EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicare

EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicare

Golf Hotel Pianu

scris 11 dec 2024

Omul de afaceri Dorin Mateiu (57 de ani), unul dintre cei mai bogați și discreți români, alături de partenerul său, arhitectul Ioan Străjan (67 de ani), au vândut hotelul de 4 stele Golf Hotel Pianu, de lângă terenul de golf din Pianu de Jos (județul Alba), către frații Eyup și Ensar Duman, cu afaceri în sănătate și restaurante, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Hotelul va fi transformat în centru de dezintoxicare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Golf Hotel Pianu este amplasat lângă clubul de golf Paul Tomiță, inaugurat în 1995 ca un parteneriat public-privat și promovat ca primul club de golf privat din România.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tranzacție surpriză - Omer Susli cumpără clădirea de birouri Muntenia Business Center de la SIF Muntenia CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție surpriză - Omer Susli cumpără clădirea de birouri Muntenia Business Center de la SIF Muntenia

Clubul a devenit celebru în 2021, ca fiind locul de unde președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să practice acest „sport deloc exclusivist“.

Hotelul de 4 stele Golf Hotel Pianu din județul Alba are 26 de camere și diverse facilități, precum un depozit de bagaje și un restaurant. Recent, firma care opera hotelul,

La Stejari, deținută în proporții egale de Dorin Mateiu și Ioan Străjan, a fost vândută către Duman Clinic, a antreprenorului turc Eyup Duman (45 de ani), care, alături de fratele său Ensar Duman, gestionează clinica medicală Duman.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, cumpără teren de la fostul președinte al CJ Timiș lângă Dedeman Lugoj CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, cumpără teren de la fostul președinte al CJ Timiș lângă Dedeman Lugoj

„Duman Clinic a achiziționat întreg capitalul social al societății La Stejari SRL ce deține și operează hotelul de la Pianu de Jos, jud. Alba, care oferea anterior spații de cazare pentru oaspeții clubului de golf Paul Tomiță din aceeași localitate.

În noua sa structură, societatea va moderniza locația și o va adapta pentru a găzdui o comunitate terapeutică pentru dezintoxicare (centrul ENLA). Valoarea investiției, inclusiv prețul de achiziție, depășește 2 milioane de euro“, a declarat, pentru Profit.ro, Ensar Duman, CEO-ul Duman Clinic.

Tranzacția a fost asistată de o echipă a casei de avocatură Stratulat Albulescu, coordonată de Silviu Stratulat, managing partner, care a inclus-o pe Manuela Iurascu (Counsel) și Alina Ușurelu (Associate).

Terenul de golf cu 18 găuri de la Pianu de Jos are 70 de hectare și este situat pe locul unde pe vremea romanilor era o mină de aur, se arată pe site-ul de prezentare al clubului.

Terenul este amenajat în localitatea natală a lui Paul Tomiță, cel care l-a învățat golf pe regele Mihai.

Reconversia Golf Hotel Pianu într-o facilitate dedicată sănătății nu este singura din acest an. Medicul clujean Florin Mărghitaș, proprietarul rețelei de sănătate Eurosanclinic, a cumpărat anul acesta, la licitație, de la statul român hotelul Palas din stațiunea Slănic-Moldova și pregătește transformarea acestuia într-o clinică de recuperare fizică și psihică, cu o capacitate de 100 de paturi.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București

Clinica Duman este specializată pe proceduri de întreținere facială și corporală și terapii de tratare a afecțiunilor părului, dar este și reprezentant unic al spitalului Esteworld din Turcia.

Consilierul medical Ensar Duman este activ și în turismul medical. El spune că are colaborări cu 14 spitale și clinici din Turcia și că a trimis pacienți români la peste 10.000 de medici din Turcia. Printre acești pacienți se numără și vedete TV precum Andrea Tonciu.

Eyup și Ensar Duman au și restaurantele Duman Oriental Cuisine de pe Bulevardul Decebal și din zona Herăstrău din București și restaurantul Imza.

EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicare

Dorin Mateiu a dezvoltat producătorii de mezeluri Elit și Vericom, pe care i-a vândut în 2017 gigantului american Smithfield Foods, după care a devenit mai activ pe piața imobiliară din București.

El a cumpărat clădirea de birouri Nord City Tower din Pipera, o clădire de birouri din Piața Victoriei în care funcționează sediul central al First Bank (vândută, ulterior, cu circa 28 de milioane de euro către One United Properties), a preluat de la omul de afaceri Gheorghe Stelian complexul rezidențial de lux One Rahmaninov, pe care l-a finalizat în 2021 și în care Simona Halep are două apartamente, și mai deține un teren pe malul lacului Grivița din București, unde intenționează să construiască un proiect rezidențial cu circa 200 de apartamente. El a mai cumpărat și fostul cinematograf Grivița din zona bucureșteană Basarab și în locul său a început să construiască un bloc cu circa 80 de apartamente, aflat încă în lucru.

