Concernul Sika, printre marii jucători ai pieței globale de materiale chimice de construcții, cu sediul în Elveția, care la finele anului trecut a preluat divizia de membrane a Arcon, unul dintre principalii furnizori din România de membrane bituminoase cu elastoplastomeri pentru hidroizolații, cu intenția de a deveni astfel liderul pieței locale în domeniu, își cumpără acum rivalul de pe piața franceză, Parex, într-o tranzacție de 2,2 miliarde euro.
Parex este cumpărat de la fondul de investiții CVC Capital Partners, care a preluat compania în 2014 pentru 880 de milioane de euro. De la momentul la care a fost preluată de CVC Capital Partners, Parex a achiziționat la rândul său mai mulți mici jucători.
În toamna anului trecut, CVC și-a anunțat intenția de a vinde Parex pentru 2,5 miliarde euro, oferte fiind trimise și către China Resources Cement Holdings, China National Building Material Group, RPM International, GCP Applied Technologies, Henkel.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parex, fondată în 1978, a înregistrat anul trecut vânzări de 1 miliard de euro, de la 755 milioane de euro în 2013, anul înaintea preluării de către CVC, și un profit de 174 milioane euro.
Interesant este că Sika își cumpără rivalul după ce a rezistat unei încercări de preluare ostilă inițiată de compania franceză Saint-Gobain. A fost o luptă declanșată în 2014 și ajunsă și în instanțele elvețiene, în contextul în care Saint-Gobain a vrut un pachet de control de la familia Burkard, moștenitoare a fondatorului Sika, pentru 2,4 miliarde euro. Saint-Gobain dorea astfel să își asigure controlul fără a trebui să facă o ofertă pentru restul companiei. Mișcarea a generat proteste din partea altor acționari, inclusiv a Fundației Bill & Melinda Gates, care au acuzat Saint-Gobain de încălcarea standardelor de guvernanță corporativă.
Directorii Sika, susținuți de manageri și angajați, au blocat vânzarea și au generat o dispută care a fost finalizată abia recent, în vara anului trecut, printr-un acord în baza căruia Saint-Gobain s-a mulțumit cu o participație de 10% din Sika, permițând independența acesteia. Acordul presupune ca Saint-Gobain să achiziționeze un pachet de 17% acțiuni aparținând familiei Burkard și 52% din drepturile de vot pentru 2,6 miliarde euro, după care să vândă o participație de 7% înapoi către Sika și să retragă drepturile de vot excesive.
Acordul cu Parex va permite Sika să-și ridice vânzările la peste 8 miliarde de franci în acest an. Anul trecut, Sika a depășit pentru prima dată ținta de 7 miliarde de euro vânzări.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare tranzacție de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România: BCR a dat cu chirie cele 132 de apartamente din Silver Mountain, visul milionarului Dan FisherDupă această preluare a Parex, Sika ia în calcul să mai cumpere încă 4-6 jucători în acest an, fiind interesată inclusiv de divizia grupului german BASF pentru produse chimice pentru construcții, care a fost pusă în vânzare la un preț de aproximativ 3 miliarde de euro.
Concernul Sika, fondat în 1910, are subsidiare în 101 țări și peste 18.400 de angajați la nivel global.
Sika este prezent în România din 2002, având două unități de producție, la Brașov, unde produce aditivi pentru betoane cu o capacitate de producție de circa 10.000 tone/an, și la Căpușu Mare (Cluj), unde produce mortare și adezivi speciali pentru construcții, cu o capacitate de circa 50.000 tone/an.
CITEȘTE ȘI Surpriză: Un fond de investiții listat în Amsterdam intră pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție de 29 de milioane de euro ce vizează achiziția de clădiri de birouri, depozite și apartamenteSubsidiara Sika România a fost implicată în proiecte locale precum Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea rețelelor Dedeman și Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroșeni, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighișoara – Atel.
Piața globală a produselor chimice pentru construcții este evaluată la aproximativ 61 miliarde euro.
Anul trecut, cu circa 70 de angajați, subsidiara a avut afaceri de 142,8 milioane lei și un profit net de 7,6 milioane lei.