Dezvoltatorul imobiliar Speedwell, controlat de milionari din Belgia, pregătește un complex imobiliar mixt, cu birouri, apartamente, clinici medicale și un spital al rețelei medicale Regina Maria, pe terenul cumpărat anul trecut în zona Pipera de la grupul grecesc Atlas Corporation, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Speedwell a cumpărat anul trecut de la Atlas Corporation un teren în suprafață de 28.500 de metri pătrați, pe care se aflau 10 clădiri, în principal depozite, la un preț estimat la circa 14 milioane de euro, tranzacție prezentată în premieră de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Construcțiile existente pe teren au fost demolate în cursul acestui an și s-a demarat procesul de autorizare pentru un complex urban mixt.
Aproape jumătate din teren, mai exact 13.371 de metri pătrați, este rezervat construirii celui de-al patrulea spital din București al rețelei medicale Regina Maria, plus o clădire ce va găzdui clinici medicale.
Spitalul Regina Maria din proiect
Pe cealaltă jumătate de teren, Speedwell se pregătește să construiască două clădiri de birouri interconectate cu o suprafață cumulată de 23.500 de metri pătrați și 3 clădiri rezidențiale cu 250 de apartamente, a căror valoare combinată de dezvoltare se ridică la 130 de milioane de euro, potrivit informațiilor transmise pentru Profit.ro de Didier Balcaen, unul dintre fondatorii Speedwell.
Planul promovează împreună componentele de birouri și rezidențial cu cea medicală, însă Balcaen spune că Speedwell nu va dezvolta și spitalul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, vrea să deschidă în 2025 un parc de retail lângă viitorul Kaufland ce ia locul fostei fabrici UTREC ChitilaCentrul logistic din Pipera al Atlas Corporation a ocupat inițial un teren cu o suprafață de 8,5 hectare. În 2018, odată cu dezvoltarea puternică a cartierului de afaceri Pipera, Atlas a vândut o primă bucată din acest teren, de circa 20.000 de metri pătrați, către Akcent Development, divizia imobiliară a omului de afaceri Alin Niculae, proprietarul distribuitorului de motorină Oscar Downstream.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Globalworth și-a vândut unui om de afaceri român singurul proiect de locuințe de lux Niculae a dezvoltat în loc complexul rezidențial Cloud9 cu 820 de apartamente. Ulterior, același investitor a mai plătit către Atlas circa 17,5 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro, pentru un teren cu depozite în suprafață de circa 35.000 de metri pătrați care vine în completarea Cloud9. Astfel, ansamblul rezidențial va mai fi extins cu alte 1.300 de apartamente.
În primăvara acestui an, pachetul majoritar de acțiuni al Speedwell a fost cumpărat de dezvoltatorul imobiliar belgian Straco Real Estate și compania de investiții belgiană Baltisse.
Planul general al proiectului Speedwell
Dezvoltatorul imobiliar belgian Straco Real Estate este deținut de cuplul de miliardari Frederica Verheyden și soțul acesteia Gino de Raedt, care figurează pe locul 24 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicația De Rijkste Belgen, cu active evaluate la 1,68 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, a lansat cel mai mare terminal al rețelei sale din România
Baltisse este, conform analizei Profit.ro, compania miliardarului belgian Filip Balcaen, poziționat pe locul 34 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicația De Rijkste Belgen, cu active în portofoliu evaluate la 1,3 miliarde de euro. Filip Balcaen și Didier Balcaen nu sunt rude.
Baltisse a fost co-investitor, alături de Speedwell, în proiectul Record Park Offices din Cluj, vândut în 2022 fondului de investiții belgian AYA Properties Fund contra sumei de 35 de milioane de euro. Între Speedwell și AYA Properties Fund există o suprapunere limitată de acționari. Baltisse și Straco erau prezente deja și în acționariatul firmelor care dezvoltă proiectul imobiliar Paltim din Timișoara.
Speedwell a finalizat, recent, vânzarea integrală a clădirii de birouri MIRO, pe care a dezvoltat-o în Băneasa, către Hili Properties, într-o tranzacție etapizată evaluată la circa 60 de milioane de euro.
De asemenea, trebuie precizat că proiectul din Pipera apare într-un moment în care fondul de investiții Mid Europa Partners, proprietarul rețelei private de sănătate Regina Maria, a reluat demersurile de vânzare a Regina Maria, iar primii veniți să discute achiziția au fost turcii de la Acibadem, potrivit surselor Profit.ro. Mid Europa Partners vrea să vândă compania de sănătate cu peste un miliard de euro.
Până la nivelul anului 2023, Regina Maria a investit peste 250 de milioane de euro, realizând 35 de achiziții și construind 25 de facilități medicale de la zero, plus modernizarea și extinderea sediilor existente. În 2019, Regina Maria a deschis un spital construit de la zero în Cluj, în urma unei investiții de 15 milioane de euro, iar în 2023 a intrat pe piața serviciilor stomatologice prin achiziția celei mai mari rețele independente de stomatologie din țară, Dr. Leahu.
În cei aproape 9 ani de la achiziția rețelei de către Mid Europa Partners, Regina Maria a crescut de la 3 la 8 spitale, de la 19 la 53 de policlinici, de la 9 la 37 de laboratoare și de la 4 la 28 de centre de imagistică. De asemenea s-a extins în regiune, prin achiziția furnizorului sârb de servicii medicale MediGroup.
O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 2 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, familia Huys – care deține grupul de construcții Recon, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.
Speedwell a devenit cunoscută pe piața românească și pentru coordonarea dezvoltării turnului de birouri Unirii View din centrul Bucureștiului, aflat în proprietatea fostului pilot de raliuri Yves Weerts. Didier Balcaen a fost partener al Liebrecht & WooD.