Locuințele pentru a căror livrare poate fi aplicată cota redusă a TVA de 5% și ”care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”, așa cum cere Codul fiscal, trebuie să aibă acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie, să aibă acces la energie electrică și apă potabilă, să fie dotate cu evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere și să fie formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare, a stabilit Parlamentul.
De ce este important: În prezent, pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice, se aplică o cotă redusă a TVA, de 5%. Cota redusă se aplică o singură dată și pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.
Pentru a benficia de această facilitate, conform Codului fiscal, cota redusă se aplică numai în cazul ”locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai este important: Începând cu data de 1 ianuarie 2023 va fi restrânsă sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe de peste 450.000 lei către persoane fizice, respectiv la o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA. Persoanele fizice care au încheiat acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA în anul 2023 în condițiile legale în vigoare la data încheierii acestor acte.
Deputații din comisiile de specialitate au constat însă că este nevoie de ”clarificări pentru a evita interpretările abuzive și discreționare ale unei noțiuni nedefinite expres în prezent de Codul fiscal”, respectiv ”locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”, și au introdus într-o lege de aprobare a unei ordonanșe de urgență un amendament care modifică în acest sens Codul fiscal.
Va fi asigurată astfel, arată aleșii, atât contribuabililor constructori și furnizori de locuințe, cât și cetățenilor cumpărători de locuințe, o mai mare securitate juridică a aplicării legii fiscale, norma propusă având astfel doar un rol de clarificare a sensului normei existente.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Scad impozitele aplicate pensiilor privateAceștia adaugă că, în prezent, condiția ca locuințele să “poată fi locuite ca atare” la momentul livrării nu este definită în mod special de Codul fiscal, însă normele de aplicare ale acestuia definesc termenul de “locuință” în prevederile date de Legea locuinței.
Legea locuinței, mai susțin autorii amendamentului, prevede însă mai multe definiții de termeni din domeniul construcției de locuințe, dintre care, două sunt relevante, una pentru termenul de “locuință”, asa cum a fost citat de Codul fiscal, alta pentru termenul de “locuință convenabilă”.
”Amendamentul propus nu are scopul de a realiza nicio schimbare pe fond a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească o locuință la data livrării pentru aplicarea cotei reduse TVA de 5% și nici să creeze excepții în aplicarea prevederii legale în discuție”, susțin autorii amendamentului introdus acum de Parlament.
CITEȘTE ȘI AVIZ Vechimea în muncă va fi recunoscută, după modelul PFA, și pentru profesii liberale practicate de persoane fizice independente (PFI). Cine este vizatCu toate acestea, în formularea adoptată, amendamentul enumeră în mod specific o serie de condiții de construire pentru definirea locuințelor livrate ”care pot fi locuite ca atare”.
Conform amendamentul adoptat și care mai trebuie doar promulgat pentru a intra în vigooare: ”locuințe care la data livrării pot fi locuite ca atare reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc următoarele condiții: deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie; au acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere; sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării în vederea aplicării art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal pentru aplicarea cotei reduse de TVA”.