EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Jan Van Geet, proprietarul VGP, încheie în România una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale anului

EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Jan Van Geet, proprietarul VGP, încheie în România una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale anului
scris 29 sep 2022
Dezvoltatorul imobiliar VGP, fondat și controlat de milionarul belgian Jan Van Geet, a comasat terenuri cu o suprafață totală de circa 24 de hectare, de la ieșirea din București pe Autostrada Soarelui, cumpărate de la 44 de proprietari români, una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale anului, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

 
Urmărește-ne și pe Google News
Terenul achiziționat este după Șoseaua de Centură a Bucureștiului, pe partea stângă a Autostrăzii A2, în sensul de mers spre Constanța. Valoarea de achiziție a loturilor este cuprinsă între 30 și 40 de euro/metru pătrat, echivalentul a circa 8,4 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
 
Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri, din perspectiva suprafeței, încheiate în acest an. Doar familia Negoiță, a primarului Sectorului 3, a cumpărat anul acesta un teren mai mare, cu o suprafață de 24,8 hectare, o parte din fosta fabrică Chimopar din București.
EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare

Planul belgienilor este să replice proiectul pe care l-au început anul trecut în Ștefăneștii de Jos, unde au cumpărat de la Willbrook circa 25 de hectare de teren pentru un proiect format din 4 hale logistice cu o suprafață totală de circa 120.000 de metri pătrați, potrivit surselor Profit.ro. O astfel de dezvoltare costă peste 60 de milioane de euro. 

 
 
Pe lângă noul teren achiziționat, VGP mai deține în proprietate alte circa 120 de hectare de teren în România.
 
„VGP România are mai multe terenuri atât în București, cât și în țară, pe care are Planuri Urbanistice Zonale în lucru. Pentru proiectele viitoare pe care le vom derula, păstrăm aceeași strategie de dezvoltare a masterplanurilor, ca și până acum.
 
VGP este prezentă în România, din 2007, și dezvoltă parcuri industriale în București, Arad, Brașov, Timișoara și Sibiu. VGP Park Bucuresti Nord este dezvoltat pe un teren de aproximativ 250.000 de metri pătrați si va avea o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 120.000 metri pătrați divizată în 4 clădiri.
 
VGP Park Arad, dezvoltat pe un teren de 39 hectare, cu o suprafață  de închiriere de până la 200.000 metri pătrați, este poziționat strategic în Arad, nodul rutier cel mai important din vestul țării, parte a Coridorului IV de Transport Pan-European.
 
VGP Park Brașov este dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 320.000 metri pătrați și va avea un potențial total de 140.000 metri pătrați spațiu disponibil de închiriat.
 
VGP Park Timișoara este închiriat complet, existând posibilități de extindere“, a declarat, pentru Profit.ro, Dana Bordei, Commercial Country Manager, VGP România.
 
VGP a mai fost implicat într-o tranzacție majoră cu teren în vara anului 2020, când a cumpărat terenul de 39 de hectare din Arad, cea mai mare achiziția de terenuri din vestul țării. 
EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare În 2018, compania a cumpărat 23 de hectare în spatele Hornbach Brașov, aproape de centura orașului și lângă producătorul de componente auto Autoliv, într-o tranzacție evaluată la circa 5 milioane de euro. 

La sfârșitul anului 2020, VGP deținea pe piața românească un portofoliu evaluat la peste 172 de milioane de euro, echivalentul a 3% din portofoliul total al grupului, potrivit celui mai recent raport financiar. 

Jan Van Geet deține, prin firme controlate de el, aproape 42% din VGP, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles. Averea familiei Van Geet este estimată la 1,8 miliarde de euro de publicația De Rijkste Belgen, ceea ce o plasează pe locul 19 în topul milionarilor belgieni.
EXCLUSIV Omul de afaceri american Onisim Dorneanu lansează un fond țintit pe România și vrea să îl convingă pe Eric Trump să investească în imobiliare la Cluj. A agreat un parteneriat cu constructorul Campeador CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omul de afaceri american Onisim Dorneanu lansează un fond țintit pe România și vrea să îl convingă pe Eric Trump să investească în imobiliare la Cluj. A agreat un parteneriat cu constructorul Campeador

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Frank Donck – acționar în cadrul Atenor, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Infografic realizat de Alexandru Urzică

 

viewscnt
Afla mai multe despre
jan van geet
vgp