Bucureștiul domină piața de spații de birouri din Europa Centrală și de Est

Bucureștiul domină piața de spații de birouri din Europa Centrală și de Est
scris 7 oct 2019

Din extinderea cu 995.000 metri pătrați a stocului de spații de birouri moderne previzionată pentru 2019 în principalele capitale ale Europei Centrale și de Est (București, Budapesta, Bratislava, Praga, Varșovia si Viena), situată peste media ultimilor 5 ani, Bucureștiul este responsabil de o treime dintre dezvoltări, urmat apoi de Varșovia cu aproximativ un sfert.

Comparativ cu anul trecut, ritmul anual de finalizare din 2019 a crescut în București (+ 130%) și Praga (+ 50%), a rămas la același nivel în Bratislava și Varșovia și a scăzut considerabil în Budapesta (-50%) și Viena (-80%), arată datele unui studiu regional CBRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Absorbția spațiilor de birouri din regiune, aflată la media ultimilor 5 ani și reflectată într-o rată de neocupare scazută, impulsionează la rândul său creșterea puternică a stocului de spații moderne de birouri. În București, rata de neocupare este de 8,8% - cel mai ridicat nivel dintre capitalele analizate, la polul opus față de Praga unde procentul de 4,5% se situează considerabil sub media de 7,3% a capitalelor din regiune.

FOTO Cabana Piscul Negru din Transfăgărășan, scoasă la licitație de la 275.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Cabana Piscul Negru din Transfăgărășan, scoasă la licitație de la 275.000 de euro

Sofia și Belgradul înregistrează 20% din stocul aflat în construcție în trimestrul al treilea din 2019, în timp ce Bucureștiul, Budapesta și Varșovia sunt puțin sub 15%. La extrema opusă, Viena și Zagreb înregistrează o creștere limitată, de până în 5%. În acest moment, livrările de spații de birouri planificate pentru 2020 însumează 1,2 milioane mp, în timp ce pentru 2021 acestea ating pragul de 1,5 milioane mp.

Pe piețele de investiții din întreaga regiune, clădirile de birouri reprezintă punctul maxim de interes, aspect susținut de cele 6,58 miliarde de euro investite în 6 dintre țările Europei Centrale analizate: Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, valoare care reprezinta 38% din investițiile totale cumulate în aceste țări. Sectorul de retail a înregistrat o compresie semnificativa în 2019, în timp ce sectorul spațiilor de birouri a înregistrat doar în primul semestru al anului tranzacții de 3,66 miliarde euro. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în Polonia care și-a adjudecat aproape jumătate din valoare, respectiv 1,66 miliarde, și Cehia cu 730 de milioane de euro. Tendința de creștere a tranzacțiilor în orașele regionale, care începe să se faca simțită și în România, a fost cel mai bine percepută anul acesta în Polonia, restul țărilor din regiune concentrându-se în special pe capitale.

Cererea puternică pe sectorul de birouri influențează în mod pozitiv și procesele de închiriere, observându-se o rată de absorbție sporită pe toate piețele Europei Centrale. Creșterea economică susținută din ultimii 5 ani se regăsește și în volumul închiriat care în 2018 (1,99 milioane mp) a depășit cel mai bun nivel înregistrat istoric în 2014 (1,39 milioane mp). În acest context, în primul semestru, Bucureștiul s-a clasat pe primul loc în  regiunee cu o creștere de 28% comparativ cu anul precedent, dar și cu cea mai mare rată de pre-inchiriere din Europa Centrală, de aproximativ 55% în momentul de față. Prin comparație, următoarea clasată, Ungaria, are o rată de pre-închiriere de 30% și o rată de închiriere care nu a înregistrat o creștere semnificativă.

Valorile chiriilor sunt pe un trend ascedent în regiune, cele mai mari diferențe pozitive înregistrându-se la chiria prime comparativ cu 2018 în Budapesta (+13%), Praga (+8%) și Sofia (+11%), în timp ce Bucureștiul sau Viena păstrează aceleași valori ca anul trecut. Cele mai scumpe birouri de clasa A se regăsesc în Budapesta și Viena, cu o chirie prime de 25-26 euro per mp, urmate de Praga și Varșovia situate într-un interval de 22-24 euro per mp. Bucureștiul se menține sub pragul de 20 euro per mp pentru chiria prime în spații de birouri de clasa A, în timp ce în Zagreb și Sofia se înregistreaza cele mai scăzute valori, cuprinse între 15 și 16 euro per mp.

Bucureștiul își respectă statutul de capitală tehnologică, fiind alături de Bratislava capitalele din regiune care înregistreaza cel mai mare număr de companii IT&C în profilul chiriașilor-cheie pe sectorul spațiilor de birouri. Companiile axate pe servicii financiar - bancare au o cotă destul de ridicată în profilul similar din Budapesta și Varșovia, în timp ce Bratislava si Praga sunt preferate de companiile din serviciile profesionale. O notă aparte este sesizabilă în Budapesta, unde companiile din sectorul public reprezintă cea mai mare parte dintre chiriașii de birouri.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa centrala
birouri
bucuresti