Dezvoltatorul Prima Development Group, cel mai mare din Oradea – cu peste 2.500 de locuințe livrate, construiește un ansamblu rezidențial cu circa 230 de apartamente în apropierea Timpuri Noi Square, al suedezilor de la Vastint (IKEA), pe un teren cumpărat recent de la grupul de investitori israelieni Longbridge.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Planurile și proiectele pregătite de marii jucători de pe piața imobiliară vor fi anunțate la conferința Profit.ro, pentru care detalii pot fi aflate AICI
Prima a cumpărat terenul de circa 6.000 de metri pătrați, din spatele fabricii de încălțăminte Flaros, la un preț estimat de Profit.ro la 5-7 milioane euro, ținând cont că a fost tranzacționat cu un proiect deja autorizat. Longbridge a mai încercat să vândă terenul și în trecut. Grupul Longbridge, coordonat de omul de afaceri Henry Dan Solomon, a intrat în atenția publicului în 2008 când a încasat de la Immoeast (actualul Immofinanz) circa 200 de milioane de euro pe cinci terenuri cu potențial imobiliar imens, în suprafață totală de 30 de hectare, printre care fostele platforme industriale Ventilatorul și Rocar din București.
„Proiectul autorizat nu va fi modificat. Vor fi circa 230 de apartamente grupate în două scări și vor fi dezvoltate într-o singură fază. Am început lucrările în ianuarie, iar acum suntem la partea de infrastructură. Livrarea este planificată pentru septembrie 2021. Investiția în proiect se ridică la circa 20 milioane de euro, cu valoarea terenului inclusă“, a declarat, pentru Profit.ro, Andrei Moanță, CEO-ul Prima Development Group.
Zona Timpuri Noi și-a schimbat complet dinamica imobiliară după finalizarea primelor clădiri de birouri dezvoltate de Vastint, brațul imobiliar al IKEA, în locul fostei fabrici Timpuri Noi. Anul trecut, ungurii de la Gedeon Richter au vândut un depozit din zonă unui dezvoltator imobiliar care are planificat aici un ansamblu rezidențial cu peste 100 de apartamente premium. Pe aceeași stradă cu depozitul Gedeon Richter s-a format un parteneriat între RPF Development și o firmă a Cartel Alfa care va transforma clădirea unei foste tăbăcării într-un bloc cu locuințe în stil Art Deco. La mică distanță de cele două proiecte, One United Properties lucrează la construcția unui ansamblu rezidențial premium cu 140 apartamente, denumit Neo Timpuri Noi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat, în premieră, că investitorul orădean a intrat pe piața din Capitală prin două tranzacții importante cu terenuri. A cumpărat 3.000 de metri pătrați pe Bulevardul Mărășești 125, lângă Seminarul Teologic, cu circa 2 milioane de euro de la asociația de parașutism TNT Brothers și 49.200 de metri pătrați pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești cu circa 12 milioane de euro de la firma cu capital spaniol Delorian Group.
Lotul din Sistești este aproape de cele 48 de hectare deținute de Vastint unde se vrea dezvoltarea unui proiect predominant rezidențial.
Pe terenul din Mărășești, se lucrează deja la finisajele unui bloc cu 75 de apartamente premium care se vând cu 1.800 de euro/metru pătrat. Proiectul de 8,5 milioane de euro, care include și costul terenului, urmează a fi predat cumpărătorilor în luna august 2020. Până acum au fost vândute 85% din apartamentele proiectului denumit Boemia Apartments, potrivit reprezentantului companiei.
Cel mai ambițios proiect al Prima Development Group va fi Alizee din Sisești. Investitorul așteaptă până la sfârșitul acestui an autorizarea unui ansamblu cu 1.000 de apartamente, grupate în blocuri de cinci etaje, a cărui cost de dezvoltare este estimat la circa 70 milioane de euro.
„Ne propunem ca în următorii 3-4 ani să putem livra câte 500 de apartamente pe an. Ne uităm după terenuri mari, care să poată fi dezvoltate în mai multe faze, în zone bune“, a mai declarat Moanță.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019.