Autorizațiile de construire deja prelungite și aflate în termen de valabilitate vor putea fi prelungite cu încă 24 de luni și nu cu diferența până la 24 de luni față de prelungirea inițială, prevede un amendament introdus într-o ordonanță de urgență de actuala putere și adoptat prin votul final al Parlamentului.
De ce este important: Până în vara acestui an, legislația că prelungirea autorizației de construire este posibilă o singură dată și cu maximum 12 luni. Parlamentul a decis însă anul acesta că autorizația de construire poate fi prelungită - la cerere - cu maximum 24 de luni, înainte cu cel puțin 45 de zile de expirare. Totodată, autorizațiile care au intrat în ultmele 30 de zile de valabilitate erau prelungite automat cu încă 90 de zile, conform prevederilor Legii nr.176/2022, intrate în vigoare la 9 iunie anul acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modificările din vară au fost justificate de aleși prin ”blocajele apărute la nivel economic – criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor, deficitul de forță de muncă în construcții la nivel național, perioadele de lock-down sau restricțiile generate de starea de urgență sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în graficele de lucrări”.
Astfel, noua lege a stabilt la art. III că: ”în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 45 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 luni”.
Totodată, pentru a se asigura tratamentul echitabil, și titularii autorizațiilor de construire care au obținut deja o prelungire de până la 12 luni pot obține și restul diferenței de prelungire până la 24 de luni.
”Autorizațiile de construire deja prelungite în limitele legii, aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de același regim ca cel prevăzut la art. III, respectiv mai pot fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni”, a fost noua prevedere introdusă în lege.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Scad impozitele aplicate pensiilor privateDeputații au găsit că și această din urmă prevedere trebuie modificată și au introdus într-o ordonanță de urgență, fără legătură cu legislația construcțiilor, un amendament prezentat anterior de Profit.ro și care a primit acum votul final al Parlamentului.
Amendamentul adoptat stabilește doar că ”autorizațiile de construire deja prelungite în limitele legii, aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de același regim ca cel prevăzut la art. III”, respectiv de prelungirea, la cerere, cu 24 de luni și nu cu diferența până la 24 de luni. Cererea va trebui formulată tot cu cel puțin 45 de zile lucrătoare înaintea expirării.
”Având în vedere impactul crizei asupra sectorului de construcții, care asigura în 2020 un procent de 9,7% din PIB-ul României, impact care poate însemna întârzieri majore în graficele de execuție sau chiar blocaj total, este necesară intervenția legislativă în vederea eliminării discriminării create, având in vedere ca executarea lucrărilor de construcții a fost afectată de criza in egală măsura atât pentru proiectele pentru care era solicitată prelungirea valabilității autorizației, cât și pentru cele care beneficiază de prevederile art. 7 din legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, justifică aleșii necesitatea modificării legii.