Constructorul specializat în fundații pentru linii electrice Emfor Montaj, parte a grupului Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, a cumpărat firma de construcții H4L General Contractor a familiei Bîlteanu, cu scopul diverisificării activității sale și pe segmentul construcțiilor civile, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Familia Bîlteanu a devenit în 2020 acționar majoritar, indirect, al Electromontaj, grup din care fac parte Emfor Montaj, Iproeb, Electrotehnica și Hidroconstrucția. În paralel, compania de dezvoltare imobiliară a familiei, H4L Development, a înființat în mai 2021 firma de construcții H4L General Contractor, pentru a gestiona proiectele imobiliare ale grupului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
H4L Development îl are ca acționar majoritar pe Gheorghe Bîlteanu, tatăl lui Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat - Crișana, care figurează și el ca acționar minoritar.
Acum, Emfor Montaj a cumpărat firma H4L General Contractor și i-a schimbat numele în Emfor AG, decizie prin care se pregătește de diversificarea activității.
„În prezent este un moment bun pentru lucrările energetice, industriale și de infrastructură în România, lucrări de care activitatea Emfor Montaj este aproape dependentă în prezent, însă, așa cum s-a întâmplat și în trecut, la un moment dat aceste tipuri de dezvoltări/construcții încetinesc, ca atare apare nevoia diversificării activității și către construcțiile civile - la cheie“, a declarat, pentru Profit.ro, Ionuț Dragoș Bîlteanu, vicepreședintele consiliului de administrație al Electromontaj.
De asemenea, el spune că direcția Emfor AG a fost diversificată. Dacă, inițial, compania era gândită să construiască doar proiectele H4L, acum, pe lângă proiectele H4L, se vor contracta și proiecte unor terți din piață. Acum, noua entitate este implicată în construcția primei faze a proiectului rezidențial The Village, dezvoltat de H4L în Pipera și care va cuprinde în total 1.200 de apartamente.
Conducerea operațională a noii firme Emfor AG este asigurată tot de Tankut Alpaslan, care ocupa aceeași poziție și în cadrul H4L General Contractor. Emfor Montaj îl are ca CEO din 2020, după intrarea în acționariat a familiei Bîlteanu, pe Bogdan Costache.
Achiziția companiei de construcții a presupus și preluarea echipei de arhitecți, manageri de proiecte și șefi de șantier, care se vor alătura celor 128 de angajați ai Emfor Montaj.
În prezent, volumul de lucrări al Emfor Montaj este generat în mod egal de Electromontaj și de piață. Cifra de afaceri a Emfor Montaj a ajuns la 14,3 milioane euro anul trecut, cel mai înalt nivel atins de companie în cei 22 de ani de activitate. La rândul său, Electromontaj a atins anul trecut un vârf de 89,5 milioane euro al cifrei de afaceri.
Printre cele mai importante contracte obținute de Emfor Montaj în acest an se numără realizarea fundației pentru 10 turbine eoliene și 15 kilometri de drumuri și platforme în cadrul parcului eolian dezvoltat în Iași de grupul DTEK, al lui Rinat Akhmetov, cel mai bogat ucrainean.
Pe partea de construcții civile, doar H4L Development are în plan să finalizeze 50.000 de apartamente până în 2035, pentru care a acumulat mai multe terenuri în 5 orașe din țară. Investițiile estimate de companiei pentru următorii 4 ani se ridică la 400 de milioane de euro.
Proiectul The Village se va construi pe un teren de 27 de hectare din Pipera cumpărat de la George Becali și Willbrook. Urmează proiectele Millennium din Pipera, ce va avea 718 apartamente, și Holban din Băneasa, cu 265 de apartamente. Un alt proiect planificat, cu un total de 900 de apartamente, se va realiza pe un teren de circa 22.000 de metri pătrați ce a aparținut fabricii Alumil din cartierul bucureștean Rahova.
H4L mai intenționează să dezvolte un complex cu circa 650 de apartamente, pe un teren din zona Politehnica din București al companiei de proiectare și consultanță Metroul SA.
Investitorul mai deține două proprietăți și în Brașov. A cumpărat terenul fostei fabrici Vinalcool din centrul Brașovului, pe care vrea să construiască un bloc cu 60 de apartamente. Tot în Brașov, în apropierea Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universității Transilvania din vestul orașului, a cumpărat de la niște investitori străini 20 de hectare de teren pe care plănuiește să înceapă construcția unui ansamblu cu 1.000 de apartamente cu grădină, după modelul The Village.
H4L are un teren de 3,5 hectare și în municipiul Constanța, pe care planifică începerea unui complex rezidențial cu 700 de apartamente.
De asemenea, vrea să dezvolte o rețea de galerii comerciale în București, Brăila, Brașov și Giurgiu, pentru care are deja terenuri și este în diferite etape de construcție sau avizare.