Compania Dream Film Production Company, care le-a avut pe fiicele lui Dan Voiculescu drept asociați și deținută acum de o directoare a Intact Media Group, pregătește reabilitarea și revitalizarea Domeniului Știrbey din Buftea, cumpărat anul trecut la licitație. Procesul începe cu o investiție de 3 milioane de euro în restaurante, cafenele, terenuri de sport și pavilioane noi, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Dream Film Production Company, care a produs serialul de televiziune Adela și emisiunea Hello Chef, a cumpărat Domeniul Știrbey, în vara anului trecut, la un preț de 8.050.000 euro în cadrul unei licitații organizate în cadrul procedurii de faliment a fostului proprietar, Bucharest Arena.
Compania Dream Film Production Company, fostă Antena 4 SRL, o are ca unic asociat pe Dana Bugean (38 de ani), fostă președinte a Partidului Umanist Social Liberal și membru activ al partidului inspirat de Dan Voiculescu. Ea a lucrat ca jurnalist în cadrul grupului Intact, iar din 2011 este director de vânzări pe proiecte TV speciale în cadrul Antena Group. Bugean deține și cunoscutul furnizor de decorațiuni și cadouri pentru nunți și botezuri Le Cose Animate.
Până în noiembrie 2018, când și-a schimbat denumirea, firma Dream Film Production Company a fost deținută de Camelia și Corina Voiculescu, fiicele lui Dan Voiculescu, și de Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) SA, potrivit datelor furnizate de termene.ro.
Noul proprietar se pregătește acum de conservarea și revitalizarea Domeniului Știrbei, strategia sa incluzând restaurarea monumentelor și construcțiilor istorice existente, precum Palatul Știrbey și capela, construite la mijlocul secolului 19; reabilitarea zonelor degradate; refacerea construcțiilor existente pe terenul de circa 24 de hectare; introducerea unor elemente informative, cu privire la istoricul și obiectivele din parc; inserarea de obiecte de mobilier urban și reabilitarea și completarea circulațiilor existente.
Proiectant general în acest proces a fost ales X Architecture & Engineering Consult, biroul de arhitectură al dezvoltatorului imobiliar One United Properties.
Reprezentanții One United au transmis Profit.ro că nu sunt interesați de achiziția Domeniului Știrbey, ci este o lucrare a biroului realizată pentru un terț.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern Într-o primă etapă, proprietarul planifică o investiție de 3 milioane de euro care vizează transformarea debarcaderului mare în restaurant cu o capacitate de 80-100 de persoane și a debarcaderului mic în cafenea pentru 60 de persoane; realizarea de terenuri de sport acoperite și reconfigurarea parcării; realizarea de pavilioane pentru evenimente, precum pavilionul pajiște – pentru 400 de persoane – în locul actualului pavilion de vară Prințul Știrbey, care ocupă 1.145 de metri pătrați; pavilion lac interior, ponton și pergolă – pentru 300 de oameni – în locul actualului pavilion Prințesa Maria și pavilion evenimente latura nord/ restaurant Lac Buftea – cu o capacitate de 200 de persoane, în locul actualului pavilion Știrbey Vodă.
Se mai dorește transformarea fostei popicării deteriorate în pergolă cu o suprafață la sol de 193 de metri pătrați, schimbarea spălătorului în grupuri sanitare anexe pentru terenurile de sport acoperite propuse și alte amenajări exterioare.
Începerea contractului de execuție a lucrărilor este estimată în februarie 2024. Punerea în funcțiune cu vizitatori se va realiza etapizat începând cu august 2024 și este estimată a se finaliza în iulie 2027, potrivit documentelor prezentate de proprietar autorităților publice.
„Anul acesta cu siguranță nu vor începe lucrările. Mai durează până se obțin toate avizele având în vedere că Domeniul este pe lista monumentelor istorice și procedurile de avizare sunt mai multe și de durată“, a declarat, pentru Profit.ro, Eugenia Bălan, CEO al Dream Film Production Company, fostă directoare a studiourilor Media Pro.
Planul este de a se păstra profilul concentrat pe evenimente al Domeniului Știrbey, spune Bălan.
În paralel cu investiția de 3 milioane de euro se derulează și avizarea unui Plan Urbanistic de Detaliu al cărui scop este modificarea volumetriei exterioare, extinderea și reconfigurarea fațadelor Pavilionului Regina Maria și a Pavilionului Prințesa Nadeja, plus modificarea compartimentărilor interioare și extinderea cu un nou corp.
Domeniul Știrbey a intrat în faliment din 2019 și a fost scos la licitație cu un preț de pornire de 7,9 milioane euro. În 2007, domeniul a fost cumpărat de la moștenitorii familiei Știrbey, pentru 9 milioane de euro, de către firma Bucharest Arena.
Palatul Știrbey este cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea. Construcția Palatului Știrbey a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești, și a durat până în anul 1863.
Istoria Domeniului
Profit.ro anunța la momentul insolvenței că planul de redresare impunea achitarea unor datorii de aproape 110 milioane lei, în principal către Alpha Bank și Eximbank, care dețineau împreună 68% din masa credală. Pentru a reveni "curat" pe piață, planul firmei includea parteneriate cu cele mai importante agenții de organizare evenimente corporate și cu agențiile de turism, pentru ca Domeniul Știrbey să fie inclus în circuite destinate turismului cultural, oferit turiștilor străini în completare alături de vizitele la Muzeul Satului, Centrul Istoric sau Palatul Parlamentului, închirierea în regim hotelier a apartamentelor din palat, intrarea pe nișa petrecerilor pentru copii și atragerea unor noi festivaluri, de genul Summer Well și Zurlandia.
