Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care retailerul de materiale de construcții și amenajări interioare Dedeman, deținut de frații Pavăl, liderul detașat al pieței de bricolaj autohtone și cea mai mare afacere dezvoltată de antreprenori români, a preluat proiectul de birouri The Bridge din București, dezvoltat de Forte Partners, constatând că aceasta nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața romȃnească sau pe o parte substanțială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Dedeman preia companiile Upscale Development SRL (Bridge 1), The Bridge 2 Development SRL și The Bridge 3 Office Building SRL, care formează un complex de birouri în București.
Upscale Development SRL (Bridge 1), The Bridge 2 Development SRL și The Bridge 3 Office Building SRL activează pe piața serviciilor de închiriere de proprietăți imobiliare cu destinație spații de birouri moderne, respectiv cu destinație comercială.
Proiectul The Bridge, realizat pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul, lângă Pasajul Basarab, este evaluat la 145 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Boc vrea metrou în Cluj-Napoca și are ofertă: Peste 20 de firme înscriseProiectul The Bridge cuprinde trei faze și va avea o suprafață de aproximativ 80.000 metri pătrați.
Prima clădire are o suprafață totală de 50.706 metri pătrați și una închiriabilă de peste 36.000 metri pătrați. A doua clădire are o suprafață totală de 31.360 metri pătrați, din care spații de birouri închiriabile de 20.191 metri pătrați.
Prima fază a proiectului a fost livrată în decembrie 2017 și a marcat unele dintre cele mai mari tranzacții de închiriere de pe piață – BCR, cu 18.000 metri pătrați și IBM, cu 12.000 metri pătrați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Europarlamentarul Maria Grapini așteaptă oferta unui dezvoltator imobiliar pentru a-și muta producția din centrul TimișoareiPasajul Basarab, în apropierea căruia a fost construit The Bridge, este o zonă care se prefigurează drept noul pol de dezvoltare imobiliară a Bucureștiului, aici urmând să fie absorbită cererea în creștere venită din partea companiilor de tip BPO (business process outsourcing), SSC (shared service center) sau IT. Pe lângă infrastructura bine pusă la punct, zona are avantajul unei proximități față de Universitatea Politehnică, prinicipalul generator de forță de muncă pentru sectorul IT.
Forte Partners a fost înființată în 2014 de un grup de investitori cu experiență în mediul de afaceri local. Printre acționari se numără Ionuț Dumitrescu (fondatorul agenției imobiliare Eurisko, vândută către CBRE), Geo Mărgescu (manager de numele căruia se leagă proiecte precum Europolis Logistic Park, sediul central al Millennium Bank sau clădirea de birouri Louis Blanc) și familia Jabra (fondatorii business-ului Nova Brasilia, vândut către Kraft Foods).
Forte Partners a dezvoltat clădirile de birouri Ștefan cel Mare Building, HQ Victoriei, Nova Building și The Bridge 1, precum și proiectul rezidențial Londra 27 și are în derulare proiectele The Bridge 2, Calderon 80 și Aviației Park.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Austriecii S+B Gruppe cumpără o proprietate celebră din fața BNR de la un investitor presat de datorii. În loc poate ridica birouri sau un hotelÎn iunie 2017, Dedeman a anunțat că a semnat cu dezvoltatorul AFI Europe un antecontract de vânzare a trei clădiri de birouri din cadrul proiectului AFI Business Park, aflat chiar lângă mall-ul AFI Cotroceni, în apropierea complexului The Bridge. Acordul includea și opțiunea de vânzare a celorlalte două clădiri din cadrul aceluiași proiect, valoarea totală a tranzacției fiind estimată la 164 milioane euro.
Ulterior, la începutul lunii august, Dedeman și AFI Europe au anunțat decizia de a anula tranzacția.