EXCLUSIV Constructorul bazei militare de la Deveselu, Danya Cebus, intrat sub controlul milionarului Jacob Luxenburg, își extinde puternic activitatea de dezvoltare de locuințe în România, cu sute de unități planificate în mai multe orașe

EXCLUSIV Constructorul bazei militare de la Deveselu, Danya Cebus, intrat sub controlul milionarului Jacob Luxenburg, își extinde puternic activitatea de dezvoltare de locuințe în România, cu sute de unități planificate în mai multe orașe

Jacob Luxenburg și proiectul Danya Forest din Timișoara

scris 27 dec 2021

Compania de construcții Danya Cebus, cunoscută pentru realizarea bazei militare de la Deveselu, își extinde puternic activitatea de dezvoltare de locuințe din România, în Timișoara, Brașov, Pipera și Săftica, unde deține terenuri pentru sute de unități locative, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Danya Cebus a fost zeci de ani compania de construcții a grupului Africa Israel Investments, care a intrat în România prin AFI Europe, proprietar al centrelor comerciale AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România, AFI Ploiești și AFI Brașov.

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

De altfel, Danya Cebus a construit cele mai importante proprietăți din portofoliul AFI Europe, cum sunt mall-urile AFI Cotroceni din București sau, mai nou, AFI Brașov. Recent, compania de construcții a intrat sub controlul Lapidoth Capital, firma milionarului israelian Jacob Luxenburg (65 de ani).

După o încercare cu un proiect mic de case în Corbeanca, Danya Cebus s-a activat ca dezvoltator imobiliar în urmă cu un an, când a preluat de la partenerul său israelian, Tagor, proiectul rezidențial Adora Forest din Timișoara. Compania a fost constructorul primelor două blocuri din Adora Forest, sub dezvoltarea Tagor, și acum continuă proiectul, sub numele Danya Forest, cu încă 3 blocuri.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

„Avem în lucru un proiect rezidențial în Timișoara, unde se construiesc acum două din cele trei blocuri planificate, un total de 350 de apartamente. Am mai acționat ca dezvoltator în proiectul Corbeanca Park. În viitor vrem să facem un proiect în Pipera, unde avem teren și unde putem face aproximativ 77 de case. Este un produs care lipsește de pe piață. În Brașov avem un teren mare, dar încă nu dezvoltăm acolo. Avem teren și în Săftica. Ne interesează să dezvoltăm doar proiecte rezidențiale, nu și alte tipuri de proprietăți“, a declarat, pentru Profit.ro, Shlomi Mintzer, CEO al Danya Cebus Rom.

Prin subsidiara sa Idodo Investments, Danya a cumpărat la licitație, în 2016, cu 3,6 milioane lei, un teren de 2 hectare de pe malul lacului Pipera de la o firmă executată silit de Piraeus Bank Romania, potrivit unor documente obținute de Profit.ro. Anul trecut, terenul a fost evaluat la 4,3 milioane de euro.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Din documentele premergătoare autorizării, analizate de Profit.ro, reiese faptul că investitorul propune pentru terenul din Pipera realizarea unui ansamblu rezidențial cu 77 de imobile, o clădire administrativă și o piscină descoperită. Din cele 77 imobile de locuire, 67 sunt locuințe înșiruite și 10 locuințe sunt cuplate, fiecare dintre ele având un regim de înălțime de P+2E. Valoarea estimată a investiției la această fază este de estimată la 16 milioane de euro.


Terenul Danya Cebus din Pipera este într-o zonă care a atras ca un magnet o serie de investitori imobiliari precum familia Becali, familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale cu mii de apartamente și case, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac naveta circa 100.000 de angajați.

Danya Cebus a intrat pe piața românească în 2007 și a acționat, inițial, drept constructor al proiectelor companiei sale mamă de la acea dată, Africa Israel Investments. Ulterior, a realizat și proiecte pentru terți, cel mai cunoscut contract al companiei fiind cel pentru construcția bazei militare de la Deveselu, un contract de circa 50 de milioane de euro.

EXCLUSIV WDP, coordonat de o familie de milionari din Belgia, cumpără o parte din Arc Parc Industrial Dej și își stabilește un nou punct pe harta de expansiune în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV WDP, coordonat de o familie de milionari din Belgia, cumpără o parte din Arc Parc Industrial Dej și își stabilește un nou punct pe harta de expansiune în România

Timp de peste 30 de ani, Danya Cebus a fost parte a grupului Africa Israel Investments, deținut de miliardarul Lev Leviev. Africa Israel a fost fondat în anii `30 de evrei sud-africani ca o companie imobiliară, după care a fost cumpărat de banca israeliană Leumi. Leviev, un imigrant din Uzbekistan, care și-a făcut averea din afaceri cu diamante, a cumpărat pachetul majoritar în 1997.

Grupul Africa Israel Investments a fost puternic lovit de criza financiară din 2008, iar, în 2015, Leviev a pierdut controlul companiei într-un proces de restructurare a datoriilor. În 2019, Africa Israel Properties, compania care deține AFI Europe, a fost vândută cu circa 303 milioane de dolari companiilor Big Shopping Centers și Mega Or Holdings, iar restul deținerilor Africa Israel, inclusiv Danya Cebus, au fost cumpărate de Lapidoth Capital, controlată de Jacob Luxenburg. Participația lui Luxenburg în Lapidoth este estimată la peste 460 de milioane de dolari.

Anul trecut, după 47 de ani, acțiunile Africa Israel au fost oprite de la tranzacționare pe bursa de la Tel Aviv.

Cerere crescută de locuințe

În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România și-a continuat scăderea și în luna noiembrie, când s-a înregistrat un regres de circa 4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la circa 57.000 de contracte. Volumele scăzute din noiembrie vin după ce în octombrie tranzacțiile au scăzut considerabil, cu 27%, asta după ce în luna octombrie din 2020 s-a raportat cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

CONFIRMARE Grupul Louis Delhaize vinde toate activele sale imobiliare din România grupului austriac Supernova și continuă să opereze hipermarketurile Cora în chirie. Tranzacție de circa 150 milioane euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul Louis Delhaize vinde toate activele sale imobiliare din România grupului austriac Supernova și continuă să opereze hipermarketurile Cora în chirie. Tranzacție de circa 150 milioane euro

Scăderile lunare din octombrie și noiembrie sunt singurele consemnate în acest an. De altfel, acestea sunt primele scăderi din iulie anul trecut și până acum, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizate de Profit.ro. În ciuda acestor scăderi punctuale, primele 11 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 18%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
danya cebus
jacob luxenburg
africa israel