Primăria Sectorului 6 și Eco Sud SA aduc tot mai aproape Bucureștiul de alinierea la normele europene de mediu

Primăria Sectorului 6 și Eco Sud SA aduc tot mai aproape Bucureștiul de alinierea la normele europene de mediu
scris 9 iul 2024

Sortarea deșeurilor din Sectorul 6 al Capitalei, “pe mâini bune”

Sectorul 6, al doilea ca mărime din Capitala României - atât ca suprafață, cât și ca densitate a populației, face pași importanți în direcția creșterii gradului de reciclare a deșeurilor colectate separat, o cerință a Uniunii Europene. Pe lângă investițiile din ultimii ani, în sute de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor, Primăria Sectorului 6 a delegat - la sfârșitul lunii iunie - gestiunea prin concesiune a activității de sortare a deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă, colectate selectiv, unei firme cu vechi ștate de servicii în domeniu: Eco Sud SA. Această companie va asigura și activitatea de transport a reziduurilor rezultate din sortare la instalatiile de valorificare energetică și/sau la depozitele de deșeuri autorizate. Roxana Manea, directorul general adjunct al Eco Sud SA, explică în ce constă această activitate, obiectivele înțelegerii parafate și care sunt beneficiile pentru cei aproximativ 400.000 de locuitori din partea de vest a Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News

Rep: Care este perioada pe care v-ați angajat că gestionați această activitate pentru Sectorul 6 și care sunt categoriile de deșeuri care fac obiectul contractului?

R.M.: Durata contractului este de 5 ani, dar ea poate fi prelungită conform legii. Acum suntem în perioada de mobilizare, care nu poate fi mai lungă de 100 zile, timp în care facem toate pregătirile necesare începerii activității propriu-zise. Vom gestiona sortarea mai multor categorii de deșeuri din Sectorul 6, respectiv fracțiile de deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metale, sticlă) din deșeuri menajere, din cele similare, inclusiv deșeuri din piețe, dar și fracțiile de deșeuri reciclabile enumerate anterior din coșurile stradale.

Rep: În ce constă, mai exact, parteneriatul cu Primăria Sectorului 6 în această privință?

R.M.: Deșeurile recepționate pe raza acestui sector sunt introduse în fluxul tehnologic al stației de sortare de la Depozitul Ecologic din localitatea Vidra – județul Ilfov și sunt separate pe tipuri de deșeuri. Această separare pe tipuri de deșeuri se realizează pentru hărtie, carton, folie de plastic, pet și alte plastice, iar metalele feroase și neferoase sunt separare mecanic, adică sunt echipamente care extrag aceste metale de pe benzile de sortare. De asemenea, o parte din materialele care rămân pe banzile de sortare pot fi materiale valorificate energetic și sunt separate de refuzul de sortare. Materialele separate pe categorii se introduc în presă unde sunt balotate și sunt depozitate în vederea valorificării.

Rep: Ce argumente au înclinat balanța în favoarea EcoSud SA în atribuirea acestui serviciu?

R.M.: Un prim argument este tehnologia stației de sortare de la Vidra, respectiv faptul că dispunem de echipamente performante care facilitează automatizarea procesului tehnologic, respectiv separatoare de metale feroase și neferoase. Un alt atu este faptul ca stația de sortare de la Vidra este conectată cu cea mai performată instalație de tratare mecano-biologică a deșeurilor din România și din Europa, care asigură finalizarea procesului de sortare. Totul fără factori de mediu dăunatori și cu o deviere de la depozitare semnificativă, asa cum se solicită prin normativele de mediu ale Comunității Europene. De asemenea, statia de sortare de la Vidra face parte din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Vidra unde se regăsesc, pe același amplasament, instalații integrate. Acestea asigură, atât sortarea deșeurilor, cât și tratarea mecano-biologică a acestora, dar și depozitarea finală a fracțiilor de deșeuri biostabilizate care rezultă din aceste procese, pe celulele de depozitare ale depozitului ecologic deținut de companie.

