De ce companiile grecești de construcții se orientează spre România și Bulgaria

De ce companiile grecești de construcții se orientează spre România și Bulgaria
scris 11 iul 2024

Pe lângă compania elenă Intrakat, care, după ce a achiziționat compania AKTOR, are o prezență de top pe piața românească a lucrărilor de infrastructură, și alte firme grecești de construcții se orientează spre cele două piețe învecinate. Șeful grupului GEK TERNA, Georgios Peristeris, a anunțat, la recenta adunare generală a acționarilor, noi activități ale grupului pe piețele din România și Bulgaria (în ultima dintre aceste țări având deja o prezență îndelungată), în timp ce compania AVAX urmărește de asemenea o consolidare a prezenței sale.

Șeful Intrakat, Alexandros Exarchou, a declarat la ultima adunare generală a acționarilor că obiectivul grupului este să-și crească de patru ori veniturile pe piața din România în următorii ani. În aceeași ședință, s-a subliniat că grupul de construcții are o poziție avantajoasă întrucât dispune deja de șantiere în stadiu avansat în toată țara și de importante echipamente mecanice și de altă natură. Printre altele, două mașini de săpat tuneluri sunt deja în funcțiune, în timp ce alte două sunt gata de a fi folosite pentru acoperirea nevoilor legate de proiectele rutiere și feroviare, arată Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Dezvoltator susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street are undă verde să ridice în România primul său centru de date, un proiect uriaș în Militari CITEȘTE ȘI FOTO Dezvoltator susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street are undă verde să ridice în România primul său centru de date, un proiect uriaș în Militari
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Interesul grupurilor grecești de construcții este generat și de previziunile pozitive cu privire la dezvoltarea piețelor învecinate atât în domeniul infrastructurii, cât și al proiectelor de construcții. Potrivit celui mai recent raport al Federației Europene a Industriei Construcțiilor (FIEC), piața de construcții din Bulgaria a ajuns la 5,92 miliarde de euro, cu o scădere de aproape 10% față de 2022. Dar în acest an se preconizează că țara vecină va prezenta o creștere semnificativă de aproape 20% a activității de construcții pe baza prognozelor FIEC. Cea mai mare creștere este prevăzută în sectorul construcțiilor de locuințe (23,5%), dar și în proiectele de infrastructură (18,2%). Marja de creștere, în special în domeniul proiectelor de infrastructură, este mare, deoarece această piață este semnificativ în urma pieței construcțiilor de clădiri (clădiri rezidențiale și comerciale).

Mult mai mare și mai dezvoltată, prin prezența mai multor grupuri internaționale, este piața de infrastructură din România. Potrivit aceluiași raport FIEC, proiectele de infrastructură contractate în 2023 în România au avut un buget total de 11,84 miliarde de euro, cu o creștere semnificativă față de aproximativ 7,4 miliarde de euro în 2022. În sectorul locuințelor, în 2023 au fost eliberate în România aproximativ 104.500 de autorizații de construire, dar în acest an se preconizează o scădere semnificativă, cu eliberarea a 78.500 de autorizații de construire. Cifrele recente arată că până în 2030 vor fi anunțate proiecte publice și private în valoare totală de 180 de miliarde de euro în România.

La ultima adunare generală desfășurată în urmă cu câteva zile, conducerea Intrakat a susținut că mixul geografic al veniturilor grupului va fi semnificativ diferit în următorii ani, cu o creștere a ponderii României de la 8%, cât este în prezent, la 25%. După cum s-a subliniat, este de așteptat ca în următorii doi ani pe piața românească să fie licitate proiecte în valoare totală de 26 de miliarde de euro. Peste 50% din fondurile care urmează să fie alocate României din Fondul de Redresare, adică 17,5 din 28,5 miliarde de euro, sunt destinate sectorului construcțiilor.

De mare interes este și sectorul energetic, unde se prevede că în 2026, capacitatea instalată a proiectelor de surse regenerabile de energie va ajunge la 16 GW de la 11,2 GW în 2023. În special în domeniul energiei verzi sunt deja active pe piața românească PPC, Metlen și alte câteva companii grecești.

În România, AVAX a contractat, în contul grupului Mass Group Holding (MGH), proiectarea, construcția și punerea în funcțiune a unei centrale electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW, cu un buget total de 673,5 milioane de euro. Compania, listată la Bursa din Atena, a preluat și interconexiunea de gaze naturale Grecia-Bulgaria (IGB) și depune eforturi să câștige și alte proiecte din același sector. La rândul său, grupul GEK TERNA are o prezență îndelungată pe piața bulgară, atât în sectorul construcțiilor, cât și în cel al energiei verzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
construcții
grecia
romania