Grupul austriac House of Julius Meinl, care deține cele mai mari două fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi), țintește Bucureștiul ca piață de extindere a subsidiarei sale Julius Meinl Living. Investitorii s-au interesat de achiziția hotelului Ambasador din centrul Bucureștiului, dar nu au ajuns la un acord cu proprietarii, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
VEZI AICI ȘI Orașul de 15 minute, între idee și realitate
Julius Meinl, unul dintre cei mai mari producători de cafea premium din Europa Centrală și de Est, cu o istorie de peste 160 de ani, a intrat pe piața hotelieră în 2019 prin subsidiara sa Julius Meinl Living, prin intermediul căreia deține două proprietăți: The Julius din Praga, deschis în primăvara anului 2022, și Escala Hotel & Suites, care continuă să funcționeze sub acest nume până la renovare sa. În total, cele două proprietăți au 219 apartamente și o valoare de piață de peste 124 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Obiectivul la lansare al Julius Meinl Living a fost de a deschide cel puțin 15 hoteluri cu un total de 2.000 de unități de cazare în decurs de 3-6 ani.
„Julius Meinl Living poate investi în întreaga Uniune Europeană și, potențial, de asemenea, în țările adiacente, însă accentul său inițial se va concentra pe capitale precum Praga, Budapesta, București și alte capitale din Europa Centrală, deoarece Julius Meinl Living consideră că acestea sunt în prezent cele mai atractive pentru modelul său de afaceri“, a anunțat compania.
Printre primele proprietăți analizate de austrieci în București se numără Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Imobilul cunoscut sub denumirea de „hotel Ambasador” a fost privatizat prin metoda MEBO în anul 1995. În prezent, Ambasador SA deține jumătate din imobilul „hotel Ambasador”, care este exploatat ca structură de primire turistică cu 99 de spații de cazare, servicii de alimentație publică și sală de conferințe, conform criteriilor de clasificare pentru 4 stele. Cealaltă jumătate este deținută de moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat și a deținut clădirea.
„După finalizarea, în anul 2014, a renovării/igienizarii imobilui deținut de Ambasador SA, au existat numeroase solicitări de cumpărare a hotelului din partea unor potențiali cumpărători, în special străini, care din diferite motive nu s-au finalizat. Nu putem comenta aceste solicitări și nici discuțiile care au avut loc până în prezent.
Ceea ce putem spune însă cu certitudine este că, la această dată, Ambasador SA nu are nicio solicitare cu privire la cumpărarea hotelului de 4 stele. De asemenea, aș dori să subliniez că, din discuțiile avute cu potențiali cumpărători, toți au dorit să achiziționeze întregul imobil «hotel Ambasador», respectiv hotelul cu cele 99 de spații de cazare și cealaltă parte restituită moștenitorilor, care în prezent se află în co-proprietatea unor persoane fizice. Conducerea Ambasador nu are niciun dialog cu co-proprietarii părții restituite cu privire la o eventuală vânzare“, a explicat, pentru Profit.ro, Andrei Istrate, președintele Consiliului de Administrație al Ambasador SA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Universitatea Politehnica pregătește unul dintre cele mai mari parcuri tehnologice din România, inclusiv cu magazine și piscină Pentru a finanța extinderea companiei, Julius Meinl Living a emis obligațiuni listate la Bursa de Valori din Luxemburg, parte a unui program a cărui valoare totală poate ajunge la 300 de milioane de euro.
Afacerea Julius Meinl Living este condusă de Julius Meinl VI, născut în 1986 și care locuiește cu familia în Londra. El a lucrat, anterior, la firma de investiții Colony Capital și în grupul bancar Credit Suisse.
Grupul Julius Meinl nu este la prima interacțiune cu piața imobiliară românească. Prin intermediul Meinl European Land, fondat de Meinl Bank, grupul austriac a deținut și centrul comercial Militari Shopping din București. Compania a fost cumpărată în august 2008 de grupul israelian Gazit-Globe și redenumită Atrium European Real Estate.
Înainte de criza imobiliară globală din 2008, Meinl European Land anunța pentru România un plan investițional de 700 de milioane de euro în 9 centre comerciale la nivel național. Pentru expansiunea locală, Meinl avea parteneriate cu Real4You și Krammer & Wagner, alături de care deținea terenuri în Focșani, Arad și Constanța.
Julius Meinl este prezent și pe piața ciocolatei din România încă din 1997, când a intrat în acționariatul Excelent, producătorul brandurilor Rom și Măgura. În 2003, Excelent a cumpărat Kandia, cu sediul în Timișoara. Înainte de Al Doilea Război Mondial, Kandia făcuse parte din rețeaua de distribuție a Julius Meinl.
În 2012, Kandia s-a extins prin achiziția fabricii Supreme de la frații libanezi Johny și Jihad Jabra, care aveau brandul de ciocolată Primola. Un an mai târziu, grupul austriac a cumpărat și Heidi Chocolat, companie fondată la București, în 1994, de producătorul suedez de ciocolată Jürg Läderach.
Pe segmentul comerțului cu cafea, brandul Julius Meinl se vinde în peste 70 de țări, iar în 40 dintre acestea se află în top 3 mărci de cafea premium și este lider de piață pe segmentul premium în Austria, Rusia, țările adriatice, Europa Centrală și de Est și Dubai.