Discretul om de afaceri Virgil Călina, proprietarul hotelului bucureștean Ramada Nord și al uneia dintre marile companii românești de distribuție de băuturi alcoolice, a fost autorizat să continue lucrările începute în 2008 de omul de afaceri Ion Avram la ansamblul rezidențial Primăvara Lujerului din Capitală, intrat în faliment. Călina a preluat proiectul, la licitație, cu 8 milioane de euro, relevă documente analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania Can Serv, a omului de afaceri Ion Avram, a început construcția ansamblului Primăvara Lujerului, cu 1.000 de apartamente proiectate, în 2008, când gestiona o rețea cu 9 supermarketuri, o fabrică de pâine și un restaurant, construind, în paralel, ansamblul Primăvara Ghencea, cu circa 500 de apartamente. Afacerile companiei au intrat însă în colaps pe fondul crizei financiare din 2008 și al incapacității de rambursare a creditelor contractate la Credit Europe Bank. Primăvara Lujerului a devenit, astfel, al doilea mare ansamblu rezidențial blocat în București, după celebrul Planorama.
La 13 ani distanță de la inițierea construcției și după falimentarea firmei care deținea proiectul Primăvara Lujerului, compania omului de afaceri Virgil Călina, De Silva Intermed, a cumpărat, la licitație, terenul de 11.428 de metri pătrați de pe Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 19A, din spatele Cora Lujerului, cu un preț de 8 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centraleAcum, Virgil Călina a primit undă verde de la autorități să continue lucrările autorizate în 2008 și rămase la stadiul de fundație și subsoluri. Proiectul istoric propunea construcția a 1.000 de apartamente în 5 blocuri cu 16 etaje, amenajarea a 2.000 de metri pătrați de spații verzi, a unei grădinițe, piscine acoperite și spații comerciale. Proiectul actual prevede construcția a peste 1.500 de apartamente.
Fondul Meta Estate Trust investește și el în proiectul De Silva Intermed.
Proiectul din 2008 al ansamblului Primăvara Lujerului
Terenul cumpărat de Călina se învecinează cu două dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale dezvoltate de omul de afaceri Alin Niculae: Exigent Plaza Residence, cu peste 2.000 de apartamente construite, și 21 Residence Politehnica, cu 1.500 de apartamente.
Înainte de această achiziție, Virgil Călina a încasat peste 10 milioane de euro de la antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin pentru un teren din cartierul Aviației pe care cumpărătorii construiesc primul lor proiect rezidențial exclusivist, denumit Crown Towers.
În paralel, el a preluat în leasing fostul hotel Golden Tulip Times din zona Piața Muncii din București și l-a afiliat lanțului internațional Holiday Inn, brand al grupului InterContinental intrat în premieră în România, informație anunțată de Profit.ro.
Virgil Călina, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri români, deține hotelul Ramada Nord din București și este nașul fostului tenisman Ilie Năstase, cu care s-a asociat și în firma Reims Beverage, importator de băuturi, dulciuri și tutun. Până în primăvara lui 2021, societatea Reims Beverage (fosta De Silva Beverage) îi avea ca asociați pe soții Călina și pe foștii soți Amalia și Ilie Năstase, fiecare cu câte 25% din capital, însă ulterior a fost transferată integral lui Vlad Călina, potrivit termene.ro. Firma importa și șampania de lux Louis Roederer Cristal, distribuită în peste 70 de țări.
Compania are o experiență de peste 20 ani în domeniul imobiliar atât ca dezvoltator, cât și constructor și deține numeroase proprietăți, printre care mai multe imobile de apartamente la munte, la mare și în București. Societatea se prezenta și ca importator și distribuitor exclusiv în România de produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, printre care Toffifee, Merci, Dom Perignon, Moet & Chandon, Hennessy, Perrier, Vittel, Corny și Schwartau.
Astăzi, mărcile Toffifee, Merci, Dom Perignon, Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Hennessy, Belvedere, Perrier, Vittel, Corny, Schwartau, Bahlsen sunt în portofoliul firmei De Silva Exclusiv, cu sediul pe aceeași adresă ca și hotelul Ramada și tot cu familia Călina ca asociat, firma având în 2020 afaceri de 238,4 milioane lei și un profit net de 25,6 milioane lei.
Activitate intensă
Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu peste 5% în primul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la circa 170.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Volumul tranzacțiilor a reintrat pe creștere în luna februarie, după patru luni consecutive de scădere, după care, în aprilie, a marcat o nouă scădere ușoară. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale, nu doar cu locuințe.
În ciuda scăderilor din ultimul trimestru din 2021, volumul anual a marcat al doilea an consecutiv de creșteri, după ce în 2020 au fost cu circa 12% mai multe contracte de vânzare față de 2019. Anterior, în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.
Peste 27.000 de locuințe noi se află în acest moment în construcție doar în București și împrejurimi, potrivit unui raport de piață întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Acesta este cel mai mare număr de locuințe aflate în construcție din istoria modernă a pieței rezidențiale bucureștene.
Dintre acestea, aproximativ 21.000 de unități ar putea fi livrate în acest an, rezultat care ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când a fost stabilit un nou record de livrari în București-Ilfov: 22.010 locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.
Numărul caselor și apartamentelor vândute doar în București-Ilfov în primele trei luni ale acestui an a crescut cu 16% comparativ cu trimestrul întâi din 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dacă 2022 a debutat cu o ușoară scădere anuală, februarie și martie au adus majorări de peste 20% comparativ cu lunile similare din 2021.