Dezvoltatorul imobiliar israelian Dimri, cu o capitalizare bursieră de 1,5 miliarde de euro, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia din București, pe care poate construi un ansamblu mixt cu aproape 2.000 de apartamente și spații de retail, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții cu teren a ultimilor ani.
La începutul lunii februarie 2023, omul de afaceri Dragoș Vasile, unicul distribuitor al tabletelor Vonino în România, și-a adjudecat terenul de 5,7 hectare al fostei fabrici de ulei Muntenia, aflat în apropierea parcului central Carol din București, la prețul de pornire al licitației de 22 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. Prețul cu TVA se ridica la 26,3 milioane de euro.
Deoarece condițiile de plată nu au fost îndeplinite, terenul a fost scos din nou la vânzare și cumpărat de Dimri, în iulie anul acesta, prin intermediul executorului judecătoresc.
„Această tranzacție arată încrederea și interesul companiei de a continua să dezvolte în România. Planul Dimri este să realizeze aici un ansamblu mixt cu aproape 2.000 de apartamente și o componentă de retail. Implicarea într-un proiect de o asemenea anvergură arată planurile noastre viitoare pentru București“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții companiei.
În trecut, terenul fostei fabrici de ulei Muntenia a aparținut grupului spaniol Gea Prasa, care intenționa să dezvolte un ansamblu rezidențial cu 2.000 de apartamente.
În săptămâna în care s-a finalizat achiziția terenului din România, Dimri a cumpărat în Israel un teren de 7.600 de metri pătrați la un preț de 275 milioane de euro, aproape de litoralul din Tel Aviv. Doar în trimestrul al doilea din acest an, în ciuda războiului, Dimri a realizat un profit record de peste 60 de milioane de euro.
Înainte de a cumpăra acest teren, Dimri avea în Israel active evaluate la peste 1,6 miliarde de euro. Dimri a vândut anul trecut în Israel câteva sute de apartamente în valoare de peste 320 milioane de euro. Dezvoltatorul are în construcție aproape 3.000 de apartamente în Israel și în pregătire alte peste 30.000 de unități locative, pentru viitor.
Compania israeliană Dimri, listată la Bursa din Tel Aviv, a investit înainte de criza economică din 2008 circa 25 milioane de euro în patru terenuri din România în Ghencea, Pipera și Ploiești. Banii au provenit din credite bancare pe care compania a continuat să le plătească deși și-a sistat activitatea din țară în 2009. Investițiile au fost reluate în 2013.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În Prelungirea Ghencea, Dimri deține un teren cu o suprafață de 17 hectare pe care are în plan să dezvolte 25 de blocuri, 6 piscine, o clădire de birouri și o galerie comercială. Până acum a livrat 344 de apartamente, clădirea de birouri și galeria comercială, și acum finalizează alte 384 de apartamente, din care 96 au fost deja recepționate. Click pe hartă pentru mărire
În Pipera, Dimri deține un teren peste drum de Școala Americană unde are planificată construcția a 600 de apartamente.
Y.H. Dimri a fost fondată în 1989 de Ygal Dimri, care conduce și astăzi compania, și a ajuns unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din Israel.
Zonă în dezvoltare
Zona în care se află terenul fostei fabrici de ulei Muntenia a atras tot mai mulți dezvoltatori imobiliari care au în diferite stadii de execuție câteva mii de apartamente.
Constantin Căpățână și Iulian Robu, dezvoltatorii Militari Residence, au dezvoltat ansamblul format din 5 blocuri Central Address Residence pe un teren cumpărat de la Telekom; omul de afaceri Liviu Tudor pregătește un ansamblu rezidențial pe un teren al Prefabricate Vest; Evergent Investments (fost SIF Moldova) pregătește un ansamblu rezidențial în locul terenului de 1,1 hectare al fabricii Țesătoriile Reunite, iar dezvoltatorul imobiliar Novum Business Invest, controlat de Ionuț Cosmin Fleancu și Dan George Dobre, va dezvolta un proiect rezidențial, cu peste 500 de unități, pe un teren de 1,5 hectare, cumpărat în 2021.
Și Dedeman deține aici fostele platforme industriale Comatchim și Industria Iutei, care totalizează o suprafață de circa 5,7 hectare.
Cel mai mare proiect care se realizează în zonă este ISG Residence IV, dezvoltat de Cristian Haja în locul primei fabrici Pepsi din România, care va avea circa 700 de apartamente; antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin au în lucru un alt ansamblu rezidențial cu 200 de apartamente pe Șoseaua Viilor; peste drum de Primăria Sector 5, un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, a inițiat un proiect urbanistic de transformare a fostei fabrici de chibrituri Chibro într-un ansamblu multifuncțional cu locuințe, magazine și birouri; de asemenea, frații Ioan și Viorel Micula dețin pe Șoseaua Viilor fosta fabrică de tricotaje Trimond, pe care pregătesc construcția unui ansamblu imobiliar, cu locuințe, birouri, hotel și spații comerciale.
Prima jumătate a lui 2024 a fost marcată pe piața terenurilor mai degrabă de finalizarea unor tranzacții mari începute cu mult timp în urmă decât de inițierea de noi negocieri, în contextul unui interes destul de limitat al investitorilor pentru achiziții de terenuri, potrivit brokerilor Colliers. Retailul și sectorul rezidențial au rămas principalii factori de creștere pe piață.
Unele din cele mai semnificative tranzacții din prima parte a anului au implicat vânzarea a două terenuri deținute de CPI Property Group: fosta platformă industrială Rocar, cumpărată de One United Properties, și un teren de 6 hectare în Sisești, cumpărat de Prima Development Group.