Pavăl Holding, vehiculul de investiții deținut de frații Pavăl, proprietarii Dedeman, cumpără acțiuni la grupul industrial român Promateris, jucător în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile.
Pavăl Holding preia 24% din acțiuni. La acest moment, Promateris are o capitalizare de 401,7 milioane lei.
VEZI AICI POVESTEA PROMATERIS - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe
Promateris, controlată de Florin Pgonaru ca acționar majoritar (40% din acțiuni până la acest moment), și-a consolidat în primul semestru creșterea înregistrată în anul 2021 și a raportat o cifră de afaceri de 87,7 milioane de lei, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 11,8 milioane de lei și o marjă EBITDA de 13,4%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
La nivel de investiții, compania se axează pe mai multe direcții. Una dintre acestea este zona de reciclare, prin valorificarea deșeurilor și transformarea lor în ambalaje care pot avea o utilizare multiplă.
O altă investiție vizează dezvoltarea sustenabilă a companiei, prin instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica Promateris din Buftea, care să contribuie la tranziția către energia verde, prin înlocuirea utilizării energiei pe bază de combustibili fosili cu energia solară.
Valoarea investiției se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile din partea EEA & Norway Grants, în cadrul proiectului „Producția de Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based și compostabile”. Proiectul este dezvoltat de Promateris în parteneriat cu compania norvegiană, Norsk Energi.
În primăvară, compania a anunțat că vizează extinderea în Europa.
Promateris a obținut la finalul anului trecut o finanțare în valoare de 100.000 de euro în cadrul programului Electric Up, capitalul atras fiind utilizat tot pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Anul trecut, compania a avut afaceri de 166,4 milioane lei și un profit net de 16,5 milioane lei, cu 131 angajați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Berteanu, la al patrulea exitDupă ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume. Astfel, au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București.
În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.
Frații Pavăl și-au extins investițiile și în construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), farmacii (Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Agri Concept, Moldova Farming).
Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, se pregătește pentru bursa din Frankfurt, Londra sau New YorkProprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița. De asemenea, aceștia lucrează la consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea casei negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.
Dedeman a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020). Retailerul a ajuns în acel an la 11.948 angajați (de la 11.374 angajați în 2020).