Primăria Sectorului 6 și Eco Sud SA aduc tot mai aproape Bucureștiul de alinierea la normele europene de mediu

Conceptul realizării instalațiilor integrate privind gestiunea deșeurilor în cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Vidra permite prestarea unui serviciu de excelență la costuri competitive. Acest lucru duce la economii consistente pentru administrațiile publice locale și, în final, pentru cetățenii contribuabili, așa cum sunt locuitorii Sectorului 6 al Municipiului București.

Rep: Care sunt, mai exact, obiectivele acordului parafat cu Primăria Sectorului 6?

R.M.: Eficiență în reciclarea deșeurilor colectate separat. Vorbim despre continuitatea serviciului din punct de vedere cantitativ și calitativ, adaptarea permanentă la cerințele rezonabile ale populației în această privință, respectarea reglementărilor din domeniu, asigurarea prestării serviciului la nivelul de calitate și indicatorii de performanță stabiliți prin documentele conținute în ofertă, dar și realizarea unui raport calitate-cost cât mai bun pentru serviciul prestat pe durata contratului. Nu în ultimul rând, poate și cel mai important, asigurarea protecției mediului si protejarea sănătății cetățenilor, conform normelor europene.

Rep: Când ați depus oferta pentru licitația serviciului, a contat faptul că autoritățile locale din Sectorul 6 demaraseră mai multe acțiuni și proiecte în sprijinul sortării selective a deșeurilor menajere?

R.M.: Orientarea oficialilor din Primăria Sectorului 6 către investiții în această direcție a contat foarte mult în decizia noastră de a participa la licitație. Acest lucru înseamnă că ne bazăm pe parteneri competitivi care își doresc, ca si noi, performanță. Faptul că Primăria Sectorului 6 a finalizat cele 276 platforme ecologice de colectare separată a deșeurilor și - din septembrie - vor fi puse, treptat, în funcțiune vorbește de la sine despre eficientizarea pe care ne-o dorim cu toții în reciclarea deșeurilor colectate separate. În paralel, partenerii noștri continuă să strângă avizele necesare pentru proiectarea și execuția a încă 394 până în februarie 2025, pentru a acoperi întreg sectorul. Proiectul este finanțat din fonduri externe nerambursabile, iar investiția de până acum este de peste 18 milioane de lei, la care se adaugă TVA-ul aferent, însă cheltuielile neeligibile din cadrul proiectului, ce pot apărea pe durata implementării, sunt asigurate din bugetul local.

Rep: Vorbim, așadar, de un numitor comun: investițiile pentru creșterea calității serviciilor. Acestea sunt ingredientele succesului în managementul deșeurilor?

R.M.: Desigur, aceasta este direcția! Noi nu ne limităm doar la tehnologia pe care o utilizăm în stația de sortare, ci am continuat să investim în următoarea etapă a strategiei noastre de conformare la cerințele Uniunii Europene în privința gestionării deșeurilor menajere. Mă refer la obligativitatea tratării deșeurilor înainte de a fi depozitate. Astfel, Eco Sud SA a investit în instalații și echipamente moderne și a construit o instalație de tratare mecano-biologică cu cea mai mare capacitate din Europa, în cadrul aceluiași amplasament de la Vidra, care a fost autorizata pentru functionare.  Tratarea deșeurilor este practicată de zeci de ani în țările dezvoltate de pe continentul nostru. Acum este o cerință obligatorie a legislației europene de mediu, cu aplicare fermă și în România, de la 1 ianuarie 2024.

Rep: În aceste condiții, să înțelegem că instalația de tratare mecano-biologică din localitatea Vidra are o importanță capitală pentru zona București-Ilfov?

R.M.: Fără îndoială! Asigură tratarea a aproximativ 920.000 tone de deșeuri generate de populație și devierea de la depozitare a unui procent de peste 60% precum și reducerea semnificativă a umidității deșeurilor și transformarea acestora într-un material inert. Instalația de la Vidra a fost concepută ca una integrată în care deșeurile odată intrate sunt procesate în așa fel încât acestea se separă în componente care devin materii prime pentru fabricile care folosesc aceste materiale ce intră în economia circulară. Este important de menționat că o instalație de tratare mecano-biologică trebuie sa fie absolut integrată pentru a trata deșeurile în totalitate, a le biostabiliza pentru a nu mai produce factori de mediu dăunători - de la mirosuri, pulberi în suspensie sau lichide contaminate. Nu ne putem imagina ca o instalație de tratare a deșeurilor să nu fie integrată, adică sa nu se efectueze tratarea mecanică și cea biologică pe același amplasament.

