M1 Real Estate, divizia imobiliară a grupului M1 – fondat de frații Taha și Najib Mikati – cei mai bogați libanezi, se pregătește să intre și pe piața rezidențială din Cluj și Năvodari, în parteneriat cu grecii de la Helios Phoenix, care, la rândul lor, au început prima fază a unui proiect logistic de amploare în Craiova, ce poate fi evaluat la circa 240 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Helios Phoenix vrea să înceapă construcția unui proiect de anvergură pe un teren de 80 de hectare amplasat în nordul Craiovei, peste drum de depozitul central al retailerului alimentar Profi pe regiunea Oltenia din localitatea doljeană Almăj.
Prima fază a acestui proiect va livra 30.000 de metri pătrați de hale ce au ca dată de finalizare ultimul trimestru al anului viitor. Dezvoltatorul grec, care acționează sub brandul Olympian Parks, va scoate la închiriat în Almăj unități cu suprafețe de la 1.500 de metri pătrați.
Investitorul poartă mai multe discuții pentru preînchirierea spațiului din prima etapă și vor începe cu o hală construită la comanda unui client, a declarat, pentru Profit.ro, Loredana Oprișa, leasing and development manager al Olympian Parks.
Proiectul poate fi extins până la o suprafață totală de 400.000 de metri pătrați, ceea ce presupune o investiție de circa 240 de milioane de euro. Pentru o imagine mai clară asupra dimensiunii proiectului, trebuie menționat că întreaga piața românească de spații industrial/logistice cumulează o suprafață de aproape 7,13 milioane de metri pătrați.
Planul proiectului din Craiova
Un alt punct recent adăugat pe harta de dezvoltare a M1 Real Estate și Helios Phoenix este Oradea, unde în octombrie va începe construcția unei prime faze a unui nou proiect logistic. Această etapă, ce va avea o suprafață de 6.000 de metri pătrați, este deja pre-închirită de Returo și sunt planificate extinderi viitoare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Raj și Alok Gupta, care tocmai au cumpărat sediul din România al UiPath, sunt interesați să vândă o clădire istorică din centrul Bucureștiului, pentru noi achiziții Loredana Oprișa a dezvăluit faptul că cei doi parteneri plănuiesc să realizeze și proiecte mixte de locuințe cu spații comerciale în Cluj și Năvodari, dar din 2026. Deocamdată nu a putut oferi detalii suplimentare despre aceste proiecte.
Sub umbrela Olympian Parks se mai dezvoltă proiecte logistice în Otopeni, Cluj, Agigea și Constanța. Oprișa spune că, în acest moment, cei doi parteneri se concentrează pe proiectele în lucru, dar că analizează orice altă oportunitate interesantă.
Helios Phoenix a avut în 2007 un parteneriat cu GE Real Estate, divizia imobiliară a gigantului american General Electric, prin care intenționau să construiască o rețea de 12 parcuri logistice, sub denumirea de Olympian Parks, în dezvoltarea cărora trebuiau investiți 175 milioane de euro. Criza financiară a redus numărul la cinci parcuri, pentru care erau deja asigurate terenuri, iar dintre acestea au fost construite speculativ trei la Brașov, Timișoara și București. În 2013, GE Real Estate s-a retras din România, iar, în 2019, Helios Phoenix a realizat un parteneriat similar cu M1 Group.
În 2021, Helios Phoenix a vândut dezvoltatorului imobiliar CTP cele trei proprietăți generatoare de venituri din portofoliul său, adică Olympian Parks din Brașov, Timișoara și București, pentru circa 80-85 milioane de euro, cea mai mare tranzacție din sectorul logistic românesc din acel an. Proprietățile cumulau o suprafață de 153.000 de metri pătrați, la care s-a adăugat teren pentru extinderi viitoare.
Cu banii din această tranzacție, Helios Phoenix și M1 Real Estate au început să dezvolte alte trei centre logistice, care vor fi închiriate și păstrate în portofoliul joint-venture-ului.
După vânzarea către CTP, Helios Phoenix a mai rămas cu trei terenuri importante în România: unul de 15 hectare în Otopeni, unul de 10 hectare în Agigea (Constanța) și altul de 7,5 hectare în Jucu (Cluj), toate parte a fostului parteneriat cu GE Real Estate. Aceste proprietăți au fost trecute pe noul joint-venture, pe care îl împart în mod egal Helios Phoenix și M1 Real Estate.
Între timp, lotul din Otopeni a fost extins cu încă 5 hectare și a mai fost cumpărat un teren în zona industrială Palas din Constanța.
La Cluj, proiectul are o suprafață de 37.500 de metri pătrați, cel din Otopeni ajunge la 125.000 de metri pătrați, iar cel din Agigea la 50.000 de metri pătrați. Returo este chiriaș atât în proiectul din Cluj, cât și în cel din Otopeni.
Taha și Najib Mikati au creat M1 Group în 2007, imediat după ce au vândut compania de telefonie mobilă Investcom, una dintre cele mai mari companii din Orientul Mijlociu, într-o tranzacție de 5,5 miliarde de dolari. Afacerile lor sunt diversificate în telecomunicații, imobiliare, aviație, modă și retail, energie, industrie grea și FMCG.
Najib Mikati este acum prim-ministrul Libanului, poziție pe care a mai ocupat-o din 2011 în 2014 și, pentru o perioadă scurtă, în 2005. Averea sa este evaluată de revista americană Forbes la 2,8 miliarde de dolari, care îl poziționează pe primul loc în clasamentul celor mai bogați libanezi, urmat de fratele său mai mare Taha Mikati, cu o avere similară.
Sectorul industrial-logistic al pieței imobiliare românești a generat anul acesta cele mai mari două tranzacții. Cea mai mare tranzacție a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătrați de depozite în mai multe orașe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții industriale din România și cea mai mare de la vânzarea Europolis Park către GIC, fondul suveran al statului Singapore, în 2016.
A doua cea mai valoroasă tranzacție din an a reprezentat achiziția de către WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații de depozitare din România, a 3 parcuri logistice din Chitila, Constanța și Târgu Mureș de la dezvoltatorii Globalworth și Global Vision pentru 110 milioane de euro.