Cosmin Olăroiu și o parteneră de afaceri demolează fabrica Izolatorul pentru un ansamblu rezidențial

Cosmin Olăroiu și o parteneră de afaceri demolează fabrica Izolatorul pentru un ansamblu rezidențial
scris 19 feb 2017

Cosmin Olăroiu, antrenorul echipei de fotbal Al Ahli din Emiratele Arabe Unite, și o parteneră de afaceri a acestuia controlează din toamna anului trecut firma Izolatorul, care operează fabrica omonimă de produse de izolare și etanșare din București. Firma a obținut în aceeași perioadă, de la Primăria Sectorului 2 al Capitalei, certificate de urbanism pentru demolarea clădirilor fabricii și pentru proiectul construirii unui ansamblu rezidențial pe terenul acesteia. 

Fabrica se află în sectorul 2 al Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News

Izolatorul este fosta Întreprindere de Materiale Izolatoare București din perioada comunistă, transformată de Guvernul Petre Roman în societate comercială pe acțiuni, în 1990. Este, de altfel, una dintre primele companii înregistrate oficial după Revoluție, având un cod unic de înregistrare format doar din trei cifre.

Fabrica a fost privatizată în a doua jumătate a anilor ’90 prin metoda MEBO, acțiunile fiind preluate de salariați și de managementul societății. Compania produce garnituri de etanșare, covoare și folii PVC, copertine, prelate auto, produse din plută, produse din poliester armat cu fibră de sticlă și cofraje din carton căptușit cu folie de aluminiu.

Exporturile au susținut creșterea afacerilor Teraplast anul trecut CITEȘTE ȘI Exporturile au susținut creșterea afacerilor Teraplast anul trecut

Izolatorul SA a avut, de altfel, un acționariat numeros până nu demult. De exemplu, la o AGA din 14 septembrie 2016 au fost prezenți 56 de acționari, care controlau cumulat în acel moment aproape 87% din capital.

La următoarea AGA a societății, din 24 octombrie 2016, firma mai avea numai doi acționari, respectiv Cosmin Olăroiu, reprezentat de fiul său Antonio-Daniel cu procură autentificată de consulul României la Dubai, unde își are domiciliul antrenorul lui Al Ahli, și Roxana Tănase, cei doi deținând fiecare câte 50% din acțiuni. Acționarii au decis atunci revocarea Consiliului de Administrație al companiei și numirea Roxanei Tănase ca administrator unic și director general al firmei.

În 21 septembrie 2016, Primăria Sectorului 2 a emis pe numele firmei Izolatorul un certificat de urbanism pentru un proiect de construire a unui ansamblu rezidențial în Șoseaua Electronicii nr. 9-11. După circa o lună, pe 10 octombrie, firma a obținut certificat de urbanism și pentru "desființare construcții existente" la adresa respectivă.

Proiectul imobiliar a ajuns și pe masa Comisiei de Urbanism a Primăriei Generale a Capitalei. Astfel, în ședința din 8 februarie 2017, Comisia a avut pe ordinea de zi avizul de inițiere a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul Izolatorul SA de construire în Șoseaua Electronicii nr. 9-11 a unui ansamblu rezidențial de blocuri cu 10 etaje, cu înălțime maximă de 36 de metri, pe un teren în suprafață de aproape 18.000 mp, procentul de ocupare al acestuia urmând să fie de maximum 50%.

Havrileț (ANRE): România începe în 2018 extracția de gaze din Marea Neagră și devine exportator CITEȘTE ȘI Havrileț (ANRE): România începe în 2018 extracția de gaze din Marea Neagră și devine exportator

Deși este o firmă mică, datele raportate la Ministerul Finanțelor arată că, cel puțin până la finalul lui 2015 inclusiv, Izolatorul SA nu întâmpina probleme financiare, ba dimpotrivă. Astfel, în perioada 2008-2015, firma a înregistrat profit în fiecare an, marja acestuia raportat la cifra de afaceri variind între 15% și 23%.

