Postul de televiziune ITV a dezvăluit, miercuri, că va opera reduceri de 25 de milioane de lire sterline (32,8 milioane de dolari) la nivelul costurilor generale din bugetul de anul viitor - inclusiv cele aferente unor locuri de muncă -, în urma incertitudinilor economice provocate de decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană.
”În contextul unor incertitudini economice tot mai mari apărute după referendumul prin care s-a decis ieșirea din UE, trebuie să implementăm un plan robust de măsuri, care să ne permită să facem față provocărilor și oportunităților viitoare. Ca parte a acestui plan, vizăm o reducere de 25 de milioane de lire sterline a cheltuielilor de execuție pentru 2017”, a spus Adam Crozier, director executiv al ITV, într-o declarație care a însoțit publicarea rezultatelor interimare ale postului de televiziune aferente primei jumătăți a anului 2016, scrie News.ro.
În timpul unei conferințe de presă ce a fost organizată miercuri, Adam Crozier a spus că acele reduceri ”vor fi generale și vor viza cheltuielile de execuție”, însă ”ele nu vor implica fonduri care sunt cheltuite în producția de programe”. ”E ca și cum am scoate cheltuielile adevărate din afacere”, a adăugat el. Adam Crozier a spus și că ”vor exista și desființări de locuri de muncă”, dar a refuzat să precizeze numărul acestora.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, el a precizat că ”este prea devreme pentru a spune” ce efecte va avea Brexit-ul asupra veniturilor din publicitate și că aceste efecte vor fi cunoscute abia peste cinci ani.
Totodată, în urma scăderii valorii lirei sterline după Brexit, ITV se așteaptă să beneficieze de o creștere a veniturilor și profiturilor, în principal datorită faptului că deține o producție substanțială și o afacere de vânzări înfloritoare în Statele Unite, iar ambele divizii sunt cuantificate în dolari. Dacă rata de schimb dolar-liră sterlină se va menține la nivelul actual, ”impactul pentru întregul an va fi de aproximativ 74 de milioane de lire sterline (97 milioane de dolari) și un profit de 13 milioane de lire sterline (17 milioane dolari), doar pentru că avem multe afaceri în America”, a precizat Adam Crozier.
În urma prăbușirii ratei de schimb a lirei sterline, ITV a devenit o companie ieftină ce ar putea fi achiziționată de companii non-britanice, însă Crozier spune că nu au existat deocamdată oferte din partea unor cumpărători potențiali.
Strategia postului ITV s-a modificat în ultimii ani și a evoluat de la o singură sursă de venit dintr-o singură țară - publicitatea din Marea Britanie - la un portofoliu divers, cu venituri obținute din producția pe piața globală, din distribuția internațională și din servicii TV cu plată și digitale.
Veniturile postului ITV din prima jumătate a anului 2016 au crescut cu 11% și au ajuns la 1,5 miliarde de lire sterline (1,97 miliarde dolari) în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost determinată de veniturile generate de activități non-advertising. Veniturile obținute de ITV Studios, divizia globală de producție a postului britanic, au crescut cu 31% și au ajuns la 651 milioane de lire sterline (854 milioane dolari), în principal grație companiilor de producție pe care le-a achiziționat. Veniturile din diviziile online, TV cu plată și interactive au crescut cu 26% și au ajuns la 107 milioane de lire sterline (140 milioane dolari).