EXCLUSIV Forte Partners amână vânzarea sediului Adobe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Forte Partners amână vânzarea sediului Adobe

Intrarea s-a pe piața imobiliară bucureșteană a însemnat și asocierea cu dezvoltatorul de depozite Element Industrial, împărțit egal între Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu și partenerii acestuia. Totodată, Dorin Mateiu a devenit și acționar al One United Properties.

Încă din perioada când gestiona afacerea sa cu mezeluri, Dorin Mateiu a dezvoltat și centrul comercial Alba Mall din Alba Iulia, care anul trecut a obținut din chirii 2,4 milioane de euro.

Evoluția pieței hoteliere

Anul trecut s-au înregistrat 6 tranzacții notabile pe sectorul hotelier în România, cu o valoare cumulată de peste 50 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Theodora Becali Mincu, fiica cea mare a omului de afaceri George Becali, și soțul său, Mihai Theodor Mincu, au vândut fostul hotel de 5 stele Inter din stațiunea Venus familiei Zamfir, proprietara Energoutil Contact din București, într-o tranzacție de 8 milioane de euro, ce i-a adus familiei Becali un profit de 1,2 milioane euro.

De asemenea, compania Aro Palace, al cătrei acționar majoritar este fondul Transilvania Investments, a vândut vara trecută hotelul Corona-Postăvaru din Brașov pentru 9,4 milioane euro unei companii deținute indirect de antreprenorul Tudor Iliescu (cumpărătorul este cunoscut pentru vânzarea aplicației de învățare a limbilor străine Mondly către gigantul britanic Pearson).

EXCLUSIV Grupul spaniol Hercesa pregătește demolarea depozitelor Farmavet cumpărate de la nașul fiului lui Dragnea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul spaniol Hercesa pregătește demolarea depozitelor Farmavet cumpărate de la nașul fiului lui Dragnea

Unita Turism Holding Timișoara a vândut cu 5 milioane de euro complexul Fântânele, de pe malul lacului Beliș din Cluj, firmei Transilvania Quest Cluj.

Totodată, proprietarii hotelului Balvanyos Resort din județul Covasna, Lorand și Zsuzsanna Szarvadi, primul fiind și fondatorul lanțului de magazine DOMO, au cumpărat hotelul boutique K+K Elisabeta din centrul Capitalei de la conglomeratul indian InterGlobe.

HR Group, compania omului de afaceri Ruslan Husry, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania, a intrat pe piața hotelieră românească prin preluarea hotelului de patru stele Vienna House Easy Airport Bucharest (fostul Angelo), din apropierea aeroportului Otopeni, după o tranzacție de sute de milioane de euro cu compania austriacă Vienna House Capital și compania thailandeză U City PCL.

SIF Banat-Crișana (Lion Capital) a vândut cu 11 milioane de euro hotelul de 4 stele Doubletree by Hilton Oradea antreprenorului orădean Sandu Pop, cu afaceri în domeniul turismului.

Anul 2024 a început cu o tranzacție surprinzătoare în sectorul hotelier. Grupul austriac House of Julius Meinl, care deține cele mai mari două fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi), a cumpărat hotelul Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, după o tranzacție complexă care a implicat persoane juridice și moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat clădirea în anii `30.

FOTO Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila planifică investiții imobiliare masive, de zeci de milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila planifică investiții imobiliare masive, de zeci de milioane euro

De asemenea, Profit.ro a anunțat că Hotelul Pam Beach (fostul hotel Muntenia) din stațiunea Olimp, clasificat la 3 stele și deținut de familia omului de afaceri Cristi Borcea, este vândut, alături de restaurant și terenurile aferente, pentru 9,2 milioane de euro, către compania Steaua de Mare H&R.

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influențată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiștilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019, se arată într-un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

Oxford Economics estimează că cererea din București va depăși până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susținută de creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.

În același timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din București a fost de 96 de euro în 2023, în creștere cu 12% comparativ cu 2022 și peste nivelul din 2019 (86 euro), în condițiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistența pieței la schimbările fiscale dar și strategia hotelierilor focusată pe tarife.

Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din București comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieței hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală și de Est - 6. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depășind marginal nivelul din 2019. Este de așteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creșterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
dorin mateiu
ioan strajan
golf hotel pianu
eyup si ensar duman
duman clinic