EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste

EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste

Vasile Armenean (foto stânga) și Remus Aurel Bența (foto dreapta) alături de terenul din zona Străulești

scris 11 mar 2024

Antreprenorul sucevean Vasile Armenean, fondator al producătorului de înghețată Betty Ice, în parteneriat cu Remus Aurel Bența, proprietarul producătorului de materiale de finisaje pentru construcții Daw Bența, intră pe piața rezidențială premium din București prin redesenarea mega-proiectului Smart City din Străulești, gândit de Dinu Patriciu și grupul austriac Erste înainte de criza financiară din 2008, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma Străulești Property Development, o subsidiară a Erste Group Immorent, a vândut în 2021 un teren cu o suprafață de 3,6 hectare de pe strada Intrarea Străulești, nr. 37. Până în 2015, Erste Group Immorent a deținut acest teren în parteneriat cu familia omului de afaceri Dinu Patriciu, alături de care avea în plan dezvoltarea Smart City, un ansamblu urbanistic pentru realizarea căruia s-a anunțat o investiție de 300 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Acord semnat - One United Properties aduce brandul hotelier Mondrian lângă Ateneul Român CITEȘTE ȘI FOTO Acord semnat - One United Properties aduce brandul hotelier Mondrian lângă Ateneul Român

Cea mai mare bucată din acest teren, adică o suprafață de 1,4 hectare, a fost cumpărată de o firmă împărțită egal de antreprenorii Vasile Armenean și Remus Aurel Bența. Evergent Investments (fosta SIF Moldova) a cumpărat 1,2 hectare din teren, iar restul de 0,9 hectare a fost achiziționat de o firmă a omului de afaceri clujean Horia Ciorcilă, președintele și unul dintre fondatorii Băncii Transilvania.

Împreună, aceștia și-au propus să construiască aici un ansamblu rezidențial cu circa 1.000 de apartamente. Zona a atras deja investitori precum Dan Șucu, Cosmin Savu-Cristescu, Raul Doicescu, Omar Akili și milionarii unguri Péter și Gábor Futó, care pregătesc aici mii de apartamente.

CONFIRMARE FOTO Marriott se extinde în România și duce brandul Courtyard în afara capitalei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Marriott se extinde în România și duce brandul Courtyard în afara capitalei

„Se lucrează la Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) și estimăm începerea proiectului în primăvara anului 2025. PUD-ul este pentru 3 parcele din care una este a noastră. Noi vom avea în jur de 300 apartamente“, a declarat, pentru Profit.ro, Vasile Armenean.


Smart City, proiectul lui Patriciu cu Immorent din 2008, avea în componență clădiri de birouri de clasa A (50.000 metri pătrați), spații comerciale și locuințe de lux (100.000 metri pătrați).

Ion Țiriac apelează la PNRR pentru un nou parc solar. Montează și panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor din complexul Stejarii CITEȘTE ȘI Ion Țiriac apelează la PNRR pentru un nou parc solar. Montează și panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor din complexul Stejarii

Planurile Smart City includeau și un nou sediu Rompetrol într-un turn de peste 110 metri. În acea perioadă, Dinu Patriciu era președintele și directorul general al Rompetrol, însă nu mai era și proprietarul grupului petrolier.

Proiectul Smart City a intrat într-un con de umbră după declanșarea crizei financiare din 2008 și s-a destrămat în 2015, după ce moștenitorii lui Dinu Patriciu au decis să iasă din afacere.


Întrebat de Profit.ro dacă acesta va fi cel mai mare proiect rezidențial în care a fost implicat până acum, Vasile Armenean a spus că a mai dezvoltat în Mamaia două proiecte mai mari, care împreună au peste 650 de apartamente.

Cel mai mare proiect al său este White Titanic din Mamaia, realizat împreună cu Georgeta Duță și Mihăiță Vasea, și care va cuprinde la finalizare 564 de apartamente premium la malul mării.

EXCLUSIV Familia Videanu pregătește construcția unei noi fabrici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Videanu pregătește construcția unei noi fabrici

După ce și-a vândut cu circa 80 de milioane de euro afacerea cu înghețată către Unilever, Armenean și-a direcționat o parte din bani spre piața imobiliară. Anul trecut, el a mai inițiat un proiect pentru un parc industrial în Iași și unul rezidențial în spatele Prefecturii Suceava.

Partenerul său în acest proiect, Remus Aurel Bența, prin compania sa RCB Development Office, a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare, printre care sediul central al EON România din Târgu Mureș, dar și proiecte rezidențiale în Mureș și București.

EXCLUSIV FOTO Tranzacție surpriză - Celebra familie austriacă Julius Meinl cumpără un hotel-emblemă din centrul Bucureștiului. Cea mai mare investiție pe Bulevardul Magheru în 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tranzacție surpriză - Celebra familie austriacă Julius Meinl cumpără un hotel-emblemă din centrul Bucureștiului. Cea mai mare investiție pe Bulevardul Magheru în 5 ani

Principala afacere a lui Remus Bența, pe care a co-fondat-o în 2001, este DAW Bența Romania, cu sediul în Sâncraiu de Mureș, unde se fabrică vopsele lavabile și amorse pentru interior și exterior, tencuieli structurate, sisteme de termoizolație pentru clădiri, lacuri și lazuri, tapete și produse decorative speciale, vopsele epoxidice pentru pardoseli, sisteme de nuanțare computerizată pentru vopsele, lacuri și tencuieli. În 2019 au fost inaugurate două unități de producție noi pentru adezivi de termoizolație și polistiren expandat pe platforma din Sâncraiu de Mureș. Și tot aici, în 2022, s-a inaugurat o investiție majoră într-o fabrică de cărămizi decorative.

Proiectul lui Armenean, Bența, Ciorcilă și Evergent este amplasat într-o zonă în plină dezvoltare, unde prețurile de vânzare a locuințelor noi sunt în jurul a 1.600 – 1.700 euro/metru pătrat. În zona Petrom City sunt în diverse etape de dezvoltare o serie de ansambluri rezidențiale cu un total de peste 4.000 de apartamente. În pregătire mai este un ansamblu rezidențial cu circa 700 de apartamente al ungurilor de la Cordia, unul cu 570 de apartamente dezvoltat de antreprenorul Lucian Azoiței prin Forty Management, unul cu circa 500 de apartamente dezvoltat de compania cu capital turc Synergy Construct, și un altul, cu o mărime similară, dezvoltat de constructorul ungar Kesz. Dezvoltatorul Redport Capital, controlat de avocatul Cosmin Savu-Cristescu, l-a atras pe Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, ca investitor principal într-un proiect cu circa 400 de apartamente construit în continuarea complexului rezidențial The Level, pe care Savu-Cristescu l-a realizat în zonă. Compania de transport produse petroliere Transpeco, una dintre principalele afaceri ale familiei lui Cristian Borcea, pregătește și ea dezvoltarea unui ansamblu cu peste 270 de apartamente premium în locul autobazei sale de lângă Petrom City.


O serie de antreprenori români au început să facă plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară. Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Ovidiu Buluc din București, Cristian Ludovic Pop din București, Cornel și Dan Vulpe din București, Gheorghe Buzdugan din Cluj, Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Iulian Iuga din Cluj, argeșeni Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea și familia Ionica și Gelu Pașalău din Focșani.

viewscnt
Afla mai multe despre
vasile armenean
betty ice
remus aurel benta
daw benta
dinu patriciu
erste