Omul de afaceri Dragoș Vasile, unicul distribuitor al tabletelor Vonino în România, a cumpărat la licitație terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, executat silit pentru o datorie la CEC Bank a fostului proprietar, City Bistro Management, firmă anunțată în urmă cu un an ca urmărită penal de DNA în dosarul Economat, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Dragoș Vasile era creditor, având de recuperat 4 milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Dragoș Vasile și-a adjudecat terenul de 5,7 hectare al fostei fabrici de ulei Muntenia, aflat în apropierea parcului central Carol din București, la prețul de pornire al licitației, de 22 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. Prețul cu TVA se ridică la 26,3 milioane de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari tranzacții cu teren ale ultimilor ani.
Firmele familiei Vasile, Advanced Technologies și Vonino Labs, aveau de recuperat 4 milioane de euro de la fostul proprietar al terenului, firma City Bistro Management, după cum reiese din documentele obținute de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contactat de Profit.ro pentru detalii despre achiziție, Dragoș Vasile nu a răspuns până la publicarea acestui articol.
City Bistro Management a fost înființată în 2016 de Florin Prodea, despre care presa a scris că ar fi șoferul fostului primar Marian Vanghelie, iar acum o are ca unic acționar pe Mihaela Preda. Firma a cumpărat în 2021 de la grupul spaniol Gea Prasa terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care se intenționa dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 2.000 de apartamente.
În momentul achiziției, firma a contractat un credit de investiții la CEC Bank în valoare de 16 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Extras CF Muntenia by Alexandru Urzica on Scribd
În baza acestei datorii, CEC Bank a obținut în noiembrie 2022 încuviințarea de executare silită a City Bistro Management, în urma căreia s-a ajuns la licitația câștigată de Dragoș Vasile.
În dosarul Economat este cercetat și Marian Vanghelie, care la data faptelor a fost consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5, dar și Daniel Tudorache, care la data faptelor era primarul Sectorului 1. Printre acuzațiile procurorilor se numără achiziția la prețuri supraevaluate a 75.500 de tablete pentru elevi, ca și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv 1.200 de nebulizatoare și 200 de termoscannere.
„În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (AUIPUSP) Sector 1 și al Economat Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Click pe imagine pentru mărire
În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă“, a transmis DNA.
Ca urmare a infracțiunilor săvârșite s-ar fi obținut foloase necuvenite pentru membrii grupului în valoare totală de 67.811.280 lei (13,5 milioane euro), susțin procurorii.
În 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19 în România, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a cumpărat 83.000 de tablete Vonino, iar primăria Sector 1 a cumpărat 48.000 de tablete Vonino pentru elevi.
Advanced Technologies, distribuitorul Vonino pentru Europa, a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 32,2 milioane euro, cea mai mare din ultimii 15 ani și de aproape 3 ori peste vârful înregistrat anterior în anul 2014.
„Noi suntem reprezentantul Vonino, noi vom asigura service-ul, dar e altă firmă care a încheiat contract cu Primăria, deci nu avem contract direct. Nu vă pot da mai multe detalii pentru că ține de secretul comercial“, a declarat Dragoș Vasile pentru Hotnews.ro în 2020.
Advanced Technologies a mai participat la licitații organizate de instituții ale statului pentru vânzarea de tablete. Cel mai recent, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a decis să anuleze o licitație pentru achiziționarea unui număr de 15.000 de tablete, un contract estimat la 11,3 milioane lei, la care a depus ofertă și firma lui Dragoș Vasile. Click pe hartă pentru mărire
Zonă în dezvoltare
Zona în care se află fabrica de ulei Muntenia a atras tot mai mulți dezvoltatori imobiliari care au în diferite stadii de execuție câteva mii de apartamente.
Constantin Căpățână și Iulian Robu, dezvoltatorii Militari Residence, construiesc ansamblul format din 5 blocuri Central Address Residence pe un teren cumpărat de la Telekom; omul de afaceri Liviu Tudor pregătește un ansamblu rezidențial pe un teren al Prefabricate Vest; Evergent Investments (fost SIF Moldova) pregătește un ansamblu rezidențial în locul terenului de 1,1 hectare al fabricii Țesătoriile Reunite, iar dezvoltatorul imobiliar Novum Business Invest, controlat de Ionuț Cosmin Fleancu și Dan George Dobre, va dezvolta un proiect rezidențial, cu peste 500 de unități, pe un teren de 1,5 hectare, cumpărat în 2021.
Și Dedeman deține aici fostele platforme industriale Comatchim și Industria Iutei, care totalizează o suprafață de circa 5,7 hectare.
Cel mai mare proiect care se realizează în zonă este ISG Residence IV, dezvoltat de Cristian Haja în locul primei fabrici Pepsi din România, care va avea circa 700 de apartamente; antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin au în lucru un alt ansamblu rezidențial cu 200 de apartamente pe Șoseaua Viilor; peste drum de Primăria Sector 5, un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, a inițiat un proiect urbanistic de transformare a fostei fabrici de chibrituri Chibro într-un ansamblu multifuncțional cu locuințe, magazine și birouri; de asemenea, frații Ioan și Viorel Micula dețin pe Șoseaua Viilor fosta fabrică Trimond, al cărei teren, de 12.430 de metri pătrați, este de vânzare de mai mulți ani.