești și Galați, Galleria din Buzău, Piatra Neamț și Suceava și hotelurile Union și Palas din București.

EXCLUSIV SIF Oltenia a scos la vânzare fosta fabrică de încălțăminte Flaros. Vastint, printre investitorii interesați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Oltenia a scos la vânzare fosta fabrică de încălțăminte Flaros. Vastint, printre investitorii interesați

SNL-Lavalin și-a deschis în 2014 în București și un centru de „shared services“, pentru care lucrează acum peste 200 de angajați. Birourile centrului de servicii sunt în cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera.

În 2020, subsidiara Candu Energy a SNC-Lavalin a obținut de la compania de stat Nuclearelectrica un contract în valoare de circa 7,3 milioane de euro pentru servicii de evaluare și analiză în vederea intrării în retehnologizare a reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă.

SNC-Lavalin a preluat în 2011 compania de stat AECL Canada, prin care guvernul federal de la Otawa derula direct proiecte nucleare. AECL Canada a fost unul dintre actorii cheie ai construirii primului reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, proiect demarat în 1976.

Principalii acționari ai gigantului sunt Caisse de dépôt et placement du Québec - al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada, cu o participație de 19,9%, și fondul de investiții al miliardarului canadian Stephen Jarislowsky, creditat de revista americană Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, care deține 13,7% din SNC-Lavalin. Printre acționari se numără și fondul suveran al Norvegiei - care deține cel mai mare portofoliu de acțiuni din lume, și Vanguard - unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
hagag
romproiect
snc-lavalin