Evaluatorii și-au lansat propriul indice imobiliar. Unde au fost înregistrate cele mai mari creșteri de preț la apartamente

Evaluatorii și-au lansat propriul indice imobiliar. Unde au fost înregistrate cele mai mari creșteri de preț la apartamente
scris 29 nov 2016

Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cu 3,97% în trimestrul al doilea din 2016 față de primul trimestru din acest an, arată indicele lansat marți de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) pe baza informațiilor din Baza Imobiliară de Garanții (BIG), ce include evaluările făcute de membrii asociației, care sunt estimări ale valorilor de piață ale proprietăților pentru garantarea împrumuturilor la bănci.

Potrivit indicelui, în marile orașe prețurile apartamentelor din blocuri au fost stabile de la un trimestru la altul. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Cluj-Napoca, de 3,97% între primul trimestru din 2016 și trimestrul al doilea, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În București, creșterea a fost de 1,42%, cea mai mare majorare fiind înregistrată în sectorul 6, de 2,36% în perioada analizată.

Potrivit președintelui ANEVAR, Daniel Manațe, valoarea de piață pe metrul pătrat al apartamentelor amplasate în blocuri din Cluj-Napoca a ajuns la 1.048 de euro/mp, peste nivelul din București, de 1.018 euro/mp.

Topul valorilor de piață pentru apartamente în bloc este urmat de Timișoara cu 933 de euro/mp, Constanța, cu 897 de euro/mp, și Iași, cu 887 de euro/mp.

Evaluatorii au detectat o schimbare a modului de finanțare a tranzacțiilor imobiliare în ultimii ani.

Trei specialiști în imobiliare investesc în două proiecte imobiliare în București, cu o valoare de 34 milioane euro CITEȘTE ȘI Trei specialiști în imobiliare investesc în două proiecte imobiliare în București, cu o valoare de 34 milioane euro

“Dacă în 2013 circa 15% din tranzacțiile cu proprietăți rezidențiale din Cluj erau efectuate cu ajutorul creditelor bancare, în 2015 această pondere a ajuns la 25%”, a explicat  fostul președintele al ANEVAR, Adrian Vascu.

Chiar dacă valoarea de piață pe metru pătrat al apartamentelor din bloc de la nivelul Bucureștiului este mai mică decât valoarea de piață pe metrul pătrat din Cluj-Napoca, cele mai valoroase apartamente de acest tip se regăsesc în sectorul 1 din București, cu un nivel mediu de 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp, și sectorul 2, cu 1.023 de euro/mp.

Potrivit datelor ANEVAR, din 1 iulie 2015 - moment în care a fost înființată platforma Baza de Imobiliară de Garanții (BIG) - și până în 30 iunie 2016 au fost introduse circa 128.000 de rapoarte.

Valoare de piață a garanțiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizați în primul an de funcționare a BIG se ridică la peste 22,5 miliarde de euro.

“Din acest număr, trei sferturi sunt rapoarte pentru proprități rezidențiale, adică apartamente și case și după acestea urmează terenurile și proprietățile comerciale”, a precizat Manațe.

În perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016 au fost realizate aproximativ 96.000 de rapoarte de evaluare pentru proprietățile rezidențiale, reprezentând circa 75% din totalul numeric, cu o valoare de piață totală estimată la 6,5 miliarde de euro.

Acestea au fost urmate la mare distanță de cele aproximativ 12.000 de rapoarte de evaluare pentru terenuri, cu o valoare de piață cumulată de peste 2,1 miliarde de euro, și 11.000 de rapoarte pentru proprietăți comerciale, cu o valoare de piață cumulată de 6,6 miliarde de euro.

Dintre proprietățile rezidențiale evaluate în perioada analizată, cele mai multe au fost apartamente în bloc(peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentând circa 75% din total.

Valoare de piață însumată a acestora a fost de peste 3,4 miliarde de euro. Case cu teren evaluate (peste 20.000 de proprietăți) au reprezentat aproximativ 22% din total, având o valoare de piață cumulată de peste 2 miliarde de euro.

Proprietățile comerciale evaluate pentru creditare în perioada iulie 2015- iunie 2016 au avut o valoare de piață totală de peste 6,6 miliarde de euro.

Peste 41% din această valoare, respectiv 2,7 miliarde de euro, este aferentă spațiilor comerciale aflate în clădiri independente.

Proprietățile industriale, pentru care în anul de referință au fost efectuate rapoarte de evaluare în contextul creditării, au o valoare de piață cumulată de 4,8 miliarde de euro, rezultată dintr-un număr de aproximativ 7.000 de rapoarte.

Peste 12.300 de rapoarte de evaluare s-au realizat în perioada iulie 2015- iunie 2016 pentru terenuri. Dintre acestea, aproape jumătate (5.800 de rapoarte) au fost terenuri intravilane pentru construcții, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro, urmate de terenurile intravilane arabile (2.400 de rapoarte), în valoare de 292 milioane euro.

Piața evaluărilor din România a ajuns la aproximativ 37 milioane euro anul trecut, în creștere cu aproape 6% față de anul precedent, cea mai mare parte fiind reprezentată de evaluările realizate pentru bănci, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizați către Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

Evaluatorii persoane fizice au făcut, anul trecut, aproximativ 50.000 de rapoarte de evaluare, în timp ce companiile de profil, care au calitatea de membri corporativi ANEVAR, au raportat efectuarea a peste 112.000 de rapoarte.

viewscnt
Afla mai multe despre
anevar
preturi apartamente