WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații industrial-logistice din România, al cărui principal acționar este una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a cumpărat de la dezvoltatorii imobiliari Globalworth și Global Vision 3 parcuri logistice, în Chitila, Constanța și Târgu Mureș, într-o tranzacție de 110 milioane euro, a doua cea mai valoroasă din 2024, anunțată anterior în exclusivitate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cele 3 proprietăți, deținute în comun de Globalworth și Global Vision, au o suprafață cumulată de 136.374 de metri pătrați și o valoare care depășește 123 de milioane de euro, inclusiv terenul suplimentar pentru dezvoltări viitoare, de peste 300.000 de metri pătrați.
Datorită acestei tranzacții, prezența WDP în România poate crește acum la aproximativ 2 milioane de metri pătrați de suprafață brută închiriabilă, reprezentând o cotă de piață de peste 25%.
Activul din Chiitila este alcătuit din 76.994 m² de suprafață închiriabilă, completând strategic prezența existentă a WDP în Dragomirești.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul lansează riposta împotriva israelienilor de la Plaza Centers și cere despăgubiri pentru Casa RadioÎn Constanța, WDP achiziționează două proprietăți existente, în total de 41.117 m², în Constanța Business Park, împreună cu un teren pentru dezvoltare care se întinde pe un total de peste 300.000 m². Aceste active sunt direct adiacente zonei portului principal și oferă posibilă conectivitate feroviară. Este în vigoare o autorizație de construire pentru o a treia proprietate, iar negocierile comerciale sunt în desfășurare – dezvoltarea va începe odată cu încheierea unui contract de pre-închiriere.
În Târgu Mureș, WDP achiziționează un activ de 18.263 m².
Recent, Globalworth a vândut către CTP, liderul sectorului industrial-logistic, 5 parcuri logistice din Timișoara, Arad, Oradea și Pitești, plus două centre logistice dedicate IMM-urilor (dezvoltate în parteneriat cu CATTED) din Ștefăneștii de Jos și Chitila la un preț total de aproape 170 de milioane de euro, tranzacție catalogată drept una dintre cele mai mari din acest sector al pieței imobiliare locale.
CITEȘTE ȘI FOTO Dezvoltator susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street are undă verde să ridice în România primul său centru de date, un proiect uriaș în Militari În contabilitatea Globalworth, proprietățile vândute către CTP erau evaluate la 195,6 milioane de euro, la o suprafață totală de aproape 270.000 de metri pătrați.
Prin comparație, cele 3 proprietăți din Constanța, Chitila și Târgu Mureș au fost vândute acum către WDP la un preț de 110 milioane de euro, ceea ce face această tranzacție a doua cea mai valoroasă din an, după cea dintre Globalworth și CTP.
Finalizarea tranzacției cu WDP se traduce prin ieșirea Globalworth de pe sectorul logistic, pe care mai rămâne cu un mic depozit, de 6.000 de metri pătrați, făcut la comandă pentru Returo SGR în Craiova, închiriat pe 20 de ani. Exit-ul Globalworth este în linie cu strategia companiei de a-și crește lichiditatea și elimină de pe sectorul logistic al treilea cel mai mare jucător, loc care va fi ocupat de P3, după cum se poate vedea în infograficul de la finalul articolului.
Global Vision va rămâne în continuare pe sectorul logistic, pe care are pregătite încă 3 proiecte lângă București, în Otopeni și Oradea, amplasamente în care a acumulat terenuri cu o suprafață de 23,4 hectare, pe care se pot dezvolta depozite cu o suprafață totală de circa 115.000 de metri pătrați, adică aproape ar reface portofoliul ce urmează a fi vândut acum către belgieni.
Ce cumpără WDP
Sorin Preda, proprietarul Global Vision, a cumpărat de la grupul bancar Erste un teren de aproape 100 de hectare în satul constănțean Lazu, unde Voestalpine intenționa să construiască, înainte de criza din 2008, un combinat siderurgic. Pe acest teren, el a gândit proiectul Constanța Business Park cu depozite și producție ușoară în suprafață de peste 520.000 de metri pătrați, care să fie dezvoltat pe parcursul a șase ani și să ajungă la o investiție de peste 200 de milioane de euro.
