CTP, în negocieri avansate pentru achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

CTP, în negocieri avansate pentru achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

Depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault Group în afara Franței

scris 27 feb 2024

Dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține în România proprietăți în valoare de peste 1,6 miliard de euro, este în negocieri avansate pentru achiziția portofoliului industrial-logistic acumulat de Globalworth în România, o tranzacție cu o valoare de peste 270 de milioane de euro, care ar putea deveni cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată pe sectorul industrial al pieței imobiliare locale, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. CTP i-a înlocuit pe sud-africanii de la Fortress la masa negocierilor.

CTP a intrat într-un proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru a cumpăra portofoliul format din 10 proprietăți logistice al Globalworth, evaluat la 275 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Și Fortress a realizat un due diligence pe portofoliul Globalworth, însă nu a trecut mai departe, discuții semnalate anterior de Profit.ro.

Depozitele Globalworth au o suprafață cumulată de 391.200 de metri pătrați, un grad de ocupare de peste 90% și generează anual o chirie de 20,2 milioane euro. Parcurile logistice sunt amplasate în Chitila, Ștefăneștii de Jos, Constanța, Arad, Oradea, Târgu Mureș, Pitești și Timișoara. Proiectele din Chitila, Constanța și Târgu Mureș sunt realizate în parteneriat cu dezvoltatorul român Global Vision.

Printre aceste proprietăți se numără și depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault
Group în afara Franței și cel mai mare centru de acest tip din Europa de Est.

Contactați de Profit.ro, atât reprezentanții Globalworth, cât și ai CTP au transmis că nu pot confirma sau infirma informația.

EXCLUSIV Decizie surpriză: Lidl vinde în România peste 20 de proiecte de magazine, cu scopul închirierii. Un consorțiu este deja interesat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie surpriză: Lidl vinde în România peste 20 de proiecte de magazine, cu scopul închirierii. Un consorțiu este deja interesat
Urmărește-ne și pe Google News

Achiziția portofoliului logistic al Globalworth ar consolida poziția de lider de piață a CTP, care ar ajunge la un portofoliu cu o suprafață totală de 2,9 milioane de metri pătrați, aproape dublu față de WDP, următorul clasat în topul celor mai mari proprietari de depozite din România, după cum puteți vedea în infograficul de la finalul articolului.

Dacă se va concretiza, această tranzacție va deveni cea mai mare semnată vreodată pe segmentul industrial-logistic al pieței imobiliare românești. Recordul actual datează din 2016 când platforma P3 a fost cumpărată de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge de fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa. Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro. În România, P3 deține P3 Bucharest A1, care are o suprafață de 380.000 de metri pătrați.

CTP a fost fondată în 1998 de Remon Vos, Eddy Maas și Johan Brakema. În 2019, Remon Vos a devenit unicul acționar al CTP și în 2021 a listat compania la bursa din Amsterdam unde a ajuns la o capitalizare de 6,6 miliarde de euro. Participația de circa 75% pe care o mai deține în cadrul CTP i-a conferit lui Remon Vos locul 5 în topul celor mai bogați olandezi, cu o avere estimată la 4,4 miliarde de euro de publicația Quote 500.

În România, CTP deține parcuri industriale și logistice cu o suprafață totală de 2,5 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 22% din volumul total gestionat de companie la nivel european. Valoarea proprietăților deținute de grup în România se ridică la 1,6 miliarde de euro și reprezintă 16% din valoarea întregului portofoliu CTP, având a doua cea mai mare pondere după Cehia.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 11,2 milioane de metri pătrați de spații în zece țări.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
globalworth
fortress