Gigantul american Oracle, cel mai mare producător de software din România și din lume, este la un pas de a încheia o tranzacție de consolidare a birourilor sale din România în Oregon Park, renunțând la toate spațiile din Sky Tower, și analizează variantele restrângerii sau renunțării la sediul din Floreasca Park, ceea ce se traduce printr-o reducere de cel puțin 50% a suprafeței de birouri dedicate celor peste 4.300 de angajați ai săi din România, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Decizia se înscrie în tendința generală de restrângere a activității corporațiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă devine o normă, în special în rândul companiilor din domeniul IT. Profit.ro a prezentat și decizia BCR de a renunța la peste un sfert din birourile sale centrale din București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lângă precedentul stabilit de BCR, mișcarea Oracle transmite un semnal puternic negativ pe piața de birouri.
Angajații Oracle România, care este și unul dintre cei mai mari chiriași pe piața de birouri, lucrează în Oregon Park, unde corporația are închiriat cel mai mare spațiu: 20.000 de metri pătrați închiriați din 2015 și încă 5.000 de metri pătrați adăugați în 2018, în Floreasca Park, unde are o clădire întreagă de circa 20.000 de metri pătrați încă din 2012, și în Sky Tower, unde ocupă nouă etaje și o suprafață de 10.400 de metri pătrați, contract reînnoit în 2016 și care urmează să expire în 2024.
Toate cele trei sedii sunt învecinate în jurul pasajului Pipera din nordul Bucureștiului.
Mai multe surse din piața imobiliară, contactate de Profit.ro, spun că Oracle a decis să renunțe la toate spațiile închiriate în Sky Tower și că își va consolida birourile locale în clădirea A din cadrul Oregon Park, unde se va restrânge pe 20.000 de metri pătrați. Reînnoirea contractului cu Oregon Park ar fi la un pas de semnare, spun sursele. Această tranzacție va intra direct pe primul loc în topul celor mai mari suprafețe închiriate în acest an pe piața de birouri din România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Jucătorul profesionist de poker Mikalai Vaskaboinikau a cumpărat One Herăstrău OfficeGigantul american urmează să decidă dacă renunță definitiv și la spațiile închiriate în Floreasca Park. Sursele Profit.ro spun că se analizează și varianta de a renunța doar parțial la aceste birouri. Prin renunțarea la Sky Tower, restrângerea din Oregon Park și o eventuală reducere în Floreasca Park, suprafața de birouri închiriată de Oracle în România se va diminua la cel puțin jumătate. Dacă se va renunța total și la sediile din Floreasca Park, suprafața se va reduce cu circa 63%.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Oracle au transmis că nu doresc să facă niciun comentariu pe acest subiect.
Oracle a început încă din vara trecută să concedieze angajați în Statele Unite, în cadrul unui plan de restructurare la nivel global pentru reducerea cheltuielilor. Presa străină a relatat că gigantul american, pentru care lucrează circa 143.000 de angajați, se gândește să elimine mii de locuri de muncă la nivel global cu scopul unor reduceri de costuri de până la 1 miliard de dolari.
Oregon Park este deținut de fondul de investiții cu capital sud-african Lion`s Head, Floreasca Park este deținut de conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, iar Sky Tower este în proprietatea grupului austriac Raiffeisen Property Holding International.
Oracle a realizat în 2021 în România afaceri de 238 de milioane de euro, în scădere cu 7,2% față de anul precedent.
După primul an de pandemie, în care s-a instituit programul de muncă de acasă, a apărut un grup de mari corporații care și-au scos la subînchiriat o parte din spații. Profit.ro a prezentat deja cazurile Vodafone, Thales, Orange, Genpact, Molson Coors, Deloitte, Finastra, Visteon, IBM, Renault și, mai nou, BCR, care au scos la subînchiriat sedii cu o suprafață totală de circa 60.000 de metri pătrați, echivalentul a 2% din piața de birouri moderne a Bucureștiului.
Ca urmare a acestei reacții, proprietarii de spații simt două amenințări importante: pe de o parte valoarea imobilelor lor scade dacă firme cu reputație decid că plece la finalul contractului, iar pe de altă parte se tem că firmele care subînchiriază se vor aștepta ca, după expirarea contractului, să primească direct de la proprietar o chirie comparabilă, spun sursele Profit.ro. Deocamdată, însă, cererea pentru ofertele de subînchiriere s-a dovedit aproape inexistentă.