În 2019, jumătate din firma Black Sea Vision, prin care se dezvoltă acest proiect, a fost cumpărată de Globalworth, într-un parteneriat 50%-50%. Până acum, la Lazu au fost dezvoltate depozite cu o suprafață de 41.100 de metri pătrați, închiriate către Linde, Pepsi și Elvada pentru o chirie anuală de 2,3 milioane euro. Valoarea depozitelor din Constanța Business Park este de 27,5 milioane euro, la care se adaugă încă aproape 91 de hectare de teren, evaluat la 37,2 milioane euro, pentru dezvoltări viitoare.
Parteneriatul dintre Global Vision și Globalworth a început cu un proiect logistic în Chitila în suprafață de 77.000 de metri pătrați și cu o valoare de 48,8 milioane euro. Chitila Logistics Hub este închiriat către compania de transport și logistică HAVI (unicul distribuitor al rețelei de restaurante McDonald`s România), Mediapost, Mega Image și Rovere pentru o chirie anuală totală de 3,5 milioane de euro.
Cel mai recent proiect al Globalworth și Global Vision este în Târgu Mureș unde a fost dezvoltat un depozit cu o suprafață de 18.300 de metri pătrați pentru companiile EKR Elektrokontact și FrieslandCampina Romania, care plătesc anual o chirie de 1,5 milioane euro. Valoarea Târgu Mureș City Logistics este calculată la 15,5 milioane euro.
Prin achiziția celor 3 proprietăți, portofoliul logistic al WDP în România va crește la 1,73 milioane de metri pătrați, ceea ce îi va consolida poziția a doua în clasamentul celor mai mari propietari de depozite din România, după CTP, care a ajuns la 2,9 milioane de metri pătrați, după achiziția portofoliului Globalworth.
Cine este cumpărătorul
Familia de investitori Jos de Pauw, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, deține 20,8% din companie, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles. Familia este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o valoare a activelor de 1,1 miliarde de euro, ceea ce o plasează pe locul 37 în topul celor mai bogați belgieni.
De asemenea, o cotă minoritară de 4,22% din acțiunile WDP este deținută de companii legate de grupul american BlackRock, unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.
Belgienii au încheiat, recent, achiziția complexului comercial Expo Market Doraly din Afumați de la antreprenorul Gheorghe Iaciu și foști bancheri HSBC, la un preț de 90 de milioane de euro susținut printr-o majorare de capital.
WDP a finalizat investiții de 53 de milioane de euro în România în 2023, reprezentând depozite pentru Pirelli în Slatina, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, pentru Ursus Breweries, cu o suprafață de 5.216 metri pătrați, și pentru epantofi și Kitchen Shop/Lecom în Ștefăneștii de Jos, în suprafață cumulată de peste 47.000 de metri pătrați.
WDP este angrenat în dezvoltarea de depozite cu o suprafață totală de circa 123.000 de metri pătrați în România, ce trebuie livrate anul acesta către clienți precum Siemens, Pirelli, Taparo, Ericsson și Ekut și care presupun investiții cumulate de 94 de milioane de euro. Noile depozite vor fi amplasate în Almaj, Sibiu, Slatina, Timișoara, Ariceștii Rahtivani și Târgu Lăpuș. Dezvoltatorul mai dispune de circa 680 de hectare de teren în România pentru dezvoltări viitoare.
Cele 69 de proprietăți funcționale deținute de WDP în România au generat venituri nete din închiriere în valoare de circa 67 de milioane de euro în 2023, cu 5% peste încasările din 2022. Acestea au o suprafață cumulată de 1,6 milioane de metri pătrați, ce plasează dezvoltatorul pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de spații industrial-logistice din România, după liderul CTP.
Valoarea portofoliului local al WDP a fost calculată la 1,12 miliarde de euro și reprezintă 18% din întregul portofoliu al grupului belgian, concentrat în Olanda și Belgia.
Stocul modern de spații industriale și logistice din România a ajuns la 7,1 milioane de metri pătrați anul trecut, ceea ce reprezintă a treia cea mai mare piață dintre 13 cele mai mari economii din zona Europei Centrale și de Est, iar dezvoltatorii au în construcție încă peste 500.000 de metri pătrați de spații moderne, potrivit unui raport realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers.