Omul de afaceri Radu Lucianu, acționarul majoritar al producătorului de autospeciale Romprim, a demolat o mare parte din halele și birourile fabricii sale din cartierul bucureștean Berceni și așteaptă să încaseze peste 7,4 milioane de euro pe terenul pregătit pentru construcția a circa 1.000 de apartamente. Va reinvesti banii în imobiliare, după ce a mutat producția într-o hală închiriată în Otopeni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Noile tranzacții imobiliare pregătite și planurile pentru piața de real estate vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro - Cum iese piața imobiliară din criza COVID-19, programată pentru 3 iunie, cu sprijinul Nordis Group, ELCO, Genesis Property, Akcent Development, SVN Romania, Iulius și Novatik, și care îi va aduna pe cei mai importanți jucători în domeniu, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii pot fi văzute AICI
"Anul trecut am făcut o reducere de 50% a personalului și am rămas 42 de angajați, cu tot cu personalul TESA. Romprim s-a mutat de la 1 mai 2021 în incinta parcului industrial Coruc de la intrarea în Otopeni (pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului, n.red.). Am închiriat o hală de circa 1.500 metri pătrați și intenționăm să mai luăm una. Și cealaltă firmă a mea, Sherman Investment, prin care facem containere personalizate, are de lucru și mai avem nevoie de spațiu suplimentar. Mai sunt disponibili pe platformă vreo 3.000-4.000 de metri pătrați“, a declarat, pentru Profit.ro, Radu Lucianu.
Spațiile excedentare de pe platforma din cartierul Berceni, care generau costuri importante, au determinat Romprim să-și restrângă activitatea și să vândă, într-o primă fază, aproape două hectare de teren retailerului german Kaufland pentru 10 milioane euro, unde funcționează un hipermarket din 2014.
Anul trecut, Lucianu a semnat trei promisiuni de vânzare cu un grup format din firmele: Integra Altus Construct, firma lui Andrei Cojocaru - dezvoltatorul Cavar Residence; Mega Residence Business, firma Brândușei Anastase; Good Homes, deținută de Maria Mocanu și Isabela Halau; Rosa Best Construct, a lui Sorin-Gabriel Gheorghe și a Monicăi-Elena Gheorghe; și Sud Berceni Residence, firma lui Andrei-Marian Nedelcu și a lui Dumitru-Cristian Drăgana, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Acești antreprenori sunt familiarizați cu dezvoltările rezidențiale în zona de sud a Bucureștiului, având mai multe proiecte construite sau în lucru.
„Conform contractului de vânzare-cumpărare, trebuie să le predăm terenul demolat și construcțiile radiate de la administrația financiară. Până acum am demolat clădirea de birouri și hala de producție din spate și alte anexe. Mai este hala mare de la șosea, a cărei demolare va începe în iunie. Se pot construi până la circa 1.000 de apartamente, cu spații comerciale la parter. Cumpărătorii sunt în discuții pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal“, explică Lucianu.
Grupul de investitori a preluat circa 31.000 de metri pătrați din terenul fostei fabrici, iar Lucianu speră să vândă, până luna viitoare, și lotul rămas la stradă, de circa 6.000 de metri pătrați. Pentru acesta, el poartă discuții cu o benzinărie, cu investitori interesați de dezvoltări rezidențiale și are opțiunea de a dezvolta chiar el, în parteneriat cu investitorii care au cumpărat deja, un proiect rezidențial cu spații de retail la parter.
„Prețul mediu de vânzare a terenului a fost între 200 și 300 de euro pe metru pătrat. La jumătatea acestui an încasăm banii din vânzare. Banii ar putea fi direcționați spre proiecte de retail sau proiecte boutique cu 15-20 de apartamente premium în zona Dorobanți. Retailul va fi baza. O să mai atrag și alți parteneri, persoane fizice, pentru aceste proiecte“, adaugă Lucianu.
Afacerile Romprim au scăzut, anul trecut, la circa 3,2 milioane de euro de la un nivel de 4,8 milioane de euro, cât era în 2019, asta după ce producția a fost oprită timp de 3 luni din cauza pandemiei.
„Pentru anul acesta avem speranțe mai mari, pentru că avem contracte semnate pentru circa 100 de autoutilitare de stins incendiu. Volumul se va păstra pentru următorii 3 ani. De aici rezultă o cifră de afaceri anuală cuprinsă între 15 și 18 milioane lei“, menționează proprietarul Romprim.
Radu Lucianu a lucrat la Romprim șase ani după terminarea facultății. Ulterior, cea mai mare parte a carierei sale, adică aproximativ 12 ani, a petrecut-o în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eurisko (actualul CBRE), unde s-a angajat în 1999. În 2011 a fondat, alături de acționari ai casei de investiții Capital Partners, compania de consultanță Capital Property Advisors (CPA), care între timp a devenit dezvoltator imobiliar. CPA a dezvoltat și vândut două magazine My Auchan: pe Șoseaua Alexandriei și Banu Manta.
În urmă cu trei ani, Radu Lucianu a intrat în acționariatul Romprim. Imediat după preluarea fabricii, el i-a numit în consiliul de administrație pe Adrian Crețoiu (managing director al Schlumberger), Adrian Mihăilă (fost broker în cadrul Eurisko) și Alexandru Stancov (fost broker în departamentul de birouri din cadrul Eurikso). Toți sunt foși colegi sau apropiați ai lui Lucianu, cu vastă experiență în zona imobiliară.
Cu o experiență de peste 50 de ani în carosarea vehiculelor pentru transporturi speciale, vehicule destinate gospodăriei urbane și fabricarea pieselor de rezervă, Romprim este cel mai mare producător de autospeciale din România și unicul producător de autospeciale pentru stins incendii de pe piața internă.
Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus sau fabrica de bere Grivița.