Investitorul imobiliar Argo Group, controlat de cea mai mare bancă din Franța, BNP Paribas, și de fondatorul său, cipriotul Andreas Rialas (fost vicepreședinte al Deutsche Bank), se pregătește să iasă de pe piața imobiliară românească, după ce în 2011 ajunsese cel mai mare proprietar de mall-uri din țară, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Avocatul cipriot Andreas Rialas a fondat Argo în 2000, după o carieră de bancher în cadrul Deutsche Bank. Argo a ajuns în vârful evoluției sale, atins în 2011, să dețină 4 centre comerciale mari în România cu o valoare cumulată de circa 330 de milioane de euro, ceea ce îi conferea statutul de cel mai mare proprietar de mall-uri din țară.
Centre comerciale deținute de investitor - Shopping City Sibiu, Shopping City Suceava, Era Shopping Park Iași și Era Shopping Park Oradea - cumulau o suprafață închiriabilă de 243.000 de metri pătrați.
Cel mai important activ al grupului a fost Shopping City Sibiu, vândut în 2016 către NEPI într-o tranzacție de 100 de milioane de euro.
A urmat în 2017 vânzarea Era Shopping Park Iași către consorțiul Prime Kapital - MAS REI, care acum vrea să extindă proiectul cu încă 200 de magazine, plus cel mai mare hipermarket din regiune, și un teren rezervat pentru un nou magazin IKEA, o investiție ce se ridică la peste 130 de milioane de euro.
Compania care gestionează Era Shopping Park Oradea a intrat în insolvență în 2013 cu datorii garantate în valoare de circa 60 de milioane de euro, în principal către Bank of Cyprus, Eurobank și National Bank of Greece (Banca Românească).
După o perioadă lungă în care a încercat să vândă acest activ, Argo a reușit să găsească un cumpărător, de la care a câștigat 3,2 milioane de dolari, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
În prima jumătate a acestui an, familia bihoreană George-Adrian și Irina Poinar (ambii de 48 de ani) a cumpărat părțile sociale ale firmei care deține mall-ul din Oradea, încă aflat în procedură de insolvență.
De achiziția Era Shopping Park Oradea a fost interesat și milionarul maghiar István Herdon, proprietarul dezvoltatorului imobiliar Xanga Investment & Development Group, aflat pe locul 34 în topul celor mai bogați unguri, cu o avere estimată la peste 160 de milioane de euro. Oferta lui Herdon a fost declinată pentru că familia Poinar era deja în negocieri avansate, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Cu o suprafață închiriabilă de 64.000 de metri pătrați, Era Shopping Park Oradea este cel mai mare retail park din oraș.
După vânzarea centrului comercial din Oradea, Argo a mai rămas cu Shopping City Suceava. Argo este acum în negocieri avansate cu gigantul britanic M Core pentru vânzarea mall-ului din Suceava, potrivit surselor Profit.ro.
Mall-ul, inaugurat în aprilie 2008, are o suprafață închiriabilă de peste 46.000 de metri pătrați și peste 90 de magazine, fiind susținut de Carrefour. Shopping City Suceava ocupă locul 42 în topul celor 79 de malluri românești cu cele mai mari afaceri în 2023.
Mall-ul din Suceava a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 7,5 milioane euro, cea mai mare din istoria sa de 16 ani, și un profit net de 0,38 de milioane de euro.
Vânzarea lui echivalează cu un exit al Argo de pe piața imobiliară românească.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Argo nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Unul dintre fondurile Argo s-a aflat în 2017 pe lista celor interesați de achiziția Marfin Bank România, bancă ajunsă la familia omului de afaceri grec Vardis Vardinogiannis și devenită Vista Bank.
Argo Group Limited este listată pe piața alternativă a Bursei de la Londra și înregistrată în Insula Man. Pachetul majoritar de acțiuni al companiei mamă este deținut de o companie privată britanică Lynchwood Nominees Limited, o subsidiară a băncii franceze BNP Paribas.
Argo avea în administrare active de 100 de milioane de dolari la finalul primului semestru din acest an.
Argo a fost înființată în 2000 de Andreas Rialas (în prezent director de investiții și acționar semnificativ al grupului), care a lucrat anterior pentru Deutsche Bank.
Fratele său, Kyriakos Rialas, este director executiv, cu experiență în banking la Emporiki Bank și Bank of Cyprus. David Fisher este director ne-executiv și mai lucrează, în paralel pentru fondul de investiții rusesc Da Vinci Capital și pentru fondul de investiții polonez Innova Capital, cu investiții în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.
Fisher a lucrat alături de Horia Manda, în anii ‘90 la Romanian-American Enterprise Fund, aflat în administrarea Axxess Capital.