Omul de afaceri Alin Niculae, proprietarul celui mai mare distribuitor independent de motorină din România, pregătește actele necesare demolării complexului comercial alimentar Continent Marine Enterprise (fost Malip) din zona Valea Cascadelor, Sector 6, pentru a construi, în loc, un nou ansamblu rezidențial, cu peste 1.000 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Terenul de 3,6 hectare și halele construite pe acesta au fost vândute, la licitație, în procedura falimentului de către lichidatorul afacerii Continent Marine Enterprise, controlată de omul de afaceri grec Spyridon Rousalis.
Proprietatea a fost cumpărată, recent, cu un preț de 7 milioane de euro de firma Exigent Development, deținută de fiica lui Alin Niculae, Francisca-Elena Grigorescu, fostă Niculae, Daniel Niculae și Ion Cornel-Petruț, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Afacerea cu depozite frigorifice a Continent Marine Enterprise a intrat în faliment în 2014, an în care a fost și delistată de la bursă, și, de atunci, au fost o serie de licitații eșuate pentru vânzarea activelor sale.
Înainte de Crăciun, Exigent Development a primit primele acte necesare desființării construcțiilor complexului, cu o suprafață desfășurată de aproape 36.000 de metri pătrați, și pentru inițierea unui ansamblu rezidențial. Calculele Profit.ro arată că aici pot fi construite peste 1.000 de apartamente.
Terenul este amplasat într-o zonă cu multe depozite, peste drum de cartierul ANL Brâncuși.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre acest proiect, reprezentanții Akcent Development nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Majoritatea investițiilor imobiliare ale lui Alin Niculae sunt realizate în Sectorul 6, printre cele mai mari numărându-se ansamblurile rezidențiale Exigent Plaza Residence, cu peste 2.000 de apartamente construite, și 21 Residence Politehnica, cu 1.500 de apartamente.
În 2018, Alin Niculae a ieșit din zona de confort a Sectorului 6 și a realizat complexul Cloud 9 din Pipera, care a presupus construcția a 820 de apartamente și 1.100 de locuri de parcare. Recent, Niculae a mai plătit către Atlas Corporation circa 17,5 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro, pentru un teren cu depozite în suprafață de circa 35.000 de metri pătrați care vine în completarea Cloud9. Astfel, ansamblul rezidențial va mai fi extins cu alte 1.300 de apartamente.
În ultimii ani, Niculae și-a grupat investițiile imobiliare în divizia Akcent Development, care a anunțat investiții de 300 de milioane de euro în piața rezidențială pentru următorii ani.
Omul de afaceri mai deține un teren de circa 2 hectare în cartierul Chitila, cumpărat de la firma Prospecțiuni a lui Ovidiu Tender cu 5,6 milioane euro. Aici a fost inițiat un nou complex rezidențial cu 4 blocuri și circa 920 de apartamente, o investiție estimată la 75 milioane de euro.
Familia Niculae mai deține un teren de 15.000 metri pătrați în zona Expoziției cumpărat de la Romexpo cu un preț de 4,7 milioane de euro.
Construcția proiectelor imobiliare demarate de Akcent este asigurată de Pedro Company Constructexim, compania lui Petre Niculae, unchiul lui Alin Niculae.
Akcent Development are un portofoliu de aproximativ 7.500 de apartamente finalizate, dintre care peste 3.000 de apartamente în proiecte precum Cloud 9, 21 Residence sau 20 Residence. Pe segmentul de birouri, compania s-a concentrat pe proiecte boutique, precum Mendeleev Office 5, Eminescu Offices, Rosetti Tower și Oscar One, situate în zona centrală a orașului.
Principala afacere a lui Alin Niculae este Oscar Downstream, cea mai mare companie petrolieră independentă din România, cu afaceri de 2 miliarde de lei în 2020 și un profit de 155 milioane lei.
Record de locuințe vândute în 2021
Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu aproape 16% în 2021, comparativ cu anul anterior, până la aproape 700.000 de tranzacții, în ciuda scăderilor din ultimele 3 luni, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Acesta este cel mai bun rezultat din ultimii 5 ani, potrivit unei analize Profit.ro.
Tranzacțiile din 2021 marchează al doilea an consecutiv de creșteri, după ce în 2020 au fost cu circa 12% mai multe contracte de vânzare față de 2019. Anterior, în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.