EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak o fostă platformă industrială. Ar putea construi sute de apartamente sau un parc de retail

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak o fostă platformă industrială. Ar putea construi sute de apartamente sau un parc de retail

Frații Pavăl alături de Dedeman Pantelimon și fosta platformă industrială Andami

scris 12 sep 2024

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak fosta platformă industrială Andami din cartierul 23 August al Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Construcțiile existente pe teren au fost deja demolate, iar specialiștii spun că în loc ar putea fi construite circa 700 de apartamente sau un parc de retail.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Platforma industrială Andami, formată din 3 loturi de teren cu o suprafață cumulată de circa 2 hectare, a fost cumpărată la licitație în 2022, cu un preț de 1,76 milioane euro, de familia de antreprenori turci Eskiocak, care a dezvoltat peste 2.000 de apartamente în cartierul bucureștean Militari.

Anul acesta, terenul a fost cumpărat de la turci de Dedeman, care are un magazin chiar lângă proprietate și care a demolat toate halele, depozitele și magaziile existente acolo.

„Momentan nu am stabilit ce destinație va avea terenul în cauză“, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții Dedeman.

Sursele Profit.ro din piața imobiliară sunt de părere că, în acest loc, frații Pavăl pot construi peste 700 de apartamente sau un parc de retail, care să aibă și un magazin Bebe Tei, din care proprietarii Dedeman dețin 30%.


Familia Doina și Adrian Mircioiu, care înainte de criza imobiliară din 2008 figurau în topurile de specialitate cu o avere 50-60 de milioane de dolari, au ajuns în faliment cu afacerea lor Andami, specializată pe comercializarea de materiale de construcții. Familia Mircioiu se extinsese și pe piața rezidențială cu un proiect de vile în Corbeanca. A construit 35 de case în cadrul ansamblului Magnolia din Corbeanca, însă nu a reușit să vândă decât 7 dintre acestea. Andami Comp a fost declarată insolventă în 2013, după ce în 2012 realizase cele mai mari încasări din istoria companiei, respectiv 211 milioane lei, iar proprietățile sale au început să fie vândute pe bucăți.

În 2022, o firmă a familiei de dezvoltatori imobiliari Chitafes a oferit 5,8 milioane de euro pe toate proprietățile Andami, însă oferta a fost refuzată de principalii creditori ai companiei falimentate: First Bank, Banca Transilvania și Vista Bank. Întregul portofoiul cuprindea 28 de vile și 12 terenuri în cadrul complexului rezidențial Magnolia din Corbeanca, platforma industrială din cartierul 23 August, o altă vilă în Corbeanca, niște terenuri în comuna Tamas – care erau pregătite pentru proiectul rezidențial Magnolia Tamas, alte două proprietăți pe Șoseaua Chitilei și Strada Renașterii din Sectorul 1 și un imobil din Galați.

Ulterior, doar platforma industrială Andami din estul Bucureștiului a fost cumpărată la licitație, de către o firmă a familiei Eskiocak, la un preț de 1,76 milioane euro, potrivit informațiilor furnizate Profit.ro de reprezentanții Euro Insol, lichidatorul judiciar al Andami Comp.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Soții Mutu, proprietarii rețelei de magazine Annabella din Vâlcea, au cumpărat o clădire de birouri din București, pe care vor să o transforme în clinică medicală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Soții Mutu, proprietarii rețelei de magazine Annabella din Vâlcea, au cumpărat o clădire de birouri din București, pe care vor să o transforme în clinică medicală
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Terenul, aflat acum în proprietatea Dedeman, este amplasat în spatele centrului comercial Supernova Pantelimon, care găzduiește Carrefour, și lipit de magazinul Dedeman Pantelimon, inaugurat în 2018. Un alt vecin de proprietate este terenul de circa 3,6 hectare, aflat și el la vânzare, al fostului producător ICMA, controlat de omul de afaceri Mircea Popa. Peste drum de terenul Andami se află și Rams Industrial Park, ai cărui proprietari au gândit un PUZ de înlocuire a depozitelor cu locuințe și birouri.

Fosta zonă industrială Republica este tot mai activă din punct de vedere imobiliar. În apropierea platformelor Andami și ICMA se află și fosta Tubinox, cumpărată de familia Negoiță.

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus, fabrica de bere Grivița și fabrica de mobilă Artemob.

Câștigurile din Dedeman, reinvestite

Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj, a atins în 2023 o cifră de afaceri de 11,5 miliarde lei, în creștere cu 4,5% față de anul anul precedent, și un profit net de 1,5 miliarde lei, cu aproape 10% sub nivelul din 2022.

Rețeaua Dedeman numără 62 de magazine răspândite în toate județele țării cu excepția Teleorman și Giurgiu. Anul trecut au fost inaugurate doar două magazine: unul la Craiova lângă Promenada Mall și altul la Petroșani. Rețeaua de bricolaj mai beneficiază de 5 centre logistice, un parc auto propriu și are peste 13.000 de angajați.

Frații Pavăl au dezvoltat un centru logistic pentru Dedeman în localitatea Pantelimon.

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume, un total de peste 800 de milioane de euro.

EXCLUSIV Grupul spaniol Hercesa a cumpărat fostele depozite Farmavet de la Sorin Paul Stănescu, nașul fiului lui Dragnea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul spaniol Hercesa a cumpărat fostele depozite Farmavet de la Sorin Paul Stănescu, nașul fiului lui Dragnea

Au încheiat cea mai mare tranzacție a anului 2022 și cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România prin achiziția portofoliului de birouri al CA Immo, contra unei sume de 377 de milioane de euro; au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca, circa 90 de milioane de euro pe prima clădire de birouri din cadrul complexului U Center din București și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. Toate aceste achiziții îi poziționează pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth.

În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.

Pe lângă investițiile imobiliare, frații Pavăl și-au extins plasamentele și în construcții (Cemacon și Promateris), în industrie (Alro și Conpet), energie (Transelectrica și Electrica), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), sănătate (clinica dentară Victoria, Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Moldova Farming).

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

ULTIMA ORĂ FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat unul dintre cele mai mari complexuri hoteliere din Elveția CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat unul dintre cele mai mari complexuri hoteliere din Elveția

În plus, ei au cumpărat de la Suzan Taher, fiica cea mare a lui Fathi Taher, terenuri cu o suprafață de circa 11 hectare în apropierea Școlii Americane din Pipera, pe care ar putea construi sute de apartamente și magazine, potrivit surselor Profit.ro.

Proprietarii Dedeman lucrează și la primul lor ansamblu rezidențial, ce va fi construit pe un teren agricol din cartierul băcăuan Șerbănești. În același cartier din Bacău, pe un teren de circa 7 hectare amplasat pe malul lacului Bistrița, se pregătește și construcția proiectului mixt Dedeman Campus, care va include un centru comercial.

De asemenea, aceștia au consolidat și restaurat casa negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, despre care au anunțat că o vor transforma în sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

viewscnt
Afla mai multe despre
paval
dedeman
andami
eskiocak