Dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, deținut de frații Johny și Jihad Jabra și de Geo Mărgescu, amână decizia de a scoate la vânzare clădirea de birouri U Center 2, noului sediu al gigantului american Adobe, și se concentrează pe pregătirea celei de-a treia faze a proiectului din zona bucureșteană Tineretului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorul a finalizat faza a doua din proiectul U Center în urmă cu un an și, recent, a definitivat închirierea integrală a clădirii de birouri, condiții pe care trebuia să le îndeplinească pentru a decide scoaterea la vânzare a imobilului, după cum au transmis anterior, pentru Profit.ro, reprezentanții Forte Partners.
În noiembrie 2022, Pavăl Holding a cumpărat cu circa 90 de milioane de euro clădirea de birouri U Center 1, în care își are sediul Booking, iar brokerii din piața imobiliară așteptau o a doua tranzacție și pentru U Center 2.
„Nu am scos clădirea la vânzare și nici nu o vom face pentru o perioadă. Așteptăm să vedem în ce direcție o vor lua dobânzile și prețurile. Chiriașii s-au mutat, dar încă nu o scoatem la vânzare. Nu avem un scop din asta. O vom scoate la vânzare la momentul oportun. Deocamdată o ținem. Vom face și U Center 3 și după aceea vom mai vedea. Lucrările la U Center 3, care vor fi birouri cu rezidențial, vor începe, probabil, la jumătatea anului viitor. Deocamdată suntem în proces de autorizare“, a declarat, pentru Profit.ro, Geo Mărgescu, CEO Forte Partners.
În ultimii ani a scăzut ponderea tranzacțiilor cu clădiri de birouri în volumul total al tranzacțiilor cu proprietăți comerciale. Sectorul birourilor a reprezentat 21,9% din volumul tranzacțiilor încheiate în primele trei trimestre din acest an, echivalentul a 143,5 milioane euro, potrivit unei analize a IO Partners. Reculul pieței de birouri este sesizat și prin faptul că pentru 2024 nu s-a anunțat livrarea niciunui proiect major.
În plus, prețul de vânzare al U Center 2 este așteptat să îl depășească pe cel al clădirii din prima fază de dezvoltare a complexului, deoarece are un subsol în plus și chirii mai mari. La acest nivel de preț, s-ar înscrie în topul marilor tranzacții cu clădiri de birouri din București, de aici și dificultatea de a găsi un potențial cumpărător în acest context de piață.
U Center 2 are o suprafață totală închiriabilă de 35.000 de metri pătrați. Gigantul american Adobe, unul dintre cei mai mari producători de software din lume, își va muta aici cei peste 1.000 de angajați ai subsidiarei din România, după 16 ani petrecuți în cartierul Militari, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Adobe va ocupa circa 60% din clădire, după ce a închiriat aproximativ 20.000 de metri pătrați.
Printre chiriașii imobilului se mai numără Glovo, Brinel, Eurowag și Cognyte. Spațiile de retail de la parterul clădirii sunt și ele închiriate. Auchan a inaugurat în luna octombrie 2023, într-un spațiu de 2.600 metri pătrați, un supermarket de mari dimensiuni. Zona de retail a fost completată în noiembrie 2023 de lanțul de restaurante Manufaktura The Coffee Shop, care a deschis a opta sa locație, inclusiv o terasă în aer liber.
Prima fază a complexului U Center a fost finalizată în trimestrul al treilea al anului 2021 și este închiriată integral de chiriași precum Booking Holdings, Endava, Lensa, Up România, BT, Neuroaxis și DCS plus.
În ceea ce privește faza a treia de dezvoltare a complexului, planificată să demareze în vara anului viitor, aceasta va cuprinde un mix de 13.000 de metri pătrați de birouri și 220 de apartamente. Noua etapă va fi construită în locul fostei fabrici de ciorapi Adesgo, ce urmează a fi demolată.
Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) s-a prăbușit cu 60% anul trecut, până la circa 500 de milioane de euro, valoare caracteristică unei perioade de criză, care marchează cel mai slab nivel din ultimii 10 ani.
În acest context, România a fost singura țară din regiune care a înregistrat în primele 3 trimestre din acest an o creștere de 169% a volumului de tranzacții, față de anul trecut, de la 243 milioane de euro la aproape 655 milioane de euro, iar brokerii IO Partners se așteaptă ca volumul tranzacțiilor în 2024 să ajungă la media ultimilor cinci ani, adică 850-900 milioane de euro.
Istoricul Forte Partners
Fostul coordonator al activităților imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eurisko și fondatorul brandurilor Primola și Nova Brasilia au decis în 2014 să își pună proprietățile și expertiza la comun. Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra au adunat, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de proprietăți printre care se regăsesc clădiri de birouri și o serie de spații comerciale în centrul Bucureștiului, la care se adaugă terenuri.
În septembrie 2018, la câteva săptămâni de la vânzarea complexului de birouri The Bridge către frații Pavăl, antreprenorul Ionuț Dumitrescu și partenerul său, Gabriel Marchievici, s-au retras din asociere și s-au alăturat companiei One United Properties, controlată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Marchievici încă mai figurează cu o participație de 10% în firma prin care s-a dezvoltat U Center.
Astfel, frații Johny și Jihad Jabra au rămas principalul asociat al Forte Partners, restul fiind împărțite între familia directorului de construcții Stephen Burke și cea a CEO-ului, Geo Mărgescu.
Forte Partners a dezvoltat până în prezent un portofoliu de proiecte în valoare de peste 550 de milioane de euro, atât în sectorul de birouri, cât și în cel rezidențial.
Libanezii și-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio. În 2012, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.
În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 metri pătrați) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 milioane de euro. Frații Jabra mai dețin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building (500 metri pătrați), din zona Dorobanți. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners.