Cererea de locuințe noi este de 4-5 ori mai mare decât oferta și, în pofida perturbațiilor economico-sociale externe, prețurile apartamentelor noi din București și împrejurimi se așteaptă să mai crească cu 15% și anul acesta. Evoluția vine și pe fondul scumpirii materialelor de construcții, creștere care se preconizează că va continua pe parcursul acestui an.
Conferința poate fi văzută VIDEO AICI
Corporațiile care închiriază birouri în această perioadă se confruntă cu o majorare a chiriilor cel puțin egală cu inflația. Acestea sunt o parte din concluziile rezultate în urma conferinței Profit.ro – Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV
Debitorii cu credite imobiliare care au rata de dobândă legată de ROBOR, care în ultima vreme a crescut accelerat și se apropie de pragul de 6%, ar trebui să facă demersuri pentru a trece spre indicatorul IRCC, este sfatul Mariei Andrei, vicepreședintele SVN România.
„Discutăm de credite și creșterea ratelor și panica aceasta care s-a creat, dar nu luăm în considerare faptul că toată lumea care are credite pe ROBOR ar trebui să facă pasul spre IRCC. Ne amintim de 2016, ce a fost atunci cu legea dării în plată. Atunci chiar am văzut o blocare a pieții imobiliare spre deosebire de ce se întâmplă în piață acum. IRCC va crește și el, noi am estimat faptul că o să ajungă la 2,65% în trimestrul al treilea, dar este un procent pe care l-am văzut pe final de 2019 și început de 2020, când piața trecea prin maxime istorice, și în momentul de față. Nu cred că suntem în pericol și nu ar trebui sa folosim cuvântul criză“, a spus Maria Andrei.
Ea estimează, pentru acest an, o creștere de 15% a prețurilor la apartamentele din București și împrejurimi, legată și de creșterea prețurilor la materialele de construcție și de inflație.
Scumpirea materialelor de construcții, la care se adaugă și blocarea PUZ-urilor în Capitală, au determinat oprirea anumitor proiectele rezidențiale, ceea ce, în final, va duce la o cerere cu mult mai mare peste oferta disponibilă în piață, explică Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group.
„În momentul de față, cel puțin în zona București-Ilfov, avem o cerere de cel puțin 4-5 ori mai mare față de oferta disponibilă în piață, de locuințe noi. Dacă coroborăm asta cu faptul că prețul materialelor a crescut, blocarea autorizațiilor de construire în București și alte piedici care li s-au pus dezvoltatorilor ca aceștia să-și ia autorizații și să construiască proiecte mari, unii dezvoltatori au stopat proiecte și atunci cererea aceasta este într-o continuă creștere și vom avea stoc din ce în ce mai mic și atunci diferența va fi mai mare”, precizează Alexandru Mihai.
Pentru stabilizarea prețurilor la materialele de construcții este necesar, în primul rând, creșterea numărului de unități de producție locale, pentru ca industria să nu mai fie nevoită să importe din alte state și să plătească, pe lângă costurilor materialelor, și transportul până în țară, arată Claudiu Bisnel, Fondator și CEO Brisk Group, companie de consultanță în domeniul construcțiilor.
El estimează însă că prețurile la materialele de construcții vor continua să crească în perioada următoare. „Probabil vom mai experimenta această creștere în perioada următoare, deși am început să simțim plafonări pe anumite tipuri de materiale sau materii prime. Acest lucru se datorează multiplilor factori de criză pe care i-am experimentat. Este clar că un contribuitor și un catalizator pentru aceste creșteri a fost pandemia, în sensul în care am avut blocaje pe lanțurile de producție, nu trebuie să uitam nici războiul comercial dintre America și China, care iarăși a contribuit la disponibilitatea acestor materiale și materii prime”, spune fondatorul Brisk Group.
Pandemia a accelerat creșterea cererii pentru cumpărarea de locuințe situate la periferia orașelor mari, un trend anticipat încă înainte de apariția COVID, dată fiind densitatea mare a populației - în București, de exemplu, doar 9% dintre cei care lucrează locuiesc în afara orașului, mult sub alte capitale din regiune, unde ponderea este de 50%, spune Alex Skouras, membru fondator și managing partner al Alesonor.
"Cererea era acolo dinaintea pandemiei, iar aceasta a funcționat ca un catalizator, accelerând creșterea. (...) Oamenii au început să experimenteze acest mod de viață, au văzut ce înseamnă să trăiești la periferie, ce presupune în ceea ce privește locul de muncă sau copii, grădinițele și școlile, iar oamenii și-a imaginat viitorul în funcție de asta", spune Skouras.
El afirmă că, în privința deciziilor pe care le iau oamenii referitoare la viitorul lor, nici pandemia și nici războiul din Ucraina nu au adus schimbări fundamentale, pe termen lung.
