Guvernul va adopta o schemă de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții, cu un buget total de 150 milioane euro, sumă asigurată de la bugetul de stat, conform informațiilor Profit.ro. Schema trebuie notificată Comisiei Europene, iar un singur beneficiar va putea obține o finanțare de până la 50 milioane euro, potrivit unor surse guvernamentale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Schema va fi institută pe modelul celei pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.
Ajutoarele vor fi acordate pe regiuni, dar 6 județe vor beneficia de sume mai mari, ca urmare a integării lor în procesul de ”just transition”, cu fondurile aferente.
Ajutoarele vor fi acordate pentru investițiile în active corporale și necorporale legate de demararea unei noi unități sau de diversificarea sau amplificarea activității unei unități de profil existentă, inclusiv achiziția de brevete, licențe și alte drepturi de proprietate intelectuală în scopul creșterii calității producției interne de produse și materiale de construcții, ca premisă pentru creșterea oportunităților de export.
De asemenea, va fi sprijinită investiția inițială pentru o nouă activitate economică circumscrisă obiectivelor schemei.
Susținerea financiară a categoriilor de investiții prevăzute constă atât dintr-un ajutor regional nerambursabil, cât și din garantarea de către stat a unei părți din creditul utilizat de către investitor.
În cazul în care diferența din valoarea investiției neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporție de 80% creditul utilizat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare.
Ajutorul de stat nerambursabil este de maxim 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției, la care se adaugă valoarea ajutorului acordat prin creditare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Magazinele taie temporar prețurile la alimente de bază. Surse: Plafonarea adaosurilor comerciale. Cum se va aplicaJustificarea Guvernului pentru schemă este că România cheltuiește anual 8,2 milioarde euro pe materiale de construcții, iar 70% din ele provin din import.
Impactul macroeconomic
Măsurile propuse vin în sprijinul beneficiarilor și implicit ai constructorilor, prin eliminarea unor bariere de timp care încetinesc procesul de implementare și prin asigurarea unei maturități calitative a proiectelor ce sunt actualmente finanțate prin fonduri externe nerambursabile sau ce urmează a fi finanțate. Măsurile de sprijin acordate prin prezenta ordonanță influențează direct capacitatea entităților din domeniul construcțiilor, iar neadoptarea acestor măsuri de sprijin va avea ca efect grave dificultăți în desfășurarea activităților, cu impact direct asupra veniturilor la bugetul de stat, dar și asupra ratei șomajului la nivel național.
Creșterea producției interne de materiale de construcții cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro, datorită aplicării măsurilor de ajutor de stat, se va regăsi în mod corespunzător în reducerea importurilor și reducerea deficitului comercial. În acest mod activitatea de construcții își va majora contribuția la creșterea produsului intern brut cu impact direct asupra veniturilor bugetare.
Programul reglementat de prezenta ordonanță de urgență va contribui la menținerea locurilor de muncă din activitățile producătoare de materiale de construcții și din construcții precum și crearea a încă circa 20.000 locuri de muncă prin implementarea schemei de ajutor de stat.
Impactul asupra mediului de afaceri
Impactul financiar va fi pozitiv prin menținerea în funcțiune a microîntreprinderilor, IMM-urilor și Întreprinderilor mari din domeniul construcțiilor și de producție existente având în vedere deblocarea șantierelor și asigurarea implementării proiectelor în condițiile actuale ale pieței.
Concurența este redusă pe unele piețe din sectorul materialelor de construcții, ceea ce conduce la creșteri mari de prțuri pentru anumite produse, a constatat Consiliul Concurenței, într-un studiu derulat în acest domeniu.
Prin programul și măsurile de sprijin propuse, se va intensifica concurența atât prin extinderea capacității de producție a anumitor materiale pentru construcții, cât și prin intrarea pe piață a noi concurenți. Companiile își vor crește gradul de eficiență și vor putea oferi produsele la prețuri competitive.
Și premierul Ciolacu a arătat că, în acest moment, România importă jumătate din materia primă folosită în obiectivele publice.
”Este evident că trebuie să venim cu anumite soluții, mai ales că aceste materiale de construcții sunt furnizate constructorilor după trei sau șase luni. Vorbim și de ritmul investițiilor din România”, a spus șeful Executivului.