Planul companiei Sten Consulting, deținută de Eugen și Ioana-Paula Stănculescu, proprietarii Auto Cobălcescu, de a construi un parc de retail lângă Dedeman Ghencea a fost aprobat și poate cuprinde un magazin Lidl, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro a anunțat din 2021 că acești investitori pregătesc pe acest amplasament un proiect imobiliar de mari dimensiuni, care ar putea cuprinde un parc de retail și peste 1.500 de locuințe.
Proprietarul comerciantului de mașini Auto Cobălcescu mai deține pe Bulevardul Ghencea o suprafață de circa 10 hectare de teren în apropierea stadionului Steaua. Sten Consulting a vândut în 2017 o bucată din acest teren, de aproape 5,9 hectare, către Dedeman, care a și inaugurat în 2020 un nou magazin aici.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP centrele de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii Recent, pe o bucată de circa 1,6 hectare din terenul rămas, care mărginește magazinul Dedeman pe latura estică, a fost aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care prevede construcția a două magazine cu o suprafață totală de peste 8.000 de metri pătrați.
Planul prezentat de familia Strănculescu prevede ca în prima etapă să fie construit un magazin Lidl cu o suprafață de 2.352 de metri pătrați, pentru ca în etapa a doua să fie ridicat un centru comercial cu etaj ce va fi închiriat unor retaileri. Întregul proiect va beneficia de 279 de locuri de parcare, din care 120 ar urma să fie realizate în prima etapă.
Sursele Profit.ro spun că investitorul nu are încă semnată o promisiune de vânzare cu Lidl, motiv pentru care analizează și alte scenarii cu privire la valorificarea acestor spații comerciale.
Proiectul magazinului Lidl prezentat de Stănculescu autorităților
De regulă, după ce agreează potențialii chiriași, investitorul depune actele pentru obținerea autorizației de construire. Deocamdată, Sten Consulting a fost autorizată să construiască infrastructura.
Familia Stănculescu a mai promovat, în trecut, ideea unui proiect rezidențial amplu, ce s-ar realiza etapizat, pe restul terenului, care mărginește magazinul Dedeman, și unde s-ar putea construi peste 1.500 de apartamente, arată calculele Profit.ro, bazate pe detaliile urbanistice comunicate public de proprietar.
Investitorul își păstrează deschisă și opțiunea vânzării terenului, spun sursele Profit.ro.
Contactați pentru detalii de Profit.ro, reprezentanții Sten Consulting nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Dezvoltatorul spaniol Hercesa și fondul de investiții Bluehouse dețin în vecinătatea acestui proiecte un teren de 13 hectare pe care sunt gândite circa 3.500 de apartamente. Acest proiect a fost deblocat anul trecut, după mai mulți ani de așteptări, cu o primă etapă ce va număra 482 de apartamente.
Proiectul familiei Stănculescu mărginește și fostul megaproiect al Centenarului, promovat până în 2020 de fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea. De altfel, schițele arhitecturale realizate pentru cartierul Centenarului evidențiază și viitorul proiect al familiei Stănculescu (foto mai jos). În vara anului 2020, guvernul a transferat în administrarea Ministerului Apărării terenul de 87 de hectare din zona Antiaeriană, pe care urma să fie dezvoltat cartierul Centenarului, pe motiv că proiectul de 1,8 miliarde de euro nu a avansat.
Proiectul familiei Stănculescu este evidențiat cu roz
Printre cele mai recente investiții imobiliare ale familiei Stănculescu se numără restaurarea și renovarea clădirii interbelice Mihăescu din vecinătatea Parcului Cișmigiu, unde a funcționat anterior service-ul Auto Cobălcescu și în locul căruia s-a deschis în 2018 un concept store Mega Image cu o suprafață desfășurată de aproape 6.000 de metri pătrați.
Ioana-Paula Stănculescu mai deține un teren de aproape 3.000 de metri pătrați peste drum de supermarketul Supeco Postăvarul din Sectorul 3, unde, în trecut, era amenajat un loc de joacă pentru copii. Primăria Sectorului 3 a aprobat pentru acest teren un Plan Urbanistic de Detaliu, care permite construcția unui centru comercial cu demisol, parter și un etaj în suprafață de 1.300 de metri pătrați.
Dezvoltatorii imobiliari au livrat anul trecut aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații de retail, 80% reprezentând parcuri de retail, București, Timișoara, Pitești, Turda, Baia Mare, Slatina, Miercurea Ciuc fiind printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții.
Livrările vor crește semnificativ în 2023, în condițiile în care în prezent peste 230.000 de metri de pătrați spații de retail sunt în construcție și au ca termen de livrare finalul anului, reprezentând un maxim al ultimilor șase ani, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Prime Kapital - MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe sau Oasis rămân printre cei mai activi dezvoltatori de astfel de proprietăți pe termen scurt și mediu, fapt ce arată că piața locală rămâne atractivă chiar și în condițiile presiunilor macroeconomice. Pe de altă parte, apetitul general pentru consum al românilor a încurajat noi retaileri precum Primark, Popeyes, TEDi sau HalfPrice să intre în România și să-și deschidă primele magazine în 2022.