Închirierile nu mai oferă randamente atât de atractive cum erau în urmă cu 4-5 ani, în prezent fiind de 5%. Meta Estate Trust urmărește, prin investițiile din zona imobiliară, să atingă un randament mediu de 20%, a arătat CEO-ul Oriol Casellas Deig.
„Compania noastră susține financiar dezvoltatorii de proiecte imobiliare, prin cumpărarea de apartamente în fazele inițiale ale proiectului sau prin intrarea în parteneriat în proiecte ca acționar cu o participație minoră și, astfel, ajutăm la finanțarea proiectului. În privința investițiilor în achizițiile de apartamente, Meta Trust se adresează segmentelor mediu și premium, nu ne-au interesat apartamentele ieftine, pentru că această zonă este cea mai sensibilă la inflație și la dobânzi, în contextul creșterii indicelui prețurilor de consum, și implicit la costurile creditelor ipotecare. Cu cât este mai ieftin un apartament, cu atât mai mari sunt șansele să fie achiziționat printr-un credit ipotecar“, a explicat Oriol Casellas Deig.
Livrările de spații de birouri vor scădea în anii ce urmează, în timp ce chiriile vor continua să crească, pe de-o parte din cauza inflației, iar pe de altă parte pe fondul scumpirilor la materialele de construcții și al ofertei scăzute, a menționat Ștefan Tudos, vicepreședinte al dezvoltatorului imobiliar Genesis Property.
„În anii care urmează livrările se vor diminua și probabil se va ajunge la o debalansare între cerere și ofertă. Deci având în vedere această prognoză pe următorii ani, de o relativă scădere a disponibilului de birouri de clasa A, companiile trebuie să-și pregătească și să-și securizeze din timp nevoile de birouri, nu cum era până acum, dacă aveau nevoie găseau imediat disponibilitate. Trebuie să anticipieze și să semneze antecontracte de închiriere din timp, astfel încât să poată să-și asigure necesarul”, a declarat Ștefan Tudos.
Cererea de soluții de încălzire bazate pe pompe de căldură a cunoscut în ultimii ani o creștere constantă, iar vânzările se vor dubla în următorii ani, a arătat Daniel Buhazi, Commercial Director la Divizia ELCO Heating Solutions din cadrul Ariston România.
„De la lansarea business-ului ELCO în România, am abordat piața construcțiilor de puteri mari, sub o formă de soluție care vizează proiectul de la început și până la finalizare. În urmă cu 6-7 ani, când piața și beneficiarii erau orientați spre produs și urmăreau caracteristicile produsului, ELCO a abordat o variantă diferită, care urmărește ca sistemul heating să fie eficient din punct de vedere energetic și sustenabil. Uitându-ne la cum a evoluat piața în ultimii ani și la faptul că în urmă cu 20 de ani intrau pe piață microcentralele, vedem că în ultimii ani investitorii se uită tot mai mult la partea de eficiență energetică și soluții sustenabile în timp“, a afirmat Buhazi.
Atractivitatea pieței imobiliare comerciale este așteptată să se mențină anul acesta cel puțin la nivelul din 2021.
„După cum a început anul și 2022 se va menține în aceeași parametri cu privire la volumul tranzacționat în piață, în jurul valorii de un miliard de euro. Segmentul de birouri va continua să fie cel mai dinamic. Probabil că anul acesta, sectorul de retail îl va depăși pe cel logistic în ponderea volumului tranzacționat. Sunt mulți ani de când nu s-a tranzacționat un centru comercial de mari dimensiuni și de o calitate superioară. Sectorul logistic se confruntă cu o lipsă de produse, după ce, în ultimii ani, 2-3 jucători din piață au cumpărat aproape tot ce era disponibil“, a declarat Cristi Moga, Head Of Capital Markets în cadrul companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
La rândul său, Omer Susli, proprietarul Praktiker Real Estate, cere guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, să permită românilor o creștere a gradului de îndatorare.
„România este o țară care prosperă și merge spre bine. Românii sunt cel mai puțin dator popor din UE. Germania are peste 2.000 de miliarde de euro PIB și datoria populației este de 180% din PIB. Cea mai săracă țară din UE, Bulgaria, are o datorie de două ori și jumătate peste cea a României. Noi avem o datărie de circa 50% din PIB, cea mai mică din UE. Trebuie încurajată populația să se îndatoreze. Pentru a avea o viață mai bună trebuie să cheltuim banii altcuiva. Nu neapărat trebuie să muncim, să câștigăm și să cheltuim acei bani. Nu avem viața atât de lungă. Isărescu ar trebui să lase populația să se îndatoreze măcar la nivelul bulgarilor, pentru că merităm și noi o viață mai bună decât ei“, a concluzionat Omer Susli.