Izolatorul a terminat anul 2015 cu un profit net de circa 248.000 lei, la o cifră de afaceri de 1,07 milioane lei. Compania avea la acel moment datorii totale de sub 200.000 lei (din care zero datorii la bugetele statului), capitaluri totale de 2,17 milioane lei și creanțe de încasat de circa 542.000 lei. În anul respectiv, firma a funcționat cu un număr mediu de 10 salariați. În 1998, Izolatorul avea peste 200 de angajați, potrivit unui plan urbanistic al Bucureștiului de la începutul anului 2000.

Până în 2009, Izolatorul a câștigat și contracte cu statul, de mici dimensiuni, clienți fiind RATB și SNCFR. Cel mai mare contract a avut valoarea de 168.400 lei și a fost semnat în 2007 cu SNCFR.  

Nici Olăroiu și nici partenera sa de business Roxana Tănase nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Principalul business din România al lui Cosmin Olăroiu era, până în 2015,  lanțul de restaurante Trattoria Il Calcio, pe care antrenorul și fostul jucător de fotbal îl controla alături de președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu. Firma Restaurante Trattoria IL Calcio SRL a terminat anul 2015 cu un profit net de 3,85 milioane lei, de peste 4 ori mai mare față de cel înregistrat în 2014, și o cifră de afaceri de 34,96 milioane lei, în creștere cu 32% comparativ cu anul anterior. În anul respectiv, Olăroiu și Iorgulescu și-au cedat participațiile în firmă Gabrielei Iorgulescu, soția președintelui LPF, și lui Valentin Sălăgean, .

Profitul NEPI, proprietarul Mega Mall, a crescut cu 50% în 2016, la aproape 235 milioane euro. Portofoliul de proprietăți s-a majorat cu 47% CITEȘTE ȘI Profitul NEPI, proprietarul Mega Mall, a crescut cu 50% în 2016, la aproape 235 milioane euro. Portofoliul de proprietăți s-a majorat cu 47%

În vara anului trecut, Olăroiu și Iorgulescu au decis să schimbe obiectul de activitate al unei alte firme la care sunt asociați din "alte activități recreative și distractive" în "fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului", să modifice forma juridică a societății din SRL în SA, să majoreze capitalul social al acesteia și să-i înlocuiască administratorul, după cum a scris Profit.ro la acea dată. Astfel, cei doi au decis transformarea firmei Petrocarbon din SRL în SA și schimbarea obiectului principal de activitate al acesteia din "alte activități recreative și distractive" în "fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului".

Iorgulescu și Olăroiu au înlocuit integral și activitățile secundare ale Petrocarbon, acestea fiind acum producția, distribuția și comercializarea energiei electrice, colectarea, tratarea, eliminarea și comercializarea deșeurilor, precum și comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși. Ca urmare a transformării Petrocarbon din SRL în societate pe acțiuni, a fost majorat capitalul social al firmei de la 200 de lei la 90.000 de lei lei. Iorgulescu și Olăroiu dețin fiecare câte 50% din titlurile firmei. 

Potrivit declarațiilor pe proprie răspundere depuse la Ministerul Finanțelor, firma Petrocarbon București, înființată în 2014, nu a lucrat în cei doi ani de existență. Până la momentul publicării acestui material, Iorgulescu și Olăroiu nu au putut fi contactați în pofida întrebărilor adresate. Cei doi acționari ai societății au decis, tot în iunie, revocarea din funcție a administratorului Petrocarbon SA, Călin-Mugur Stancu, care este administrator și la firma Restaurante Trattoria IL Calcio SRL, prin care Iorgulescu și Olăroiu controlează lanțul omonim de restaurante.

În locul lui Stancu a fost numit administrator unic Vasile Goga, fost vicepreședinte al clubului de fotbal FC Național în perioada în care Gino Iorgulescu era acționar (cu 33% din capital) și președinte al clubului. La rândul său, Cosmin Olăroiu a activat la FC Național, de-a lungul carierei, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Remunerația noului administrator unic al Petrocarbon SA a fost stabilită de acționari la 10.000 de lei pe lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
cosmin olaroiu
gino iorgulescu
trattoria il calcio
al ahli
lpf
izolatorul sa
proiect rezidential
ansamblu rezidential
blocuri de 10 etaje