Braas Monier a finalizat preluarea producătorului de țigle Elpreco din Craiova de la compania de materiale de construcții CRH, achiziție care îi va aduce venituri suplimentare anuale de aproape 5 milioane de euro. Grupul german mai deține în România fabrica de țigle Bramac din Sibiu.
Braas Monier a plătit 33 milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro la cursul leului de vineri) în schimbul fabricii Elpreco, ale cărei produse vor fi vândute sub marca Getica. Suma include atât prețul de achiziție a activelor, cât și costurile legate de tranzacție și finanțarea capitalului de lucru și alte cheltuieli.
Potrivit grupului, fabrica din Craiova va genera, în 2019, venituri de circa 22 milioane de lei (circa 4,9 milioane euro) și un profit operațional de 7,5 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Trei specialiști în imobiliare investesc în două proiecte imobiliare în București, cu o valoare de 34 milioane euroAlături de alte cinci alte active achiziționate în ultimele 12 luni în Europa, Asia și sudul Africii, integrarea noii fabrici din România în activitățile grupului va contribui la creșterea veniturilor Braas Monier cu circa 3% în acest an, ponderea în creșterea profitului operațional fiind estimată la aproximativ 4%, se arată într-un raport al Braas Monier.
Grupul estimează că va încheia anul pe creștere, în pofida rezultatelor sub așteptări din primele nouă luni, interval pentru care a raportat scăderea veniturilor cu 1,2%, până la 927,4 milioane de euro, și un profit operațional de 145,2 milioane de euro, în coborâre cu aproape 1% comparativ cu anul precedent, în contextul deprecierii lirei sterline și al unor probleme la fabricile din Marea Britanie.
În 2015, Braas Monier a obținut venituri de 1,26 miliarde de euro și un profit înainte de taxe, depreciere și amortizări (EBITDA) de 196,8 milioane de euro.
Grupul, cu sediul social la Luxemburg, are peste 7.900 de angajați în 120 de fabrici din 36 de țări. Braas Monier este prezent pe piața din România din 1995, odată cu înființarea companiei Bramac Sisteme de Învelitori SRL, iar începând cu anul 2011 este unicul proprietar al Bramac.