Profit.ro a anunțat în februarie 2018 că administratorul Domeniului Știrbey din Buftea, firma Bucharest Arena, a intrat în insolvență cu datorii totale de 100 milioane lei, după ce a cumpărat palatul cu gândul de a-l transforma într-un hotel exclusivist, proiect abandonat ulterior, și a eșuat în încercările repetate de a vinde clădirea.
În 2007, când a fost cumpărat domeniul de la moștenitorii familiei Știrbey, firma Bucharest Arena îl avea ca acționar și pe Ion Moraru, care a deținut mai mulți ani funcția de secretar general al Guvernului în Cabinete PSD. Înainte de a fi radiată în aprilie 2023, conform termene.ro, în acționariat mai era Dan Octavian Cociș, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004 (19,89% din acțiuni), alături de Valerian Mareș (29,83%), fostul patron al firmei Producție Ardealul, Ilie-Staicu Olteanu (29,83%), Emil Pop (19,89%) și Cristian Singer (0,55%).
Planul de reorganizare prevedea realizarea unei oferte complexe destinată pieței evenimentelor corporate, în sensul că, pe lângă oferta F&B (food&beverage), să fie adăugat un set de servicii conexe, astfel încât să răspundă tuturor cerințelor acestui tip de evenimente: sonorizare, lumini, proiecții, scenotehnică, activități special concepute pentru programe team building indoor și outdoor etc. Era planificat să fie avute în vedere marile corporații, care au în activitatea curentă organizarea de seminarii, team buildinguri, lansare de produse, zile aniversare, întâlniri cu clienții, întâlniri cu distribuitorii zonali etc.. Încheierea unor parteneriate cu cele mai importante agenții de organizare evenimente corporate, astfel încât Domeniul Știrbey să fie prima opțiune în alegerea locației, era un alt obiectiv.
Era pregătită și încheierea unor parteneriate cu agențiile de turism în vederea includerii Domeniului Știrbey în circuite destinate turismului cultural, prin vânzarea unor servicii adresate turiștilor străini și nu numai. Pachetele trebuia să cuprindă și servicii de alimentație într-un interval de timp de aproximativ două ore. Aceste pachete ar fi venit în completare alături de vizitele la: Muzeul Satului, Centrul Istoric sau Palatul Parlamentului. Amenajarea apartamentelor și camerelor disponibile în Palatul Stirbey, ce se doreau a fi închiriate în regim hotelier participanților la evenimente, amenajarea unor spații destinate petrecerilor pentru copii și atragerea unor noi festivaluri având în vedere succesul celor două proiecte Summer Well și Zurlandia erau alte planuri ale administratorului.
Intrarea în insolvență a fost argumentată în document prin faptul că lipsa fondurilor s-a concretizat în imposibilitatea societății de a pune în practica planul de afaceri propus inițial, respectiv amenjarea unui ansamblu de restaurante, a unui hotel și a unui ansamblu de locuințe, precum și prin lipsa locurilor de cazare, care a determinat pierderea unui număr important de evenimente. Bucharest Arena avea credite contractate de la două bănci, Alpha Bank și Eximbank.
La momentul cumpărării Domeniului, proprietarii și-au anunțat intenția de a transforma Palatul Știrbey într-un hotel exclusivist, cu un restaurant de cinci stele, dar și un muzeu dedicat familiei Știrbey. Proiectul a pornit în forță, cu organizarea nunții pentru fotbalistul Cristian Chivu, dar fără amenajarea hotelului.
Ulterior, când planul nu a putut fi concretizat, iar palatul a devenit spațiu doar pentru evenimente mondene, precum nunți și botezuri, proprietatea a fost scoasă la vânzare la aproximativ 20 de milioane de euro, dar nu a putut fi vândută. În aprilie 2010, Bucharest Arena a mai apărut pe lista instanței ca cerându-și insolvența, dar solicitarea a fost rectificată atunci rapid, conducerea firmei vorbind despre "o eroare de procedură".
Ulterior, firma a invocat, în documente contabile, povara creditelor contractate de la bănci, în principal Alpha Bank, dar și-a păstrat optimismul și încrederea într-un plan de redresare chiar dacă economia intrase între timp în criză, apelând la măsuri precum reducerea drastică a schemei de personal (de la 91 la 30 de angajați pe parcursul unui singur an, 2013-2014) și amenajarea unui Parc Aventura Stirbey, cu 4 trasee pentru copii și 8 trasee pentru adulți, investiție de 112.000 euro.
Domeniul și palatul au ajuns în atenția înaltei societății bucureștene la începutul secolului XX. Printre vizitatorii domeniului a fost și Regina Maria.
După anii ʹ50, Domeniul a intrat în proprietatea statului, sub regim comunist, fiind amenajat pentru protocol. Palatul a găzduit o parte a Institutului de geriatrie Ana Aslan, servind și ca depozit de vinuri și casă de oaspeți pentru Nicu Ceaușescu.
După Revoluția din 1989 a fost transformat în hotel. Ulterior, în 2006, Palatul Știrbey a fost retrocedat celor șase moștenitori ai familiei Știrbey în urma unui proces câștigat de aceștia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și, pentru 2 ani, a stat la vânzare.
Inițial, moștenitorii au prezentat o ofertă de cumpărare Ministerului Culturii, care a renunțat însă să achiziționeze proprietatea deoarece suma cerută era prea mare pentru bugetul instituției. Ca urmare, în 2007, firma Bucharest Arena a devenit proprietarul Domeniului.