Familia Călin și Alina Dobra, activă pe piața dezvoltărilor imobiliare din Cluj și București, este în curs de obținere a autorizațiilor de construire pentru un hipermarket Kaufland și un magazin Lidl pe jumătate din terenul fostei fabrici Energomontaj, din estul Bucureștiului, lot ce urmează a fi vândut, ulterior autorizării, retailerilor germani, iar, în paralel, lucrează la conceptul galeriei comerciale adiacente celor două unități comerciale, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorii se așteaptă să obțină autorizațiile de construire pentru Kaufland și Lidl în septembrie, aceasta fiind o condiție pentru definitivarea tranzacției de vânzare a bucății din fostul teren Energomontaj către retailerii germani, spun sursele Profit.ro din piața imobiliară.
De asemenea, familia Dobra lucrează la conceptul unei galerii comerciale care urmează a fi construită în continuarea celor două magazine.
Principala firmă a băimărenilor Călin Gabriel Dobra (54 de ani) și Alina Codruța Dobra, Entire Real Estate Solutions, a cumpărat, în 2021, cu circa 10 milioane de euro, terenul pe care a funcționat fabrica Energomontaj de lângă rezervoarele de păcură ale CET București Sud, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro.
Interesant este faptul că, la circa un kilometru distanță, de cealaltă parte a CET București Sud, în locul fostei fabrici Energo-Reparații, Kaufland și Lidl au deja funcționale două magazine, alături de care urmează să se construiască o galerie comercială.
Situația nu este unică în București. Kaufland și Lidl au cumpărat și terenul fostei fabrici Filan din cartierul Pantelimon, care se află la 300 de metri distanță de Lidl și Kaufland deschise anul trecut pe bulevardul Basarabia. În Sectorul 3, Kaufland are deja 3 hipermarketuri.
Anul trecut, compania familiei Dobra a demolat cele 10 construcții industriale de pe terenul de circa 6,2 hectare de la Energomontaj. Jumătate din teren urmează a fi vândut către Kaufland și Lidl, iar cealaltă jumătate este rezervată galeriei comerciale.
Călin și Alina Dobra sunt cunoscuți pentru implicarea în construcția mai multor unități Kaufland și Lidl din țară.
Familia Dobra a fost asociată în momentul inițierii achiziției terenului Energomontaj cu o firmă controlată indirect de familia antreprenorului Raul Ciurtin, însă aceasta s-a retras din afacere.
Familia Dobra are plasamente și în alte domenii de activitate decât imobiliarele. Astfel, este acționar majoritar al companiei Juice Master, producătorul sucurilor Zucco produse în Odoreu (Satu Mare), iar în 2021 a intrat în afacerea Domeniile Boieru prin preluarea a 20% din producătorul de vin de la antreprenorii Raul Ciurtin și Florin Dănoaie, achiziție semnalată în premieră de Profit.ro.
Cel mai amplu proiect în care este angrenată familia Dobra în acest moment este Estoria City, un complex multifuncțional ce se construiește în locul fostei fabrici Policolor din estul Bucureștiului. În acest proiect, în care sunt așteptate investiții de circa 200 de milioane de euro, familia Dobra este asociată cu familia lui Raul Ciurtin și cu antreprenorul clujean Florin Mariș (proprietarul dezvoltatorului imobiliar Hexagon).
În aceeași formulă de asociere, cei trei parteneri pregătesc și un nou proiect imobiliar în locul fostei fabrici Electrometal din Cluj-Napoca, în vecinătatea complexului de birouri Liberty Techonology Park și al viitoarei dezvoltări imobiliare pregătite de ieșeanul Iulian Dascălu în locul Carbochim.
Călin Gabriel Dobra este absolvent al Facultății de Aeronave, actuala Facultate de Inginerie Aerospațială, a Universității Politehnica din București, promoția 1993.
O serie de antreprenori români au început să facă plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară. Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Dorin Mateiu din Alba, Ovidiu Buluc din București, Cristian Ludovic Pop din București, Vasile Armenean din Suceava, Gheorghe Buzdugan din Cluj, Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea din Argeș și Iulian Iuga din Cluj.
Dezvoltatorii imobiliari au livrat anul trecut aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații de retail, 80% reprezentând parcuri de retail, București, Timișoara, Pitești, Turda, Baia Mare, Slatina, Miercurea Ciuc fiind printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții.
Livrările vor crește semnificativ în 2023, în condițiile în care în prezent peste 230.000 de metri de pătrați spații de retail sunt în construcție și au ca termen de livrare finalul anului, reprezentând un maxim al ultimilor șase ani, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Prime Kapital - MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe sau Oasis rămân printre cei mai activi dezvoltatori de astfel de proprietăți pe termen scurt și mediu, fapt ce arată că piața locală rămâne atractivă chiar și în condițiile presiunilor macroeconomice. Pe de altă parte, apetitul general pentru consum al românilor a încurajat noi retaileri precum Primark, Popeyes, TEDi sau HalfPrice să intre în România și să-și deschidă primele magazine în 2022.