Omul de afaceri Petre Niculae (63 de ani), unul dintre cei mai prolifici și discreți dezvoltatori de locuințe din Sectorul 6, a obținut autorizația de construire pentru un ansamblu rezidențial cu 522 de apartamente ce urmează să ia locul unor foste hale de producție din zona Electroncii, din Sectorul 2 al Bucureștiului. Investitorul intenționează să se extindă în acest perimetru prin noi achiziții de teren, motivat de lucrările de modernizare a infrastructurii promise de primărie și de faptul că aici sunt în pregătire proiecte rezidențiale care propun construcția a câteva mii de apartamente.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Petre Niculae, fost acționar al distribuitorului de motorină Oscar Downstream, deținut de Alin Niculae, nepotul său, a cumpărat în 2021 terenul de circa un hectar de pe Șoseaua Electronicii, nr. 31, pe care urmează să fie construit noul ansamblu rezidențial, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro.
Terenul a fost cumpărat de la Pal Group, parte a grupului de firme Green Future, deținut de antreprenorii Claudiu Stepan, Cristian Badea și Alin Neagu, în schimbul a 90 de apartamente și 80 de parcări din viitorul ansamblu rezidențial. Profit.ro a scris anterior că Green Future va direcționa câștigurile din această afacere imobiliară către cele 6 fabrici ale grupului. La prețurile din zonă, tranzacția a fost evaluată de Profit.ro la peste 7 milioane de euro.
Proiectul autorizat de Petre Niculae prevede construcția unui ansamblu rezidențial cu clădiri de 11 etaje care vor adăposti 522 de apartamente și 540 de locuri de parcare subterane și supraterane. Valoarea de investiție avansată în actele premergătoare autorizării a fost estimată la peste 25 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant imobiliar al unui magnat din Marea Britanie, în legături strânse cu Familia Regală, vizează România. Vrea să cumpere 24 parcuri de retail. Cea mai mare tranzacție din acest an
Într-una din halele de pe acest teren, Gruppo Italioani Imballaggi a produs cutii pentru vopseluri, însă italienii și-au mutat producția în localitatea ialomițeană Lilieci, iar terenul a fost vândut grupului Green Future în 2016. În trecut, pe acest teren funcționa compania de stat Transporturi Auto Obor.
În completarea acestui teren, Petre Niculae a mai cumpărat, anul trecut, de la dezvoltatorul imobiliar spaniol Avantia, un teren pe care se pot construi 3 blocuri cu înălțime de până la 15 etaje și un total de circa 400 de apartamente, tranzacție prezentată în premieră de Profit.ro. Acesta va fi utilizat ca o a doua fază de dezvoltare a proiectului rezidențial deja autorizat, potrivit informațiilor transmise Profit.ro de către investitor.
Niculae vrea să se extindă în această zonă prin noi achiziții de teren, fiind interesat de loturile învecinate proiectului său și deținute de Atlas Estates și Sintofarm.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România
Atlas Estates, firma prin care activează pe plan local milionarul israelian Ron Izaki, a primit, recent, autorizație de construire pentru un ansamblu rezidențial cu 735 de apartamente, ce va lua locul fostei fabrici de ulei Solaris. La rândul său, Sintofarm deține aici un teren de 5,6 hectare, pe care a proiectat un ansamblu rezidențial cu 3 clădiri cu 29 de etaje, 3 clădiri cu 19 etaje, 5 clădiri cu 14 etaje, 5 clădiri cu 6 etaje și 8 de 4 etaje, potrivit documentațiilor publice. Acesta este lipit de ansamblul rezidențial Doamna Ghica Plaza, cu circa 600 de apartamente finalizate și vândute. Terenurile lui Petre Niculae din zona Electronicii în raport cu vecinătățile
Peste drum de acestea, o companie a CDI Transport Intern și Internațional, unul dintre cei mai mari transportatori rutieri de persoane din România, analizează potențialul imobiliar al platformei pe care o deține în zonă, pentru a o putea vinde în cazul unei oferte.
În zona Obor sunt proiectate o serie de alte dezvoltări imobiliare pe foste sau actuale platforme industriale printre care se numără Aversa, Mecanica Fină, Diasfin, Carmesin și Izolatorul.
Proiecte imobiliare pregătite în zona pieței Obor
La începutul acestui an, Petre Niculae și Florin Ababe, proprietarul rețelei de bijuterii și amanet Swiss Gold, au pus bazele dezvoltatorului imobiliar Arqa, ce are în plan construirea a circa 5.000 de apartamente în București în următorii 5 ani. Proiectul din zona Electronicii nu este inclus în portofoliul Arqa, ci va fi dezvoltat de Niculae pe cont propriu.
Primul proiect rezidențial dezvoltat de Arqa este denumit Joile Village și este situat în zona Iancu Nicolae. Reprezintă o investiție estimată la 21 de milioane de euro și cuprinde 140 de apartamente premium. Dezvoltatorul a anunțat achiziția unui nou teren, tot în zona Iancu Nicolae, pe care vor să construiască 230 de apartamente în urma unei investiții de circa 50 de milioane de euro.
În paralel, Niculae și Ababe pregătesc un nou proiect rezidențial cu 400 de apartamente premium în apropierea Aeroportului Băneasa din nordul Bucureștiului.
Totuși, cel mai mare proiect inițiat de cei doi antreprenori este pe malul Lacului Morii din Sectorul 6, unde pe circa 12 hectare de teren sunt proiectate peste 4.000 de apartamente, proiect anunțat în premieră de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Vulpe, proprietara producătorului de mezeluri Fox, intră pe piața imobiliară cu un proiect premium. Și-a divizat afacerea de bază
Prin intermediul firmei sale de construcții Petro Company Constructexim, Petre Niculae a dezvoltat mii de apartamente în Sectorul 6. Compania sa a construit majoritatea proiectelor imobiliare din portofoliul Akcent Development, divizia imobiliară a lui Alin Niculae, iar acum lucrează și la Nusco City, ansamblu aflat în dezvoltarea italienilor de la Nusco.
Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.
Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.