CONFIRMARE Mitiska REIM, deținut de milionarul belgian Luc Geuten și Axel Despriet, a lansat procedurile pentru vânzarea tuturor proprietăților sale din România, o tranzacție uriașă de 250 de milioane de euro

CONFIRMARE Mitiska REIM, deținut de milionarul belgian Luc Geuten și Axel Despriet, a lansat procedurile pentru vânzarea tuturor proprietăților sale din România, o tranzacție uriașă de 250 de milioane de euro

Luc Geuten și proiectul Pipera Plaza

scris 4 mai 2023

Mitiska REIM, manager de fonduri deținut de milionarul belgian Luc Geuten și Axel Despriet, a desemnat brokerul CBRE pentru vânzarea celor 24 de parcuri de retail pe care le gestionează în România, într-o tranzacție de circa 250 de milioane de euro, cu potențial să devină cea mai mare din an, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat, anul trecut, în premieră că Mitiska analizează varianta unui exit în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Planul companiei include și vânzarea proprietăților acumulate în Belgia, ceea ce duce tranzacția la circa 450 de milioane de euro în total. Portofoliile din cele două țări cuprind parcuri de retail cu o suprafață cumulată de 208.000 de metri pătrați.

Parcurile sunt deținute de fondurile FRI și FRI 2, iar Mitiska REIM are rolul de consilier al fondurilor în aceste tranzacții. 

EXCLUSIV One United Properties vinde clădirea de birouri One North Gate din Pipera unui investitor român CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties vinde clădirea de birouri One North Gate din Pipera unui investitor român

În România, cele două fonduri au 24 de parcuri de retail, ancorate de Kaufland sau Lidl, cu o suprafață închiriabilă brută de 132.000 de metri pătrați. Din Belgia își vinde cele 5 parcuri de retail pentru 200 de milioane de euro.

Proprietățile locale ale fondurilor consiliate de Mitiska sunt în București, Bistrița, Pașcani, Slobozia, Ploiești, Mediaș, Reșița,  Buzău, Arad, Odorhei, Sighet, Câmpina, Caransebeș, Medgidia, Iași, Târgu Mureș, Tulcea, Slatina, Mioveni, Bacău, Drobeta-Turnu Severin, Brăila și Giurgiu.
EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România

Pe lângă CBRE, grupul belgian este consiliat în vânzare de firmele Belfius și Kepler Chevreux.

Portofoliul din România al investitorului a mai trecut, recent, printr-un proces de vânzare ratat. Mitiska a fost ofertat atunci de austriecii de la Immofinanz, însă schimbarea de acționariat a grupului austriac a condus la retragerea ofertei, spun sursele Profit.ro.

„Ca manager al câtorva fonduri de investiții, Mitiska și-a încheiat cu succes strategia de investiții într-o serie de parcuri de retail din Belgia și România, aducând aceste proprietăți la statutul de active «core». Credem că amplasamentele alese, combinația diversă de chiriași și abordarea sustenabilă, în combinație cu reziliența economiei belgiene și tendințele socio-economice pozitive din România, vor continua să aducă noi oportunități de creștere a acestor portofolii. Acum evaluăm opțiunile strategice de «exit» în linie cu strategia fondurilor și am angajat Kepler Chevreux și Belfius să gestioneze procesul de vânzare cu investitorii instituționali. Considerăm că acest portofoliu este deosebit de atractiv pentru investitorii instituționali care doresc să intre sau să se extindă în acest sector. Mitiska REIM continuă să investească pe piața românească și continuă să vadă o serie de oportunități care se întind de la parcuri de retail la spații logistice urbane și spații pentru industria ușoară.“, a declarat un reprezentant al Mitiska, pentru Profit.ro.

FOTO Fondul austriac Core Value Capital, specializat în proiecte fotovoltaice, începe construcția primului său proiect rezidențial din România, cu energie solară cât pentru jumătate din factura lunară CITEȘTE ȘI FOTO Fondul austriac Core Value Capital, specializat în proiecte fotovoltaice, începe construcția primului său proiect rezidențial din România, cu energie solară cât pentru jumătate din factura lunară

Grupul a realizat investiții pe piața românească din două fonduri acumulate în 2012, respectiv 2016, și în care sunt investiți, cu precădere, banii unor birouri de familie din Belgia și ai unor companii de asigurări.

Maturitatea fondului FRI, lansat în 2012, a fost extinsă până în 2026 și mai poate fi extinsă până în 2028. Acest fond a strâns de la investitori 75,2 milioane de euro, bani care au fost investiți, în cote egale, în Europa de Vest și Europa Centrală și de Est.

Fondul FRI 2, lansat în 2016, ajunge la maturitate în 2028. Acest fond a strâns de la investitori 263,3 milioane euro, cu aceeași răsândire geografică a investițiilor ca și în cazul FRI.

„Evaluăm în mod constant opțiunile noastre strategice, dar nu comentăm speculațiile pieței cu privire la tranzacții specifice. Mitiska REIM rămâne angajată pe piața din România și, în numele a două fonduri de investiții: FRI și FRI 2, am construit un portofoliu românesc cuprinzând 24 de parcuri comerciale cu o suprafață închiriabilă brută de 132.000 de metri pătrați. Strategia noastră de investiții este de a ieși din investiții după încheierea programului nostru de dezvoltare și/sau valoare adăugată, astfel încât, în mod continuu, suntem în mod firesc în discuții cu investitori din toate piețele noastre europene care ar putea fi interesați să achiziționeze parcurile noastre de retail și care caută active cu randamente atractive și stabile, cu fundamente puternice“, a declarat anul trecut, pentru Profit.ro, Tomas Cifra, Managing Director CEE, Mitiska REIM.

EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași

În primăvara anului 2021, Erste Group Bank a acordat Mitiska o finanțare în valoare de 123 milioane euro cu scopul refinanțării întregului portofoliu de parcuri de retail din România.

Mitiska a fost fondată în anii `70 de colegii de Harvard Luc Geuten și Leon Seynave. În  2009, Mitiska a fost delistată și a devenit vehiculul investițional al familiei Geuten. În 2012, Mitiska a pus bazele Mitiska REIM, în parteneriat cu omul de afaceri Axel Despriet, care lucrase anterior pentru fondul german GLL Real Estate Partners. În această formulă au strâns fonduri în valoare de 373 milioane de euro pe care le-au investit în 76 de proprietăți cu o suprafață cumulată de 810.000 de metri pătrați în 10 țări, inclusiv România.

Familia lui Luc Geuten are o avere estimată la 49 de milioane de euro și ocupă locul 400 în topul celor mai bogați belgieni, potrivit publicației De Rijkste Belgen.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

viewscnt
Afla mai multe despre
mitiska
luc geuten