Editorii de presă au obținut joi în Franța o victorie judiciară în fața companiei Google în încercarea lor de a obține din partea gigantului american de internet ''plata drepturilor conexe'' prin care sunt remunerate conținuturile editoriale preluate de Google pe paginile sale, relatează AFP.
Într-un verdict foarte așteptat, inclusiv în afara Franței, Curtea de Apel din Paris a apreciat drept justificată decizia Autorității franceze pentru concurență, care pe 9 aprilie a impus companiei Google să inițieze negocieri asupra drepturilor conexe cu editorii de presă.
Curtea de Apel, care a respins recursul Google, a condamnat de asemenea această societate să plătească câte 20.000 de euro fiecăruia dintre cei trei reprezentanți ai editorilor de presă implicați în proces, respectiv Alianța presei de informare generală (APIG), Sindicatul editorilor de reviste (SEPM) și AFP, scrie Agerpres.
Conform noii legislații europene privind drepturile conexe, acestea prevăd o remunerare a conținuturilor (în special fotografii și imagini video) folosite de platformele online, cum ar fi agregatori de informații ca Google News sau rețele de socializare precum Facebook.
Dar Google a refuzat să plătească presa franceză, declanșând astfel o dispută cu aceasta. Miercuri seară, în timp ce era așteptată decizia Curții de Apel de la Paris, Google a afirmat că este aproape de a conveni cu presa cotidiană franceză ''principiile cheie ale unui acord''.
Google - la fel ca alte platforme de internet, precum Facebook - are relații tensionate cu editorii de presă care îi reproșează că folosește în propriul său profit producțiile editoriale ale presei.
La rândul ei, compania americană argumentează că ea generează un trafic imens pe website-urile mass-media, generând astfel venituri pentru acestea, punct de vedere susținut joi de un studiu al grupului de comunicare Heroiks, conform căruia mass-media franceze sunt puternic dependente de motorul de căutare Google pentru a genera trafic pe propriile website-uri.