Omul de afaceri Marius Roateș, partenerul local al spaniolilor Iñigo Torres Livianos și Pedro López Gómez, pregătește pentru dezvoltare imobiliară o serie de terenuri în București și împrejurimi și, în paralel, caută cumpărători pentru acestea. Loturile au fost achiziționate speculativ înainte de criză.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Marius Roateș a intrat în atenția publică prin asocierea cu fostul internațional Gică Popescu, alături de care a dezvoltat centrul comercial Doldora Bazaar din Rahova, închis în 2013 și intrat în faliment.
Totuși, afacerile acestuia sunt mai mult legate de cele ale partenerilor săi spanioli. Iñigo Torres Livianos și Pedro López Gómez au înființat în iunie 2005 compania Emerge Investments Romania, prin atragerea de capital de la persoane înstărite din Spania, Elveția și Franța, cu scopul de a acumula terenuri pentru dezvoltări imobiliare. În 2014, spaniolii au mai lansat un fond pe piața românească cu ținta de a construi 1.000 de locuințe pentru clasa de mijloc din București. Obiectivul fondului era să facă un plasament de 30 de milioane de euro în apartamente românești, cu promisiunea, către investitori, a unei rate interne a rentabilității (IRR) de 15-20%.
Au pornit cu trei terenuri amplasate în Ștefănești de Jos, în zona 23 August din Sectorul 3 și în Bragadiru, unde planificau dezvoltarea în cinci etape a 320 de apartamente. Lucrările nu au mai fost, însă, lansate.
Acum, o parte din terenurile acumulate au reintrat în etapa de avizare și sunt scoase la vânzare. Marius Roateș are participații minoritare în fiecare dintre aceste proiecte. Contactat de Profit.ro pentru detalii despre planul investitorilor, Marius Roateș nu a transmis niciun răspuns până la ora publicării acestui articol.
Cel mai mare teren, în suprafață de 5,4 hectare, este localizat în Bragadiru, pe strada Dunării 150-152, pentru care primăria a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în octombrie 2017.
Terenul din Sectorul 3, care făcea și el parte din programul inițial de dezvoltare, are o suprafață de circa 3 hectare și are în etapa de elaborare un PUZ pentru construcția a 8 blocuri cu 11 etaje. O bucată din acest teren a fost scoasă la vânzare de proprietari cu circa 433.000 de euro.
În primăvara acestui an, primăria a mai avizat un PUZ al acelorași investitori pe un teren de 18.000 de metri pătrați, parte din fosta fabrică Repacom Obor, pe care se poate construi un ansamblu rezidențial cu 5 blocuri a câte 12 și 15 etaje.
De asemenea, spaniolii și Marius Roateș mai dețin un lot de circa 9.000 de metri pătrați în apropierea terenul din Sisești pe care divizia imobiliară a IKEA intenționează să dezvolte un ansamblu rezidențial de proporții. Proiectul este în curs de avizare pentru un complex de 11 vile cu două etaje. Terenul a fost executat silit și scos la licitație pentru o datorie la Piraeus Bank, însă nu s-au găsit cumpărători. Anul acesta a fost scos la vânzare de către proprietari cu circa 814.000 de euro.
Spaniolii și Marius Roateș dețin și terenuri agricole. În 2018 au fost implicați într-una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri agricole. Ei au vândut în aprilie 2018 către agricultorul Andrei Constantin 35,56 hectare în Petrăchioaia, județul Ilfov, la un preț de 9.000 de euro/hectar.
Acum mai au la vânzare un teren agricol de circa 3 hectare în Jilava pentru care cer un preț de 11 euro/metru pătrat.
Pedro López Gómez și Marius Roateș dețin și Domeniile Adamclisi, care se întind pe o suprafață de 126 de hectare în Constanța. Plantațiile de viță-de-vie s-au făcut în primăvara anului 2008 și 2009 cu soiuri nobile de struguri: Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir. Investitorii produc aici vin sub brandul comercial Amfora.
În afacerile imobiliare ale spaniolilor este implicat și clujeanul Vasile Damian, proprietarul transportatorului și logisticianului internațional Aigle Group cu operațiuni în Franța, România, Polonia, Germania și Turcia. El locuiește în Franța din 1992.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele 10 luni ale acestui an au fost încheiate circa 441.000 de tranzacții, cu 8,2% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.