Rep: De altfel, reducerea poluării este o necesitate stringentă a zilelor noastre, iar România a fost sancționată la acest capitol și trebuie să se conformeze prevederilor europene...

R.M.: Transportul fracțiilor nestabilizate din deșeuri între o instalație de tratare mecanică și una de tratare biologică are un efect negativ pentru mediu si sănătatea publică. Nu în ultimul rând, o instalație integrată de tratare se traduce prin costuri mai mici pentru generatorii de deșeuri. O reducere progresivă a eliminării prin depozitare a deșeurilor este în prezent necesară, în primul rând pentru a preveni efectele nocive asupra sănătății umane și asupra mediului, dar și pentru a garanta că materialele din deșeuri valoroase din punct de vedere economic sunt recuperate în mod progresiv și eficace. În acest mod, se îndeplinesc ținetele de mediu stabilite de Comunitatea Europeană pentru România, iar instalatia de tratare mecano-biologică de la Vidra o demonstrează pe deplin. În plus, instalația de tratare mecano-biologică din localitatea Vidra este prima din țară care funcționează pe bază de energie regenerabilă produsă din biogazul rezultat din deșeuri, cu o putere instalată de 3,5 MW/oră

Rep: Să revenim la sortarea selectivă și la serviciile pe care le veți asigura, în următorii ani, pentru cetățenii Sectorului 6. Ce beneficii vor avea?

R.M.: Sortarea selectivă a deșeurilor la parametri performanți contribuie la creșterea gradului de reciclare, implicit la reducerea cantității de deșeuri ce ajunge în natură. Ajută, de asemenea, la conservarea materialelor naturale precum apă, lemn și minerale, previne poluarea prin diminuarea energiei consumate pentru aprovizionarea și prelucrarea noilor materii prime și reducerea emisiilor de carbon. Mai mult, costul efectiv cu sortarea deșeurilor va fi acoperit din vânzarea materialelor reciclabile, iar Primaria Sectorului 6 va compensa aceste costuri. Vorbim, practic, de un cost zero cu sortarea deșeurilor. Drept efect, acest mecanism se va regăsi și în bugetul cetățenilor și familiilor din Sectorul 6, care vor avea un cost mult diminuat aferent serviciilor de sortare a deșeurilor. Și asta nu e tot! Vorbim și de un bonus pentru cetățenii Sectorului 6! Compania va realiza, în imediata vecinatate a stației de sortare, pe celula 1-2 a Depozitului Ecologic de la Vidra, o pârtie de schi artificială, care va funcționa tot timpul anului și la care locuitorii acestui sector vor avea acces gratuit.

Primăria Sectorului 6 și Eco Sud SA aduc tot mai aproape Bucureștiul de alinierea la normele europene de mediu

Rep: Implicit va avea de câștigat și Primăria Sectorului 6, nu?

R.M.: În conformitate cu legislația în vigoare, nu mai trebuie plătite contribuția pe economia circulară și TVA-ul aferent pentru cantitățile de deșeuri deviate de la depozitare. Astfel, primăriile de sector vor avea o economie la bugetele locale de mai multe milioane de euro anual, iar Primăria Sectorului 6 nu va face excepție. Nu în ultimul rând, prin această investiție de la Vidra, Bucureștiul vine cu argumente solide pentru a se alinia capitalelor europene în privința gestionării eficiente a deșeurilor. Ca efect, România va face pași importanți în îndeplinirea țintelor europene de mediu, reciclarea și devierea de la depozitare. Asta se traduce printr-un mediu mai curat și o sănătate mai bună a cetățenilor Capitalei și, implicit, a celor din Sectorul 6 al Municipiului București.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria sectorului 6
eco sud
deseuri